Hyppää sisältöön

Saunomista valmennusmetodina käyttävä Manchester United -legenda ei koskaan pelannut MM-kisoissa – joulupöydässä käyty keskustelu johti unelman toteutumiseen

Kohun saattelemana Englannin naisten maajoukkueen päävalmentajaksi valittu Phil Neville on voittanut pelaajat puolelleen.

Phil Neville
Phil Neville valmentaa Englantia ensimmäisissä MM-kisoissaan. Kuva: Getty Images
Jussi Vainikka

– Pelaamattomuuden tuoma pettymyksen tunne on työni huonoin puoli.

Phil Neville tietää, miltä tuntuu pudota MM-kisajoukkueesta viime hetkellä. MM-kisoista koko uransa unelmoinut Neville pelasi Englannin A-maajoukkueessa 59 ottelua, mutta ei koskaan mahtunut mukaan lopulliseen kisajoukkueeseen. Kolme kertaa hän putosi ryhmästä kalkkiviivoilla. EM-kisoissa Neville edusti kotimaataan sentään kolmesti.

Nyt hän on vihdoin päässyt MM-kisoihin Englannin naisten maajoukkueen päävalmentajana. Pelaajien pettymys on läsnä myös Nevillen uudessa roolissa. Valmentaja nimeää työn vaikeimmiksi hetkiksi tapaamiset, joissa avauskokoonpano julkaistaan.

– Siinä näkee avauskokoonpanon pelaajien ylpeyden ja toisaalta vaihtopelaajien pettymyksen, Neville avasi Guardianille (siirryt toiseen palveluun).

Ainakin kisojen ensimmäisessä ottelussa Nevillen valinnat osuivat nappiin. Yhdeksi suurimmista mestarisuosikeista nostettu Englanti kaatoi rakkaan naapurinsa Skotlannin Nizzassa 2–1.

Phil Neville ei ole perheensä ainoa maajoukkuevalmentaja. Kaksoissisko Tracey Neville luotsaa Englannin naisten verkkopallomaajoukkuetta, joka pelaa niin ikään oman lajinsa MM-kisoissa heinäkuussa.

Juuri Tracey-siskon rohkaisevat sanat auttoivat Nevilleä päätöksen tekemisessä, kun mahdollisuus hakea maajoukkueen valmentajan paikkaa aukesi. Keskustelu käytiin joulupöydässä.

– Sinun täytyy hakea. Se olisi suurin ja paras asia, mitä tulet ikinä tekemään, Neville on kertonut siskonsa sanoneen (siirryt toiseen palveluun).

Englanti Phil Neville
Nikita Parris (kesk.) iski Englannin avausmaalin MM-turnauksessa ja sai onnittelut Phil Nevilleltä. Kuva: Getty Images

Ensimmäinen päävalmentajapesti

Neville voitti mittavalla pelaajaurallaan lukuisia mestaruuksia Manchester Unitedissa ja pelasi vielä kahdeksan kautta Evertonissa ennen kuin ura tuli päätökseen vuonna 2013. Jo ennen pelaajauran loppua Neville teki selväksi, että haluaa jatkaa jalkapallon parissa valmentajana.

Englannin maajoukkuepesti on Nevillelle ensimmäinen päävalmentajana. Aiemmin hän on toiminut eri valmennustehtävissä miesten puolella Englannin juniorimaajoukkueissa, Manchester Unitedissa ja Valenciassa.

Neville valittiin tehtävään suuren kohun saattelemana. Englannin jalkapalloliitto FA päätti syystä tai toisesta tiedottaa asiasta miesten maajoukkueen Twitter-tilillä, ei naisten. Lisäksi Nevillen omalta Twitter-tilitä kaivettiin esiin joitakin vuosia aiemmin julkaistuja seksistisiä twiittejä. Neville "vitsaili" muun muassa vaimonsa hakkaamisella.

– Haluan selventää, että kommenttini eivät kuvaa luonnettani tai uskomuksiani. Haluan pahoitella niitä, Neville sanoi julkaisemassaan tiedotteessa.

Englannissa on panostettu viime vuosina kovasti naisten jalkapalloon, ja se näkyy myös maajoukkueen tuloksissa. Neville on saanut työrauhan tehtävässä, jota hän kuvaa ammattiuransa suurimmaksi ja parhaaksi. Aivan kuten hänen siskonsa joulupöydässä arveli.

– Seisominen sivurajalla heidän valmentajanaan täyttää minut uskomattomalla ylpeydellä, hän kirjoitti Guardianissa (siirryt toiseen palveluun).

Phil Neville
Phil Neville voitti Manchester Unitedin paidassa muun muassa kuusi kertaa Valioliigan ja kerran Mestarien liigan. Kuva: Getty Images

Vauhtia saunan lauteilta

Englannin valmistautumisessa MM-lopputurnaukseen oli suomalainen vivahde. Nevillen pelaajat hakivat tuntumaa Ranskan kuumiin peliolosuhteisiin saunan lauteilta lähes päivittäin.

– Olen pystynyt 10–15 minuuttiin. Jotkut tytöistä ovat yltäneet todella korkeisiin lukuihin! En ymmärrä, miten he pystyvät siihen. Minä olen heti, että päästäkää minut pois täältä, keskikenttäpelaaja Lucy Staniforth kommentoi kisoihin valmistaneita löylyjä.

Siitä voi olla montaa mieltä, kuinka paljon hyötyä saunomisesta on Ranskan helteissä. Esimerkki kuvaa joka tapauksessa hyvin Nevilleä, joka kiinnittää runsaasti huomiota pieniinkin yksityiskohtiin. Hän on kertonut olevansa tavoitettavissa 24 tuntia vuorokaudessa, vaikka lähipiiri on yrittänyt saada Nevilleä sulkemaan puhelimensa edes hetkeksi.

Maailman parhaisiin pelaajiin kuuluva laitapuolustaja Lucy Bronze kertoi kisojen alla BBC:lle (siirryt toiseen palveluun) yllättyneensä siitä, millainen valmentaja Neville on.

– Hän on muuttanut pieniä asioita ja luonut ennen kaikkea hyvät henkilökohtaiset suhteet pelaajiin. Emme odottaneet sellaista. Hän saa jokaisen pelaajan tuntemaan olonsa erityiseksi, Bronze kehui.

Harvalla valmentajalla on heti ensimmäisessä päävalmentajapestissään yhtä kovat paineet kuin Phil Nevillellä. Pettymys jää Englannissa päällimmäiseksi tunteeksi, jos Neville ei johda joukkojaan Lyonissa sunnuntaina 7. heinäkuuta pelattavaan finaaliin.

Englanti kohtaa perjantaina D-lohkon toisessa ottelussaan Argentiinan. Suoraa lähetystä ottelusta voi seurata TV2:ssa ja Areenassa kello 21.40 alkaen.

Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu, parhaimmat videoklipit ja kisapelit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis.

Lue myös:

Asiantuntija hämmästeli ranskalaistähden käsittämätöntä omaa maalia: “Joku oikosulku siinä tuli ja se meni täysin pieleen”

Brasilian maalivahti torjui Seinäjoella ja ripusti sitten nappulakengät naulaan: palasi pelikentille satumaisella tavalla ja elää nyt unelmaansa MM-kisoissa

Cristiano Ronaldoa ihaileva maalitykki oli hilkulla luovuttaa hurjaan vammakierteeseen – MM-kisojen supertähti elää uuvuttavaa kaksoiselämää ja ihastuttaa takavolttituuletuksillaan

Suosittelemme sinulle