Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Kommentti: Tätä lisää, kiitos! Ranskan ja Norjan vauhdikas ja dramaattinen jännitysnäytelmä oli parasta mahdollista mainosta MM-turnaukselle

Ranska ja Norja tarjosivat myöhään keskiviikkoiltana huippumielenkiintoisen ja laadukkaan MM-kisakamppailun, jollaisia tullaan näkemään tulevilla viikoilla vielä paljon, kirjoittaa Yle Urheilun Henri Pitkänen.

Wendie Renard Eugenie Le Sommer.
Hämmentävän oman maalin tehnyt Wendie Renard kaappasi voitto-osuman laukoneen Eugenie Le Sommerin syleilyynsä Norja-ottelun päätyttyä. Kuva: Sebastien Nogier / AOP
Henri Pitkänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kun Ranskan hyökkääjä Eugenie Le Sommer upotti 2–1-voittomaaliksi jääneen rangaistuspotkunsa ohi norjalaisvahti Ingrid Hjelmsethin, tähtipuolustaja Wendie Renardin helpotuksen huokauksen pystyi kuulemaan Nizzan täpötäyden stadionin pauhun yli.

Renardin karmaiseva oma maali hieman yli varttia aiemmin oli tarjonnut Norjalle ilmaisen tasoitusmaalin, mutta Le Sommerin hermot pitivät 11 metrissä, ja “Les Bleus” pääsi juhlimaan toista voittoa riemastuneen kotiyleisönsä iloksi.

Ranskan ja Norjan välinen vauhdikas, mielenkiintoinen, laadukas ja erittäin jännittävä taistelu A-lohkon kärkipaikasta oli parasta mahdollista mainosta naisten MM-futikselle. Jos tiistai-iltana ihmeteltiin ja voivoteltiin Yhdysvaltojen rumaa 13–0-ryöpytystä Thaimaata vastaan, nyt puolestaan ihasteltiin sitä tempoa ja intensiteettiä, jota kaksi eurooppalaista huippumaata tarjosivat etenkin ensimmäisellä jaksolla.

Norja ei tullut peruuttelemaan, pelkäämään tai nöyristelemään ennakkosuosikin edessä, vaan se lähti pelaamaan rohkeasti omilla vahvuuksillaan. Ranskan väkkärämäinen laitakiitäjä Kadidiatou Diani aiheutti vuonomaan vasemmalle laitapakille Kristine Mildelle hikisen ja varmasti ikimuistoisen illan Nizzan metelissä, mutta vaikka etenkin ensimmäisellä jaksolla välillä mentiin ohi oikealta ja vasemmalta, Milde jaksoi taistella.

Milden taistelu Diania vastaan symboloi koko joukkueen sitkeää ja kurinalaista työntekoa. Tuumaakaan ei annettu periksi, ja heti iskettiin vastaan, kun mahdollisuuksia tuli. Se oli lähellä kantaa pisteille, mutta Ranska oli maalin verran parempi.

Naisten MM 2019, Norjan faneja.
Myös Norjalla oli oma kannustusjoukkonsa kotijoukkue Ranskaa vastaan. Fanit ovat löytäneet tiensä MM-areenoille toistaiseksi hienosti. Kuva: Michael Regan / Getty Images

Norjan ei tarvitse murehtia tappiota sen suuremmin, sillä nähdyillä otteilla se pyyhkäisee Etelä-Korean tieltään päätöspelissä ja etenee lohkokakkosena varmuudella jatkoon. Itse asiassa kakkospaikka lohkossa saattaa olla sille jopa paljon parempi, sillä A-lohkon voittaja, eli todennäköisesti Ranska kohtaisi puolivälierävaiheessa todennäköisesti Yhdysvallat. Vaikka asia on toistaiseksi spekulaation asteella, siitä ottelusta tulisi todellinen herkkupala.

Norjan tie lohkokakkosena puolestaan veisi kohtaamaan neljännesvälierässä Italian, Brasilian tai Australian. Englanti olisi mahdollinen vastustaja puolivälierässä, jos sinne asti kaaviota haluaa kurkistaa.

Ranska voi olla erittäin tyytyväinen starttiinsa kisoissa. Se on saanut kotiyleisönsä viritettyä hurmioon kahdella voitollaan, ja täysien katsomoiden tuki takanaan sen on hyvä jatkaa Marseljeesi soiden ylpeänä marssia kohti jatkopelejä. Norja-pelissä ryhmän kanttia testattiin ensimmäistä kertaa kunnolla, ja se kesti - olkoonkin, että voittomaali tuli videotarkistuksen jälkeen annetulla rangaistuspotkulla.

Ranska ja Norja herättivät nyt toivottavasti viimeisetkin naisfutiksen kansainvälistä huipputasoa epäilevät huomaamaan, kuinka loistavaa jalkapalloa tässä MM-turnauksessa pelataan - ja ennen kaikkea tullaan pelaamaan tulevilla viikoilla. Kunhan turnaus etenee ja pelit kovenevat, keskiviikkoillan kaltaisia trillereitä nähdään taatusti lukuisia lisää.

Kuukauden mittainen hieno matka on edelleen vasta lähtökiihdytyksessä.

Yle näyttää kaikki MM-kisojen 52 ottelua suorana lähetyksenä. Tänään pelataan ottelut Australia-Brasilia ja Etelä-Afrikka-Kiina, ja lähetys Australia-Brasilia -pelistä alkaa TV2:ssa sekä Yle Areenassa kello 18.40.

Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu, parhaimmat videoklipit ja kisapelit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis.

Lue myös:

Asiantuntija hämmästeli ranskalaistähden käsittämätöntä omaa maalia: “Joku oikosulku siinä tuli ja se meni täysin pieleen”

Ranska selvisi voittajana jännitysnäytelmästä: maalipyssy Le Sommer kuittasi pilkulta Norjan omituisen tasoituksen – katso värikkään ottelun maalit

Tätä mokaa on vaikea uskoa todeksi! Ranskan tähtipuolustaja tumpeloi kummallisen oman maalin, kotiyleisö ei voinut uskoa silmiään – katso video

Suosittelemme