Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

MM-kisojen yllätyksen rakentaja on peloton urheiluvaikuttaja – Milena Bertolini joutui puhumaan siitä, miten jalkapallo ei kasvata tytön jalkoja liian paksuiksi

Australian yllättäen kaataneen Italian päävalmentaja Milena Bertonini tunnetaan vahvoista kannanotoistaan. Ei ole sattumaa, että juuri hän johdatti Italian MM-kisoihin 20 vuoden tauon jälkeen.

Milena Bertolini
Milena Bertolini ohjaa vanhana keskustuspuolustajana Italian pelaamista. Kuva: Tullio M. Puglia / Stringer / Getty Images
Mitri Pakkanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tätä hetkeä oli odotettu kaksikymmentä pitkää vuotta.

Italian päävalmentajana vuodesta 2017 toiminut Milena Bertolinin katse oli tuima ja äärimmäisen keskittynyt, kun maan avausottelu Australiaa vastaan viime sunnuntaina oli alkamassa. Italia oli edellisen kerran ollut mukana naisten MM-lopputurnauksessa Yhdysvaltojen kisoissa vuonna 1999.

Bertolini, tässä kuussa 53, oli tuolloin valmistautumassa pitkän pelaajauransa viimeistä edelliseen kauteen. Hänen silloinen seuransa oli veronalainen Foroni.

– Muistan Bertolinin hyvin vastustajana. Kun pelasin kauden 1999-2000 Torinossa, hän otti minut klassiseen italialaiseen pelaajavartiointiin ja noudatti tehtäväänsä erittäin sitoutuneesti, Suomen entinen maajoukkuehyökkääjä Rosa Lappi-Seppälä muistelee.

– Seuraavalla kaudella pelasimmekin jo samassa joukkueessa. Milena oli peliälykäs ja tunnollinen keskuspuolustaja. Sijoituimme Serie A:ssa toiseksi.

Bertolinista näki jo pelaajana, että siinä on tuleva valmentaja. Hän luki ja ymmärsi peliä, opiskeli fysiikkavalmennusta, teki kentällä harkittuja ratkaisuja ja kysyi, jos ei tiennyt. Vaikka ura kymmenessä eri seurajoukkueessa ei johtanut kansainväliselle tasolle, Bertolini sai ja imi tarvitsemansa kokemukset tulevaa valmentajuuttaan varten. Hän toimi viimeisellä pelaajakaudellaan Serie A:n kärkiseuroihin kuuluneen Foronin apuvalmentajana.

Vahvoja kannanottoja

Palataan viime sunnuntaihin.

Italia kohtasi Austalia-pelin ensimmäisellä puoliajalla vaikeuksia, sillä vastustaja purki liian helposti sinipaitojen prässin. Saapasmaa oli tauolla oikeutetusti 0-1-tappiolla.

Bertolini teki niin kuin osaava ammattivalmentaja tekee, eli reagoi ongelmiin. Hän muokkasi niin joukkueensa formaattia kuin pelaajien roolituksia, onnistui kääntämään pelin painopisteen Australian päähän ja pelinhallinnan Italialle. Nousu 2-1-voittoon perustui pitkälti päävalmentajan taktiseen valveutuneisuuteen.

– Pelasimme huonon ja pelokkaan avauspuoliajan, mutta koko joukkueemme onnistui reagoimaan tilanteeseen. Pelaajamme olivat aivan fantastisia. Vaikka meillä oli vähän onneakin mukana, tällainen taistelutahto tuo varmasti jatkossakin voittoja, Bertolini sanoi heti ottelun jälkeen kansainvälisessä tv-haastattelussa.

– Tunsimme takanamme kannattajien vahvan tuen. Toivon italialaisten alkaneen viimein rakastaa joukkuettamme.

Viimeiseen lauseeseen mahtuu paljon symbolista sisältöä. Bertolini on esimerkiksi maajoukkuekapteeni Sara Gaman ohella ollut jo vuosikausia Italian näkyvimpiä ja kuuluvimpia naisjalkapallon puolestapuhujia. Hän on muun muassa kirjoittanut aiheesta kaksi kirjaa, joista jälkimmäinen (Quelle che…il calcio – le ragazze del Mondiale) ilmestyi tämän vuoden toukokuussa.

