Hyppää sisältöön

Risteilyalukset tarkemmassa syynissä: "Opittiin kantapään kautta, että turvallisuuteen on pakko keskittyä"

Miehistöä on koulutettu, tekniikan varmistamiseksi on laaduttu check-listoja ja pelastusliivit on siirretty sisältä kannelle.

M/S Mässkär tuli Pietarsaareen Savonlinnasta. Kuva: Petra Haavisto / Yle

Risteilyalusten turvallisuuteen on kiinnitetty tänä kesänä aiempaa enemmän huomiota. Turvallisuuteen ja miehistön koulutukseen on panostettu niin m/s Jennyllä kuin uudella m/s Mässkärillä.

Jenny liikennöi Kokkolan ja Tankarin saaren välillä, Mässkär Pietarsaaren ja Mässkärin välillä.

Muistissa on vielä hyvin viime kesän vesibussionnettomuus Pietarsaaren edustalla.

– Viime vuonna vielä kuviteltiin, että mitään ei voi tapahtua. Tuttu reitti, avovettä kylläkin, mutta vene toimi hyvin. Kuitenkin tapahtui vakava onnettomuus. Opittiin kantapään kautta, että turvallisuuteen on pakko keskittyä, toteaa Stefan Brädbacka, yksi uuden m/s Mässkärin omistajista.

M/s Mässkär upposi vuoden 2018 elokuussa, kun se oli matkalla Pietarsaaren vanhasta satamasta Mässkäriin. Nyt reitille on saatu uusi laiva, joka on edeltäjänsä tavoin nimetty Mässkäriksi. Alus on tehty teräksestä, ja se on edeltäjäänsä isompi ja tukevampi. Se vaatii kaksi miehistön jäsentä, kapteenin ja kansimiehen.

– Kapteenien paperit on tarkistettu. Heillä on paperit ja koulutus kunnossa. Koulutamme myös kansimiehistöä, jotta he tietävät, mitä tehdä, jos jotain tapahtuu. Miehistölle järjestetään esimerkiksi ensiapu- ja sammutuskurssit.

Turvallisuuteen on kiinnitetty huomiota myös muualla. Kokkolan ja Tankkarin väliä risteilevän m/s Jennyn pelastusliivit on siirretty sisätiloista ulkokannelle. Aiemmin ne sijaitsivat sisällä sohvien alla ja ohjaamossa. Lisäksi Jennyn miehistöä on koulutettu, jotta se osaa tiukankin paikan tullen toimia oikein ja tehokkaasti.

Myös Mässkärin pelastusliivit ja -lautat tulevat yläkannelle, josta ne on helppo löytää. Laivaan tulee myös opasteita ja kylttejä.

Suosittelemme sinulle