Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Maailman ylivoimaisimmalla seurajoukkueella on yksinkertainen menestysresepti – puheenjohtajan looginen oivallus on johtanut dominointiin

Lyonin puheenjohtajan Jean-Michel Aulasin johtoajatuksena on ollut, että naisten ja miesten joukkue ansaitsevat saman toimintaympäristön. Se on johtanut upeisiin tuloksiin.

Lyon Mestarien liigan voittaja 2019
Lukuisia MM-tähtiä vilisevä Lyon juhli Budapestissä Mestarien liigan voittoa tänä keväänä. Finaalissa kaatui FC Barcelona. Kuva: AOP/Rex Features
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Jalkapallon naisten MM-kisoissa ei ole voinut olla törmäämättä yhteen asiaan, kun joukkueita ja pelaajia on noussut suurempaan tietoisuuteen. Monen joukkueen tähden kohdalla esitellään seurajoukkueeksi ranskalainen Olympique Lyonnais. Se ei ole ihme, sillä Lyon on todennäköisesti tällä hetkellä maailman ylivoimaisin huippuseurajoukkue yli lajirajojen.

Lyon on voittanut Euroopan ykköskilpailun Mestarien liigan neljänä viime kautena. Ranskassa joukkue on juhlinut 13 kertaa peräkkäin mestaruutta.

Lyon on hävinnyt Ranskan liigassa vain kaksi ottelua yhdeksän viime kauden aikana. Samana aikana maaliero on mykistävästi 957 osumaa plussalla.

Mutta mitkä asiat ovat tällaisen dominoinnin takana?

Paljon henkilöityy herraan nimeltä Jean-Michel Aulas. Vuonna 2004 ranskalainen liikemies otti haltuunsa Lyonin naisten joukkueen ja siirsi sen samaan organisaatioon Olympique Lyonnaisin miesten joukkueen kanssa. Sitä ennen Aulas oli toiminut jo pitkään OL:n seurajohdossa.

Pitkäaikaiselle puheenjohtajalle viimeinen sinetti kohti tasa-arvoista kohtelua naisten ja miesten välille oli kahdeksan vuoden takainen hetki Mestarien liigan välierissä. 507 katsojaa oli paikalla Lontoossa ottelussa Arsenalia vastaan, kun Aulas tajusi, että hänen pelaajillaan ei ollut vaihtopaitaa toiselle puoliajalle.

– Seuraavalla kerralla olisi toinen setti paitoja, kuten miehilläkin on. Sillä tavalla toimimme tästä lähtien, ranskalaisliikemies Aulas muisteli ennen MM-kisoja Reutersin haastattelussa.

Jean-Michel Aulas
Jean-Michel Aulasin mielipiteet ovat kiinnostaneet paljon viime aikoina. Kuva: EPA/ALESSANDRO DI MARCO

Menestysresepti on hyvin yksinkertainen. Aulas totesi ennen kesän MM-kisoja New York Timesille, että pojilla ja tytöillä samat asiat parantavat suorituskykyä. Hänen mukaansa miehet tarvitsevat huolenpitoa, jotta he pystyvät olemaan parhaimmillaan. Miksi asia olisi jotenkin erilainen naisilla?

Tämän oivalluksen seuraukset ovat olleet kauaskantoiset. Lyonin naisilla on pääsy samoihin paikkoihin kuin miesten joukkueella. Naiset voivat käyttää samoja kenttiä, lääkäreitä, fysioterapeutteja ja psykologeja. Myös nuorten poika- ja tyttölupausten akatemioilla on yhteneväiset edut.

– Lyon ei ole täydellinen, mutta se on tehnyt paljon sellaisia hyviä asioita, mitä muut eivät ole tehneet, Englannin ja Lyonin tähtipuolustaja Lucy Bronze totesi ennen kisoja New York Timesille.

Lucy Bronze, Dzenifer Marozsan, Amandine Henry Lyon
Lucy Bronze (vas.), Dzenifer Marozsán ja Amandine Henry ovat kaikki kovia pelaajia maajoukkueessaan sekä edustavat Lyonia. Kuva: Laszlo Szirtesi/Getty Images

– Pojat ja tytöt kasvavat yhdessä akatemiassa. Pelaajat ovat paremmin integroituja. Yhden joukkueen menestystä ei nähdä uhkana toiselle. En ole nähnyt samanlaista muualla. Yleensä miehet nähdään supertähtinä. Naisia ei arvosteta yhtä korkealle, Bronze sanoi.