Milena Bertolini Sara Gama
Milena Bertolini ja Sara Gama (oik.) ovat nykyaikaisia urheiluvaikuttajia. Kuva: Tullio M. Puglia / Stringer / Getty Images

Bertolini ja kirjan toinen kirjoittaja Domenico Savino kertovat teoksessaan Italian MM-kisajoukkueen pelaajien taustoista, tavoitteista ja vaikeuksista osin konservatiivisessa urheilukulttuurissa, joka vielä vuonna 2019 on altis naisfutista koskeviin ennakkoluuloihin, stereotypioihin ja virheellisiin käsityksiin.

Bertolinin ensimmäinen kirja Giocare con le tette (suora käännös: pelata rintojen kanssa) ilmestyi vuonna 2015. Siinäkin hän kuvailee säälimättömään ja samalla ironiseen tyyliinsä naisjalkapalloilijoiden asemaa maailmassa, jonka urheilupolitiikkaan sisältyy edelleen valtavasti testosteronia ja perimaskuliinisia arvoja.

– Tämä ei ole kertomus naisjalkapallosta, vaan kertomus jalkapallon ja hieman koko maailman naisille, Bertolini kirjoittaa.

Yhdenvertaisuuden puolesta

Erittäin aktiivisena ja pelottomana urheiluvaikuttajana tunnettu Bertolini on kertonut lukuisia esimerkkejä naisten ja tyttöjen jalkapalloon kohdistuvista harha- ja ennakkoluuloista. Hänen rauhallinen, asiallinen ja suorapuheinen tyylinsä tekee vaikutuksen, sillä puhe perustuu faktoihin ja aitoihin kokemuksiin meidän jokaisen arkisesta ympäristöstämme.

– Epätasa-arvo merkitsi vielä vähän aikaa sitten sitä, että toisin kuin pojat, tytöt eivät voineet haaveilla pelaamisesta kannattamassaan seurassa ja nousta tätä kautta huipulle, Bertolini on sanonut.

Milena Bertolini
Milena Bertolini ehti temppuilla pallon kanssakin Australia-pelissä. Kuva: Tullio M. Puglia / Stringer / Getty Images

Viime aikoina tilanne Italiassa on parantunut, sillä esimerkiksi Juventus, Milan, Fiorentina, Roma ja Inter ovat perustaneet miesten ammattilaisorganisaatioidensa yhteyteen omat naisjoukkueet. On päästy positiiviseen kehitysprosessiin, joka tuskin enää pysähtyy. Vanhanaikaiset asenteet elävät silti edelleen tiukassa, kuten Bertolinin kertoma seuraava esimerkkitapaus paljastaa.

– Muistan yhden poikajuniorien ottelun, jossa toimin valmentajana. Ensimmäisen ja toisen puoliajan välissä yhden pelaajan serkku tuli pallottelemaan kentälle, joten kysyin tältä tytöltä, haluaisikohän alkaa harjoitella joukkueen kanssa. ”En oikein tiedä, minun on kysyttävä äidiltäni lupaa”, tyttö vastasi minulle peloissaan.

– Hänen äitinsä, jonka tunsin jo entuudestaan, vastasi minulle: ”Ei Milena, jalkapallo ei sovi tytöille, sillä se kasvattaa jalat liian paksuiksi.” Näytin hänelle sitten omia jalkojani ja sanoin: ”Olen ollut jalkapallon kanssa tekemisissä kolmekymmentä vuotta, ja jalkani ovat hoikemmat kuin sinulla.” Tänä päivänä kyseinen tyttö pelaa jalkapalloa Serie A:ssa.

Kuten useissa MM-lopputurnaukseen osallistuvissa maissa, myös Italiassa kisoja pidetään suuressa arvossa paitsi puhtaasti urheilullisten syiden takia, ennen kaikkea muuttuvan asenneilmaston kannalta. Kun kansa näkee televisiosta maailman huippupelaajien näyttäviä suorituksia, vanhoillisia käsityksiä naisfutiksen maskuliinisuudesta tai suorastaan epäesteettisyydestä alkaa yksi toisensa perään lentää romukoppaan.

