Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Asiantuntija hämmästeli ranskalaistähden käsittämätöntä omaa maalia: “Joku oikosulku siinä tuli ja se meni täysin pieleen”

Yle Urheilun asiantuntijat Maija Saari ja Joonas Rantanen perkasivat Ranskan ja Norjan värikkään, 2–1 päättyneen naisten jalkapallon MM-kisaottelun tapahtumia studiossa.

Wendie Renardin ihmeellinen oma maali hämmensi ottelussa Norjaa vastaan.
Ranskan tähtitoppari Wendie Renard ei muistele varmasti mielellään Norja-ottelun synkkää hetkeä. Kuva: Sebastien Nogier / AOP
Henri Pitkänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ranska kukisti Norjan maalein 2–1 jalkapallon MM-kisojen A-lohkon kärkiottelussa Nizzassa. Ottelu oli temmoltaan ja intensiteetiltään toistaiseksi turnauksen parhaimmistoa, ellei paras. Sen huomasivat myös Yle Urheilun asiantuntijat Maija Saari ja Joonas Rantanen.

– Oli huipputason jalkapalloa ja kokonaisuutena tosi hyvä peli. Molemmat halusivat voittoa, ja toisella jaksolla pelissä tuli käännekohta. Ranska oli siinä alussa terävämpi, ja se oli aiheuttamassa lopputulosta, Suomen entinen maajoukkuepuolustaja Saari totesi.

– Jos oli pieni pelko, ettei tästä tule peliä, niin Norja kyllä teki tästä pelin aiheuttamalla taktisia ja mentaalisia haasteita Ranskalle. He joutuivat muokkaamaan prässipelaamistaan, ja tämä oli Ranskalle varmasti tärkeä kokemus jatkoa ajatellen, HJK:n joukkuetta kotimaisessa liigassa valmentava Rantanen jatkoi.

Maalittoman avausjakson jälkeen alkoi tapahtua, kun Ranska meni kotiyleisön riemuksi johtoon heti 46. minuutilla Valerie Gauvinin osumalla. Muutamaa minuuttia myöhemmin Ranskan tähtipuolustaja Wendie Renardille sattui todella musta hetki, kun hän ohjasi vaarattomalta vaikuttaneessa tilanteessa pallon omaan maaliin.

Saari epäili, että Renard yksinkertaisesti arvioi tilanteen väärin ja alkoi epäröimään.

– Joku oikosulku siinä tuli. Hän luuli todennäköisesti, että norjalainen on lähempänä ja alkoi epäröimään. Siitä tuli sitten tuollainen puolittainen suoritus, joka meni täysin väärin ja pieleen.

Norjan tasoitusmaalin jälkeen ottelu ratkesi videotarkastuksen jälkeen tuomittuun rangaistuspotkuun 72. minuutilla. Norjan Ingrid Engen potkaisi ranskalaispuolustaja Marion Torrentia jalkaan, ja Ranskan hyökkääjätähti Eugenie Le Sommer upotti voittomaalin vasempaan alakulmaan.

21-vuotiaan Engenin toiminta rankkaritilanteessa ei saanut studiokaksikolta kehuja.

– Hän ei varmasti yrittänyt mitään tuollaista, mutta vähän kuin Renardkin, hän näytti epäröivän eikä mennyt täysillä tilanteeseen. Kun hän pysähtyi, hän jäi liian kauas pallosta, tuli huti ja tässä oli lopputulos. Joskus näistä saa maksaa aika kovan hinnan, Saari sanoi.

– Se oli holtitonta puolustamista. Hänellä ei ollut selkeää mahdollisuutta purkaa, kun vastustaja oli noin lähellä, tuli hutipotku, osuma vastustajaan ja sitä kautta mahdollisuus hän antoi mahdollisuuden viheltää rankkari, Rantanen jatkoi.

Bibiana Steinhaus naisten MM-kisoissa 2019.
Saksalaiserotuomari Bibiana Steinhaus tuomitsi Ranskalle videotarkistuksen jälkeen ratkaisevan rangaistuspotkun. Kuva: Sebastien Nogier / AOP

Positiivinen näkymä jatkoa ajatellen

Tappiosta huolimatta Norja voi Saaren ja Rantasen mukaan suhtautua tuleviin peleihin luottavaisesti. Viimeisessä alkulohkon ottelussaan se kohtaa molemmat pelinsä hävinneen Etelä-Korean.

– Uskon, että he ottavat tämän ihan positiivisena kokemuksena, vaikka tappio harmittaakin, sillä heillä oli omat paikkansa saada jotain muutakin. Tämä lupaa hyvää jatkoon, ja kaikki on omissa käsissä, Saari näki.

– Norja kokee varmasti ainakin osittain onnistuneensa ottelusuunnitelmassaan. He olivat pitkään lähellä pistettä, ja kyllähän häviäminen ottaa aina koville, sillä ei näissä peleissä kovin montaa peliä kuitenkaan tule, Rantanen muistutti.

Ranska voi jatkaa turnausta kahden voiton jälkeen iloisin mielin. Pelaaminen näyttää hyvältä, ja jokaiselle pelipaikalle löytyy laatua.

– Heiltä nähtiin hyviä vastahyökkäyksiä. Jos he saavat isoja tiloja kentällä, he pääsevät iskemään. Gauvin toi mielestäni heille uuden elementin peliin, sillä hän toimii ikään kuin kohdepelaajana, joka pudottelee palloja muille huonossakin peliasennossa. Ranskalla on omilla pelipaikoillaan maailman parhaita pelaajia, jotka kantavat joukkuetta, Rantanen hehkutti.

– Tämä peli oli Ranskalle hyvä testi pelillisestä näkökulmasta, sillä kotiyleisö tuo painetta ja nyt nähtiin, miten he hanskaavat tällaiset isot virheet ja tilanteet. Omat odotukseni vain nousevat tämän pelin myötä, Saari päätti.

Yle näyttää kaikki MM-kisojen 52 ottelua suorana lähetyksenä. Torstaina pelataan ottelut Australia-Brasilia ja Etelä-Afrikka-Kiina. Lähetys Australian ja Brasilian välisestä ottelusta alkaa TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 18.40.

Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu, parhaimmat videoklipit ja kisapelit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis.

Lue myös:

Ranska selvisi voittajana jännitysnäytelmästä: maalipyssy Le Sommer kuittasi pilkulta Norjan omituisen tasoituksen – katso värikkään ottelun maalit

Tätä mokaa on vaikea uskoa todeksi! Ranskan tähtipuolustaja tumpeloi kummallisen oman maalin, kotiyleisö ei voinut uskoa silmiään – katso video

Suosittelemme sinulle