Hyppää sisältöön

Asiantuntijat suitsuttavat vanhaa tuttua Japania, joka voiton myötä taistelee jopa lohkovoitosta – lopun taantuminen jättää kysymyksiä

Japani nappasi MM-turnauksen avausvoittonsa, kun se kaatoi D-lohkon kamppailussa Skotlannin 2–1.

Japanin naisten jalkapallomaajoukkue
Japani juhli Mana Iwabuchin 1–0-osumaa. Kuva: AOP
Hinni Hirvonen

Tämän vuosikymmenen MM-kestomenestyjiin lukeutuva Japani nappasi turnauksen avausvoittonsa kaatamalla D-lohkon kamppailussa Skotlannin 2–1. Yle Urheilun asiantuntijoiden mukaan maalittoman tasapeliin päättyneen Argentiina-ottelun jälkeen Skotlanti-ottelussa nähtiinkin tutumpaa Japania.

– Laskisin joukkueen edelleen yhdeksi suosikiksi, Marko Saloranta aloitti.

– Japani pelasi ehkä 65. minuuttia kuten niiden pitää. Nyt oli kovempi vastus kuin ensimmäisessä pelissä ja Japanin peli oli kehittynyttä.Heillä oli täysi kontrolli 20 minuuttia myös toisen jakson alussa.

Skotlannin loppukiri palkittiin 88. minuutilla, kun Lana Clelland iski kaivatun kavennusosuman. Tilannetta edelsi kuitenkin japanilaispuolustuksen karmea virhe, sillä toppari Nana Ichise syötti pallon suoraan keskelle Clellandin jalkaan, ja skotlantilainen pääsi ampumaan kavennusosuman vapaasti.

– Japani lähti vähän toivomaan ja lyömään keskityspalloja ja Skotlanti pääsi otteeseen. Maali oli iso virhe omalla kenttäpuoliskolla. Jos Englantia vastaan pelaa kuten Japani pelasi viimeiset puoli tuntia, ei pärjää, Saloranta jatkoi.

Voiton myötä Japani taistelee jopa lohkon ykkössijasta. Asetelmat todennäköisesti lohkovoiton ratkaisevaan Englanti-otteluun ovat kuitenkin erilaiset nyt, kun alla on hyvä ottelu.

–Uskon, että Japani tuli tähän otteluun sisuuntuneena, että he haluavat näyttää. Saavatko he samanlaisen latauksen seuraavaan otteluun? Jos he pystyvät pelaamaan kuten ensimmäisen tunnin, he ovat vahvoilla. He ovat monipuolisia hyökkäyspelissä ja äärettömän hyviä puolustusmuodoissa ja tilanteenvaihdoissa, Heidi Pihlaja huomautti.

Japanin vetäydyttyä Skotlanti pääsi paremmin mukaan peliin, ja siltä nähtiin jälleen Englanti-ottelun kaltainen nousu. Todelliset maalipaikat olivat kuitenkin edelleen harvassa.

– Skotlanti pystyy puolustamaan ihan OK, mutta hyökkäyssyyntään lähtiessä on aika yksipuolista. (Claire) Emslie toi vaihdosta tullessaan vähän uutta, pysyi leveydessä, pystyi kuljettamaan ja haastamaan. Sitä kautta he saivat enemmän painopistettä, mutta vähiin ovat jääneet aidosti vaaralliset paikat, Pihlaja ruoti.

Skotlanti hakee seuraavaksi avausvoittoaan MM-tasolla, kun se kohtaa D-lohkon päätöspelissä ensi keskiviikkona Argentiinan.

Lue myös:

MM-kisojen kestomenestyjä Japani pesi kasvonsa ja palasi voittokantaan – karmea virhe ei enää pelastanut Skotlantia

Japanin maaliton MM-avaus jätti vaisun kuvan, voitosta varma asiantuntija ruoski itseään studiossa: "Voitte pyyhkiä tittelin pois"

Englannin passivoituminen oli koitua kohtaloksi – MM-viheriöllä debytoineen pikkusiskon kiri ei aivan riittänyt

Suosittelemme sinulle