Hyppää sisältöön

Pilvipelaamista ja henkeäsalpaava Keanu Reeves – tässä 4 mielenkiintoisinta poimintaa E3-pelimessuilta

Tänään päättyvillä pelimessuilla esiteltiin satoja pelejä ja annettiin vihjeitä siitä, miten tulevaisuudessa pelataan.

Tänä vuonna E3-messuilla suurimmiksi puheenaiheiksi nousivat Keanu Reeves ja pelien pyörittäminen pilvessä. Kuva: Adam S. Davis / EPA

E3-pelimessut keräsivät tänä vuonna kymmeniä tuhansia ihmisiä Los Angelesiin ja miljoonia ihmisiä striimien ääreen katsomaan, miltä videopelaamisen lähitulevaisuus näyttää. Epävirallisten ohjelmien myötä lähes viikon pituiseksi venähtänyt tapahtuma tarjosi läjäpäin julkistuksia, trailereita ja tietenkin meemejä.

Poimimme E3-messuista neljä mielenkiintoisinta asiaa.

1. Sony jätti messut väliin ensimmäistä kertaa

E3 on yksi maailman suurimmista videopelitapahtumista ja Sonyn Playstation-konsoli on yksi maailman suosituimmista pelilaitteista, mutta tänä vuonna japanilaisyhtiötä ei nähty Los Angelesissa. Sony jätti E3-messut väliin ensimmäistä kertaa tapahtuman 24-vuotisen historian aikana.

Sony ilmoitti poisjäännistään jo viime vuoden lopulla. Yhtiö kertoi etsivänsä uusia tapoja pelaajayhteisönsä kohtaamiseen.

E3-tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1995. Tuolloin Sony paljasti ensimmäisen Playstation-konsolinsa Yhdysvaltain julkaisuajan ja hinnan. Kuvassa Sonyn Playstation -osasto viime vuoden E3-messuilla. Kuva: Mike Nelsin / EPA

Sony on kuitenkin tehnyt isoja pelijulkistuksia E3-messujen alla. Lisäksi yhtiö paljasti viime kuussa yksityiskohtia seuraavasta konsolistaan.

Sonyn jättäytyminen pois E3-messuilta kuvastaa pelitapahtuman aseman heikkenemistä. Laitevalmistajat ovat viime vuosina keskittyneet yhä enemmän omiin tapahtumiinsa yhteisten messujen sijaan. Sony esimerkiksi esittelee uutuuksiaan PlayStation Experience -tapahtumissa eri puolilla maailmaa. Tosin viime vuonna Sony perui omankin tapahtumansa julkistusten puutteen vuoksi.

2. Keanu Reeves sulatti sydämet

Näyttelijä Keanu Reeves nautti yleisön suosionosoituksista Xbox-lavalla E3-messuilla. Kuva: Etienne Laurent / EPA

Yksi E3-messujen suurimmista yllätyksistä koettiin heti tapahtuman alussa, kun näyttelijä Keanu Reeves ilmestyi yllättäen Microsoftin Xbox-lavalle. Samalla paljastui, että Reeves esiintyy Cyberpunk 2077 -pelissä pelaaja opastavana digitaalisena kangastuksena, Johnny Silverhandina.

Ensi keväänä ilmestyvä Cyberpunk 2077 -pelin trailerin voit katsoa täältä (siirryt toiseen palveluun).

Lavalla olostaan silminnähden innostunut Reeves kehui muutaman minuutin esiintymisen aikana yhteistyötään puolalaisen CD Projekt RED -pelitalon kanssa. Näyttelijä myös kuvaili lyhyesti tulevan roolipelin pelikokemusta henkeäsalpaavaksi. Tällöin tubettaja Peter Stark huusi yleisöstä Reevesin itsensä olevan henkeäsalpaava (siirryt toiseen palveluun). Reeves vastasi kehumalla koko yleisöä henkeäsalpaavaksi. Internet päästi ihastuneen huokauksen ja uusi meemi syntyi.

3. Netflix laajentaa pelialalle – suomalainen pelitalo kehittää Stranger Things -mobiilipeliä

Tänä vuonna suoratoistopalvelu Netflix oli ensimmäistä kertaa mukana Los Angelesin pelimessuilla. Yhtiö kertoi tekevänsä yhteistyötä useiden pelitalojen kanssa ja julkaisevansa lähitulevaisuudessa useita pelejä.