Bronze ei ole ainoa ulkomaalaispelaaja, jonka Lyon on pystynyt houkuttelemaan joukkueeseensa. Lyonissa pelaavat muun muassa Saksan Dzenifer Marozsán ja Japanin Saki Kumagai, jotka ovat molemmat ehdottomasti omaan maansa kärkipelaajia. Myös MM-kisoja boikotoiva Norjan Ada Hegerberg pelaa Lyonin riveissä.

Huippupelaajia Lyoniin ovat tuoneet myös normaalia paremmat palkkiot naisille. Suurin osa tähdistä saa New York Timesin mukaan kuusinumeroista vuosipalkkaa. Maailman parhaana pelaajana palkitun Ada Hegerbergin vuosipalkka on New York Timesin mukaan noin 470 000 Yhdysvaltain dollaria eli lähes 420 000 euroa.

– Miesten ja naisten palkoissa on suuri ero, mutta kehitys on ollut huomattavaa. Lyonissa naisten pelaajien palkat ovat noin 5 000 - 10 000 euroa kuussa, Aulas muotoilee AFP:lle.

– Parhaat naispelaajat voivat saada melkein 500 000 euroa vuodessa ja sen päälle vielä esimerkiksi kuvaoikeuspalkkioita. Yhdysvalloissa kuvaoikeuksista rahaa saava Alex Morgan voi saada yli miljoona dollaria vuodessa.

Investoinnista kannattavaa toimintaa

Suomen Palloliiton tuore naisten jalkapallon kehityspäällikkö Heidi Pihlaja pääsi kuuntelemaan Lyonin johtohahmon puhetta äskettäin kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan järjestämässä naisjalkapallokongresissa Pariisissa. Siellä esiin nousi juuri kaupallisen puolen onnistuminen.

– Alkuun tämä oli investointi Lyonissa, että he lähtivät muokkaamaan asenteita ja tekemään naisten jalkapallosta isompaa. Tänä päivänä se on jo kannattavaa liiketoimintaa, myös Yle Urheilun asiantuntijana MM-kisoissa toimiva Pihlaja sanoo.

Pihlajalle jäi mieleen erityisesti se, miten Lyonissa on ajateltu, ketkä käyvät miesten ja ketkä naisten peleissä.

– Naisten peleissä käy enemmän perheitä ja lapsia, kun taas miesten peleissä yleisö on miespainoitteisempaa. Kulttuuri on myös eri tavalla kiihkeää. Naisten pelit ovat enemmän juhla. Seurassa on huomattu, että nämä asiat vetävät myös yhteistyökumppaneita. Erilaisten kohderyhmien tavoittaminen on tavallaan vastaus yhteistyökumppaneille, Pihlaja kertoo.

Raha ei ole kuitenkaan kaikki kaikessa siinä, että Lyon olisi onnistunut nousemaan ylivoimaiseksi mahdiksi naisten jalkapallossa. Palkkioilla on toki ollut omat seurauksensa, kuten Yhdysvaltojen supertähden Alex Morganin esimerkki osoittaa. Morgan pelasi Lyonissa lainasopimuksella kevään 2017. Pelaajat näkevät Lyonissa kiitotien omalle kehittymiselle.

– Alex meni Ranskaan kasvamaan jalkapalloilijana ja meni haastamaan itseään joka päivä, Morganin agentti Dan Levy sanoi New York Timesille.

Alex Morgan Lyonin paidassa 2017
Ranskan fanit ovat toistaiseksi saaneet juhlia MM-kotikisoissa. Kuva: Stu Forster/Getty Images

– Alex haastoi itseään pelaamalla maailman parhaiden kanssa joka päivä. Mestaruuksien voittaminen oli ihanaa. Harjoitusolosuhteet olivat ensiluokkaiset. Mutta menestyksen salaisuus oli se, että keräämällä niin monta uskomatonta pelaajaa, Lyon on luonut täydellisen harjoitusympäristön.

Hyvällä palkalla on merkitystä, mutta Heidi Pihlajan mukaan ensisijainen asia on ammattimainen toimintaympäristö.

