Hyppää sisältöön

Venäjä muistaa paraatilla Karjalan vapauttamista suomalaismiehityksestä

Tänä kesänä tulee 75 vuotta taisteluista Itä-Karjalassa.

panssari paraatissa pietarissa
Neuvostoaikainen T-34 panssarivaunu osallistui myös voitonpäivän paraatiin Pietarissa toukokuussa. Kuva harjoituksista. Kuva: Maksim Shipenkov / EPA-EFE
Ahti Kaario

Venäjän armeija aikoo pitää sotilasparaatin Petroskoissa kesäkuun 29. päivänä sen kunniaksi, että Petroskoin takaisinvaltauksesta tulee kuluneeksi tuolloin 75 vuotta. Paraatiin ottaa osaa yli 500 henkilöä ja noin 50 ajoneuvoa tai asejärjestelmää.

Asiasta kertoo uutistoimisto Tass (siirryt toiseen palveluun) Venäjän läntisen sotilaspiirin tiedotteeseen viitaten.

Paraatin kärjessä ajaa T-34 -panssarivaunu, jollainen oli neuvostojoukkojen tärkein vaunutyyppi toisessa maailmansodassa. Mukana on myös nykyisin käytössä olevaa panssarikalustoa, raketinheittimiä ja lentokoneita.

Suomen armeija valloitti Itä-Karjalan, eli pääosan Karjalais-suomalaista sosialistista neuvostotasavaltaa, Neuvostoliitolta jatkosodan alussa syksyllä 1941. Petroskoi valloitettiin 1. lokakuuta ja kaupungin nimi vaihdettiin sen jälkeen Äänislinnaksi.

Suomalaiset sotilaat perääntymässä Äänislinnasta toinen päivä heinäkuuta 1944.
Suomalaiset sotilaat perääntymässä Äänislinnasta toinen päivä heinäkuuta 1944. Kuva: SA-kuva

Suomalaiset miehittivät Itä-Karjalaa kesään 1944 asti, jolloin Neuvostoliitto valloitti alueen takaisin. Petroskoi vaihtoi jälleen isäntää ja nimeä 28.-29. kesäkuuta.

Neuvostoliiton hyökkäys Itä-Karjalan suunnalla pysäytettiin Suomen puolella tuolloista rajaa, Laatokan pohjoispuolella.

Suosittelemme sinulle