Tulokset vakuuttavat

Bertolinin edeltäjä maajoukkueessa oli Antonio Cabrini. Miesten maajoukkuelegenda ja vuoden 1982 maailmanmestari peluutti joukkuetta sinänsä hyvin, mutta häntä arvosteltiin vanhanaikaisesta pelifilosofiasta ja osin aikansa eläneistä valmennusmetodeista. Italialainen naismaajoukkuefutis ei varsinaisesti kehittynyt entisen huippupuolustajan aikana.

Cabrini toimi tehtävässään 2012-17. Vuoden 2013 EM-kisoissa Italia eteni puolivälieriin, mutta putosi neljä vuotta myöhemmin jo lohkovaiheessa. Maa pelasi Cabrinin aikana 61 ottelua, joista se voitti 28, hävisi 23 ja päätyi kymmenen kertaa tasapeliin. Voittoprosentiksi jäi vaatimaton 45,9.

Bertolinin tultua päävalmentajaksi yksi suurimmista muutoksista tapahtui joukkueen ilmapiirissä. Hän onnistui virkamiesmäiseksi kuvaillun Cabrinin jälkeen sekä raikastamaan joukkueen sisäistä tunnelmaa että motivoimaan pelaajia huippusuorituksiin. Ei ollut sattuma, että Italia saavutti juuri Bertolinin valmennuksessa ensimmäisen MM-lopputurnauspaikkansa kahteenkymmeneen vuoteen.

Milena Bertolini
Milena Bertolini on suuri syy Italian naisten nousulle. Kuva: Tullio M. Puglia / Stringer / Getty Images

Bertolinin aiemmat meriitit eivät ole ainakaan heikentäneet hänen mahdollisuuksiaan onnistua. Hän voitti pelaajana muun muassa kolme Italian mestaruutta ja yhden cupmestaruuden. Valmentajauraan mahtuu kolme Italian mestaruutta, neljä cupmestaruutta sekä neljä maan supercupin voittoa. Alusta asti oli selvää, että saapasmaan naisfutiksessa valtavasti nähnyt ja kokenut Bertolini nauttii maajoukkuepelaajien suurta arvostusta.

Italia voitti vakuuttavasti MM-karsintalohkonsa kerättyään kahdeksasta ottelusta 21 pistettä. Ainoa tappio sattui viimeisessä pelissä Belgialle, mutta lopputurnauspaikka oli silloin jo varmistunut. Yhteismaaliero 19-4 kertoi, että Italian pelilliset vahvuudet nojaavat maalle tyypilliseen tapaan erittäin tiiviiseen puolustamiseen.

Kun Bertolini on kurinalaisen pallottoman vaiheen lisäksi onnistunut kehittämään merkittävästi joukkueen hyökkäyspelaamista, hyvät tulokset eivät yllätä. Voitto vaarallisena pidetystä ja MM-kisoissa jopa suosikkien joukkoon nostetusta Australiasta saattoikin olla myrskyvaroitus useille Italiaa ylemmäksi veikatuille maille.

Taktista joustavuutta

Bertolini pelasi urallaan puolustajana usein kolmen – tai viiden – pelaajan alakerrassa. Kuten italialaisessa miesten, myös naisten jalkapallossa suosittiin 1980- ja 90-luvuilla äärimmäisen tarkkaa pelaajavartiointia, jonka vaikutteet ovat siirtyneet aikakauden pelaajien mukana näiden myöhemmille valmentajaurille.

Kyseessä on erittäin vahva jalkapallokulttuurinen perintö, jonka päälle on ollut hyvä rakentaa modernin jalkapallon elementtejä. Juuri tässä Bertolini on valmennuksellisesti onnistunut. Italia on taktisesti kypsä, joustava ja monipuolinen.

Bertolini on käyttänyt harjoituskentällä paljon aikaa puolustuslinjan organisointiin. Pääteemoja ovat olleet sinänsä simppelit, mutta sitäkin oleellisemmat perusasiat, kuten linjan leveys- ja syvyyssuuntaiset liikkeet, pelaajien väliset etäisyydet, peliasennot suhteessa palloon, vastustajaan ja omaan maaliin.