Yksi tulevista Netflix-peleistä perustuu suosittuun Stranger Things -scifikauhusarjaan. Kasariestetiikkaa huokuvaan sarjaan perustuvan mobiilipelin kehittäjäksi on valikoitunut suomalainen Next Games.

Pokémon Go:n kaltaisen lokaatiopohjaisen pelin on määrä ilmestyä ensi vuoden aikana sekä Android- että iOS-laitteille. Next Games lupaa tiedotteessaan helposti lähestyttävää peliä, jossa sarjasta tuttuja hirviöitä vastaan taistellaan yhdessä muiden pelaajien kanssa 80-luvun tv-piirrossarjoista inspiraatiota ammentavassa ympäristössä.

Netflix on jo aiemmin kertonut julkaisevansa ensi kuussa Stranger Things 3: The Game -pelin PC:lle ja konsoleille. Julkaisu ajoittuu sarjan kolmannen tuotantokauden ilmestymiseen. Kuva: Netflix / AOP

Stranger Things ei ole ensimmäinen sarja, jonka pohjalta Next Games tekee pelin. Yhtiö on aiemmin kehittänyt The Walking Dead -sarjaan perustuneen Our World -pelin.

Next Gamesin osake on kevään aikana ollut jyrkässä laskussa. Julkistuksen jälkeen pelitalon osake oli parhaimmillaan yli 50 prosentin nousussa.

4. Peliala kilpailee, kenestä tulee pelien Netflix

Samalla kun Netflix kokeilee siipiään pelialalla, videopelijätien kesken on käynnistymässä kisa suoratoistopalvelujen herruudesta. Sony, Microsoft ja useat pelitalot kilpailevat siitä, kenestä tulee ensimmäisenä pelien Netflix.

Tämä kehitys oli vahvasti esillä tämän vuoden E3-messuilla.

Sony, Nintendo, Microsoft ja useat isot peliyritykset pyörittävät jo nyt omia tilaajapalveluita, joiden kautta pelaajilla on mahdollisuus pelata eri pelejä. Näissä palveluissa yksittäisen pelin ostamisen sijaan pelaaja maksaa kuukausimaksua koko pelikirjastosta, aivan kuten Netflixin kaltaisissa videopalveluissa.

Microsoft paljasti E3-messuilla teknisiä tietoja seuraavasta konsolistaan. Samalla yhtiö kertoi visioistaan pilvipelaamisen saralla. Kuva: Adam S. Davis / EPA

Etenkin Microsoft on panostanut Game Pass -palveluunsa. Ohjelmistojätti on viime aikoina hankkinut useita pelitaloja omistukseensa varmistaakseen, että niin konsoli- kuin PC-pelaajilla on valinnanvaraa palvelussa.

Nyt Microsoft antoi E3-messuilla esimakua lokakuussa esittelemästään Project xCloud -palvelusta, jossa suoratoistopalvelu viedään vielä pidemmälle. Palvelu ei ainoastaan striimaa peliä, vaan koko pelin pyörittäminen tapahtuu pilvessä. Tällöin tehokasta konsolilaitetta ei ole enää pakko hankkia kotiin television alle.

Pilvipelaamisen mullistuksesta kertoo jotain se, että Microsoftin ilmoitus Xbox One -konsolin seuraajasta jäi tyystin xCloudin jalkoihin. Project Scarlett -nimellä kulkevasta konsolista paljastettiin teknisiä tietoja, muun muassa kyky 8K-kuvanlaatuun. Nyt nähtäväksi jää, tarvitseeko kenenkään hankkia laitetta kotiin, jos laskentatehon voi lainata pilvestä.

Microsoft ei ole yksin pilvipelaamisen suhteen. Se ei itse asiassa ole edes edelläkävijä siinä. Tällä hetkellä kehitystä johta kukapa muukaan kuin Google, joka lokakuussa julkisti oman Stadia-pilvikonsolinsa. Tänä vuonna myös Google nähtiin E3-messuilla. Piilaaksosta ei ole pitkä matka Los Angelesiin.

Suosittelemme sinulle