Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Hongkongin hallintojohtaja: Kiistellyn karkotuslain valmistelu keskeytetään

Ilmoituksen toivotaan lopettavan viikon ajan jatkuneet massaprotestit. Mielenosoittajat aikovat kuitenkin kokoontua sunnuntaina.

Joukko hongkongilaisia äitejä vetosi torstaina poliisiin, etteivät he käyttäisi voimakeinoja protestoiviin nuoriin.
Joukko hongkongilaisia äitejä vetosi torstaina poliisiin, etteivät he käyttäisi voimakeinoja protestoiviin nuoriin. Kuva: Jerome Favre / EPA
Jani Parkkari
Avaa Yle-sovelluksessa

Hongkongissa hallitus keskeyttää laajoihin mielenosoituksiin johtaneen karkotuslakialoitteen valmistelun. Asiasta kertoi Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam tänään pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Ilmoituksen toivotaan lopettavan useita päiviä jatkuneet protestit, joihin on osallistunut satojatuhansia ihmisiä. Mielenosoittajat ovat kuitenkin jo ilmoittaneet aikovansa marssia myös huomenna sunnuntaina. Protestoijat vaativat lakialoitteen hautaamista kokonaan ja Lamin eroa.

Mielenosoittajien mukaan lakimuutos tiukentaisi Kiinan otetta Hongkongin erityishallintoalueesta, sillä laki mahdollistaisi rikoksista epäiltyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan. Protestoijat pitävät tätä ongelmallisena, koska Kiinassa ei noudateta länsimaisia oikeusnormeja samalla tavalla kuin Hongkongissa.

Viimeisen viikon aikana nähdyt protestit ovat suurimmat sitten vuoden 2014. Tuolloin paikalliset aktivistit osoittivat Occupy-protesteissa mieltään sen puolesta, että saavat valita itse johtajansa.

Mielenosoituksia on seurattu tarkasti niin Hongkongissa kuin Manner-Kiinassakin. Parlamentin oli alun perin määrä äänestää uudesta laista ensi viikon torstaina 20. kesäkuuta.

Aikaisemmin tällä viikolla raportoitiin, että vahvasta salauksestaan tunnettu Telegram-pikaviestipalvelu on joutunut hakkeroiduksi. Yhtiön perustajan Pavel Durovin mukaan hyökkäys oli lähtöisin Kiinasta. Monet Hongkongin protesteihin osallistuneista ovat käyttäneet Telegramia mielenosoitusten koordinointiin.

Lue lisää:

Hongkongin mielenosoittajat yrittivät rynnätä parlamenttiin – Nämä kolme kohtaa selittävät kiristyvää tilannetta

Hongkongin hallinto ei aio luopua lakiesityksestä – Ympäri maailmaa pidetty tukimielenosoituksia Hongkongin jättiprotesteille

Pelko karkottamisesta Kiinaan ajoi satojatuhansia marssille Hongkongissa – "Minun on pelastettava tyttäreni", kommentoi uudesta karkotuslaista huolestunut opettaja

Eräänä päivänä Hong Ying hyppäsi mereen ja ui pois Kiinasta – Nyt menneisyys hiipii takaisin, kun Kiina kiristää otettaan Hongkongista

Suosittelemme sinulle