Milena Bertolini
Milena Bertolini on keventänyt joukkueen ilmapiiriä. Kuva: Tullio M. Puglia / Stringer / Getty Images

Alakerran huolellisen räätälöinnin lisäksi Bertolini on keskittynyt koko maajoukkuejaksonsa ajan pallollisen vaiheen yksityiskohtiin, kuten syöttöketjujen pituuteen, eri hyökkäysrytmeihin sekä ylivoimien luontiin kentän eri alueille. Jo MM-karsinnoissa nähtiin, että suunnitelmallinen rakennustyö tuottaa tulosta. Italian menestysmahdollisuuksia on saatettu yleisesti jopa aliarvioida.

Australia-ottelu oli osuva esimerkki maalle tyypillisestä pelillisestä joustavuudesta. Joukkueen perusformaatti 4-3-3 muokkautui pelin eri vaiheissa muun muassa 4-4-2:ksi ja 4-3-1-2:ksi. Esimerkiksi hyökkääjien välinen yhteistyö ja paikanvaihdot aiheuttivat vastustajalle toistuvia vaikeuksia.

Bertolini osoitti pelillistä rohkeutta vaihtaessaan 1-1-tilanteessa noin viisitoista minuuttia ennen loppua laitapakki Valentina Bergamaschin tilalle hyökkääjä Valentina Giacintin. Vaikka Australiakin hyökkäsi vaarallisesti, Italiasta näki, että se todella halusi voittaa ottelun. Iso palkinto eli riemukas 2-1-voitto odotti lisäajan loppuhetkillä.

Yksi tavoite jo saavutettu

Italia kohtaa seuraavissa lohkopeleissään tänään perjantaina Jamaikan sekä ensi tiistaina Brasilian. Mahdollisuudet jatkoon ovat avausvoiton jälkeen erinomaiset, sillä lohkoykkösten ja -kakkosten lisäksi myös neljä parasta kolmosta etenevät pudotuspeleihin.

Milena Bertolini
Milena Bertolinin seuraavat peliliikkeet nähdään perjantaina. Kuva: Tullio M. Puglia / Stringer / Getty Images

Bertolinin on nyt kyettävä kehittämään oikeastaan asioita, joissa Italia on yleensä ollut parhaimmillaan. Tilanteenvaihdot etenkin pallonmenetysten jälkeen ja niihin oleellisesti liittyvä kenttätasapaino on saatava nyt parempaan kuntoon kuin Australiaa vastaan nähtiin.

Bertolini on joka tapauksessa jo onnistunut itselleen ehkä tärkeimmässä. Maajoukkue on herättänyt Italiassa suuren yleisön kiinnostuksen, minkä myötä koko naisfutiksen arvostus nousee ja asema vahvistuu.

Olisi kiva tietää, kannattaako naisjalkapalloilijoiden jalkojen paksuudesta huolissaan ollut äiti kisojen pudotuspelipaikkaa tavoittelevaa Italiaa nyt muiden mukana. Ovatko hänenkin asenteensa muuttuneet?

Yle näyttää kaikki MM-kisojen 52 ottelua suorana lähetyksenä. Italia kohtaa perjantaina Bertolinin johdolla Jamaikan. Lähetys ottelusta alkaa Yle Areenassa kello 18.40. Muut päivän ottelut ovat Japani-Skotlanti (TV2 & Areena, kello 15.40) ja Englanti-Argentiina (TV2 & Areena, kello 21.40).

Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu, parhaimmat videoklipit ja kisapelit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis.

Lue lisää:

Italian MM-joukkueen kapteeni puskee rohkeasti mädäntyneitä ennakkoluuloja vastaan – Suomen maajoukkuekonkari kertoo merkittävästä seuratoveristaan: "Hän puhuu jatkuvasti puhelimessa"

Tähän hetkeen kulminoitui MM-kisojen ensimmäinen yllätys! Mestarisuosikiksi nostettu Australia sähläsi ja asiantuntija kummasteli: "Hieman hölmöä"

Huimaa draamaa MM-futiksessa! Italia yllätti Australian lisäajan maalilla, Juventus-tähti iski kaksi osumaa – katso huippuhetket

Suosittelemme sinulle