Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Luontaishoitoala kokoaa rivejään – hallitusohjelmassa vaaditaan selvitystä alan sääntelystä: "Joidenkin ihmisryhmien rajaaminen hoitojen ulkopuolelle olisi syrjivää"

Alan toimijat haluavat olla tiiviisti mukana, kun hallitusohjelmaan merkitty selvitys alan sääntelystä otetaan käsittelyyn.

Energia- ja uskomushoidot jakavat mielipiteitä.
Luontaistuotteita ja niiden kauppaa valvotaan useilla säännöksillä ja laeilla. Luontaishoitojen kartoittamista ja hoitajien rekisteröintiä pohditaan lähitulevaisuudessa. Kuva: Marko Siekkinen / Yle
Päivi Puukka
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen Terveystuotekauppiaitten liiton toiminnanjohtaja Mika Rönkkö vaikuttaa tyytyväiseltä. Hänet on juuri valittu vastaperustetun Luontaishoitoalan Foorumin varapuheenjohtajaksi. Foorumi kokoaa yhteen luontaishoitoalan järjestöjä suuremman sateenvarjoan alle.

Suomessa arvioidaan olevan 6 000–8 000 täydentävien hoitojen ammatinharjoittajaa. Luontaistuotteita myydään päivittäistavarakauppojen, apteekkien ja verkkokauppojen lisäksi noin 300 terveyskaupassa.

Terveyskaupoista 200 kuuluu Terveystuotekauppiaitten liittoon.

Mika Rönkkö, Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto ry
Mika Rönkkö on uuden Luontaishoitoalan Foorumin varapuheenjohtaja. Kuva: Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto

Laajempi järjestäytyminen koetaan tärkeäksi juuri nyt, sillä uuden hallituksen ohjelmaan on kirjattu alaa koskeva selvitystarve.

Uusi Foorumi aikoo olla aktiivisesti mukana, kun hallitusohjelmassa mainittua selvitystä alan sääntelystä aletaan käsitellä. Selvitys voi edetä jopa lainsäädännön muutoksiin.

– Jos lainsäädäntöhanke etenee, niin Foorumi voi olla mukana asiantuntijana. Me pyrimme tuomaan esiin sitä, miten alan toimijat, kouluttajat ja yrittäjät tilanteen näkevät, Mika Rönkkö sanoo.

Hoitajat rekisteriin

Luotaishoitojen sääntely kirjattiin hallitusohjelmaan viimeisen parin vuoden aikana nousseiden hoitokohujen vuoksi. Erityisesti ruotsinkielisellä Pohjanmaalla kerrottiin nautittavan ulkoiseen käyttöön tarkoitettua hopeavettä sisäisesti. Kaksi äitiä kertoi antaneensa ainetta myös lapsilleen.

Tuotteiden markkinointiin on jo olemassa selkeät lait ja säännökset.

Esimerkiksi hopeavettä ei Suomen lakien mukaan saa markkinoida sisäiseen käyttöön, sillä tuote on tarkoitettu käytettäväksi vain ulkoisesti.

Jos kuluttaja itse käyttää tuotetta ohjeiden vastaisesti, sille ei lainvalvojakaan mahda mitään.

Hoitoalaa sen sijaan ei säännellä samalla tavalla. Kuluttajan suojana on kuitenkin esimerkiksi kuluttajansuojalaki. Mika Rönkön mielestä luontaishoitajista olisi hyvä saada rekisteri, josta voisi tarkistaa esimerkiksi millainen koulutus hoitajalla on ja ovatko hänellä vakuutusasiat kunnossa.

En pappa håller en fyramånaders baby som gråter.
Vyöhyketerapiaa käytetään muun muassa vauvojen koliikkivaivojen hoitoon. Jos lapset haluttaisiin sulkea pois luontaishoitojen piiristä, tätä hoitomuotoa ei voisi enää käyttää koliikista kärsiviin. Kuvan lapsi ei liitty vaihtoehtoisiin hoitomuotoihin. Kuva: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Joissain keskusteluissa on väläytelty sääntelyä, jossa tietyt ihmisryhmät, esimerkiksi lapset, rajattaisiin luontaishoitojen ulkopuolelle. Rönkön mielestä kyse olisi syrjinnästä.

–Tulee olemaan hyvin vaikeaa rajata jotain ihmisryhmää pois. Esimerkiksi vauvojen koliikkiin on todettu tehoavan vyöhyketerapia, Rönkkö väittää.

Vyöhyketerapiaa suositellaan koliikkivauvojen vanhemmille joissakin neuvoloissa.

Mika Rönkön mukaan esimerkiksi vakavaa sairautta sairastavien rajaaminen luontaishoitojen ulottumattomiin, on sekin vaikeaa. Esimerkiksi monet diabeetikot käyttävät ravintolisiä ruokavalion tukena.

Uskomushoito-termi koetaan halventavana

Viime vuosien kohuhoidot ovat lyöneet leiman koko luontaistuote- ja hoitoalaan. Uusi Luotaishoitoalan Foorumi toivoo, että termistä uskomushoito päästäisiin eroon, kertoo Mika Rönkkö.

– Alan järjestöt ovat jo aiemmin ottaneet kantaa tähän. Termiä pidetään sopimattomana ja elinkeinotoimintaa haittaavana, jopa kunnianloukkauksena. Pidän todella huonona valintana, että hallitusohjelmaan on kirjattu tämä sana.

akupunkturnålar på en arm
Akupunktio on yksi käytetyimmistä vaihtoehtoisista hoitomuodoista Suomessa. Kuva: pixabay

Sen sijaan luontaishoidot, vaihtoehtoiset tai rinnakkaiset hoitomuodot ja kansainvälisissä yhteyksissä käytetty CAM eli complementary and alternative medicine ovat alan mielestä termeinä asiallisia.

Luontaishoitoalan Foorumin puheenjohtajaksi valittiin muun muassa vyöhyke- ja taideterapeutteja kouluttavan Kairon-instituutin rehtori Antti Pietiäinen.

Suosittelemme sinulle