– Luulen, että Suomessakin pelaajat menevät entistä enemmän sinne, missä toimintaympäristö on kunnossa. Vaikka Suomessa ei olisi ammattilaisia joka seurassa, niin ammattimaisen toimintaympäristön tarjoaminen vetää pelaajia puoleensa, Pihlaja toteaa.

Kurotaanko Lyonin etumatka kiinni?

Naisten jalkapallo on ollut viime vuodet räjähdysmäisessä kasvussa. Italiassa, Espanjassa ja Englannissa useat miesten suurseurat ovat heränneet myös naisten jalkapalloon. Pystyykö Lyon jatkossa hallitsemaan naisten jalkapalloa yhtä voimakkaasti?

Pihlajan mukaan on hyvin todennäköistä, että lähitulevaisuudessa Lyonilla on kovia haastajia. Hän suuntaa katseensa erityisesti Englantiin uutena mahdollisena lippulaivana. Esimerkiksi paikallinen pankki solmi kymmenen miljoonan euron sponsorisopimuksen naisten Superliigan kanssa tuleville vuosille.

– Uskon, että vuoden tai kahden päästä kilpailu alkaa tasoittua. Pelaajat hakeutuvat Lyonista ehkä Englannin kaltaiseen liigaan, jossa on monta laadukasta joukkuetta. Englannin liiga on kokonaisuutena tasaisempi ja kovatasoisempi kuin Ranskan liiga. Ranskassa tyypillisesti yksi tai kaksi joukkuetta ovat olleet hallitsevia. Toivon, että Englannin nousu hajauttaa pelaajavirtoja jatkossa Euroopan sisällä, Pihlaja sanoo.

Mutta ennen muiden joukkueiden mahdollista nousua Lyon saa olla nyt isosti valokeilassa MM-kisojen aikana. 14 kisapelaajansa lisäksi Lyon pääsee esille MM-kisojen huipennuksessa, kun kaupungissa pelataan välierät ja finaali.

Ranskan fanit MM 2019
Ranskan fanit ovat toistaiseksi saaneet juhlia MM-kotikisoissa. Kuva: Michael Regan/Getty Images

Ottelut lähes 60 000 ihmistä vetävällä Lyonin stadionilla ovat jo loppuunmyytyjä. Aulasin mukaan viiden vuoden takaisen haun uhkapeli kannatti. Ranska on vielä kaiken lisäksi suuri suosikki voittamaan koko MM-turnauksen, kuten miehet viime vuonna tekivät.

– Naisilla on mahdollisuudet voittaa. Olisi historiallista, jos naiset ja miehet voittaisivat samaan aikaan, Aulas tunnelmoi AFP:lle.

– Tälle joukkueelle tähdet ovat kohdillaan. Uskon, että he voivat voittaa mestaruuden.

Jos näin kävisi, saisi Lyon myös peräti kahdeksan uutta ranskalaista maailmanmestaria.

Ranska kohtaa alkulohkon päätöspelissään Nigerian. Suora lähetys ottelusta alkaa TV2:ssa ja Areenassa kello 21.45.

Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu, parhaimmat videoklipit ja kisapelit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis.

Lue lisää:

Kuolemaa karkuun lähtenyt pakolainen tykitti maaleja Suomessa viime kesänä – huippunopea hyökkääjä pelaa nyt kansanliikkeen tuella MM-kisoissa ja murehtii Oulun liigajoukkueen tilannetta

Osallistu Futistietäjään! Seuraa kisatilannetta ja veikkaa avausmaalintekijät – voit voittaa hienoja palkintoja

Naisten jalkapallolla menee lujaa MM-kisojen kynnyksellä – myös Suomessa on herätty: "Meidän pitää tehdä entistä enemmän töitä"

Kommentti: Tätä lisää, kiitos! Ranskan ja Norjan vauhdikas ja dramaattinen jännitysnäytelmä oli parasta mahdollista mainosta MM-turnaukselle

Kommentti: Kipinä on nyt syttynyt – Ranska näytti, että naisten MM-futiksen slogan toimii Helmareiden päävalmentaja Anna Signeul iloitsee yleisöennätyksistä ja odottaa malttamattomana kesän MM-turnausta – "Naisten jalkapallo on räjähtämässä"

Suosittelemme