Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Suomen kaikkien aikojen naiskiekkoilijan ura oli täysin poikkeuksellinen koko maailmassa – erikoinen yksityiskohta alleviivaa ainutlaatuista temppua

Riikka Sallinen, 46, lopetti upean pelaajauransa tähän kauteen. Yle Urheilun asiantuntija Saara Niemi kertoo, miksi Sallinen oli niin merkittävä jääkiekkoilija.

Joska Saarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

1

Uranuurtaja

Riikka Sallinen, 46, on suomalaisen jääkiekkoilun edelläkävijä. Sallinen (ent. Välilä, o.s. Nieminen) on tehnyt arvokasta pioneerityötä suomalaisen naiskiekon eteen.

Tämän kevään MM-kotikisoihin päättynyt pelaajaura hakee vertaistaan. Keskushyökkääjä Sallinen pelasi Suomen maajoukkueessa neljällä eri vuosikymmenellä ja oli osaltaan kasvattamassa naiskiekon suosiota Suomessa.

– Riikka on suomalaisen nais- ja tyttökiekon kaikkien aikojen merkittävin pelaaja. Hän on ollut mukana niistä vuosista asti, kun naiskiekko ei ollut suomalaisessa yhteiskunnassa merkittävä asia, sanoo Yle Urheilun asiantuntija Saara Niemi.

Niemi (o.s. Tuominen) on Suomen entinen maajoukkuepelaaja. Niemi sai 12-vuotiaana Sallisesta esikuvan, kun hän seurasi Naganon vuoden 1998 olympialaisia televisiosta.

– Seurasin pikkutyttönä naiskiekkoa ensimmäisen kerran silloin. Riikka teki Naganossa suuren vaikutuksen, joka on kantanut tähän päivään asti.

Naisten jääkiekko oli ensimmäistä kertaa mukana olympialaisissa vuonna 1998. Suomi saavutti Naganossa olympiapronssia. Sallinen (silloin Nieminen) voitti koko turnauksen pistepörssin tehoilla 7+5=12.

Sallinen oli tuohon aikaan yksi maailman parhaista jääkiekkoilijoista. MM-kisojen parhaaksi pelaajaksi hänet valittiin vuosina 1990 ja 1994.

Riikka Sallinen Salt Lake City
Riikka Sallinen Salt Lake Cityn olympialaisissa. Kuva: Jamie Squire / Getty Images

2

Palloilulahjakkuus

Sallinen muistetaan ennen kaikkea jääkiekkoilijana, mutta hän oli huippulahjakkuus myös monessa muussa lajissa.

Sallinen on voittanut Suomen mestaruuden jääkiekossa, kaukalopallossa, jääpallossa ja pesäpallossa. Lisäksi hän on voittanut esimerkiksi kaukalopallon EM-kultaa vuonna 1989.

Terävimmällä huipulla hän oli jääkiekon lisäksi pesäpallossa, jossa hän kuului Superpesiksen tähtipelaajiin 1990-luvun alussa. Sallinen on valittu kolme kertaa vuoden pesäpalloilijaksi Suomessa.

– Hänellä on lahjakkuutta ja intohimoa palloilulajeihin. Monipuolinen urheilutausta on tehnyt Riikasta myös jääkiekkoilijan, kun nämä muut lajit ovat tukeneet hänen kiekkouraansa, Niemi sanoo.

Monipuolinen palloilutausta on myös yksi selitys Sallisen poikkeuksellisen pitkälle kiekkouralle.

– Hän ei ole kyllästynyt yhteen lajiin, vaan päässyt monipuolisesti pelaamaan muita lajeja. Se on varmasti lisännyt motivaatiota.

Riikka Sallinen Nagano 1998
Riikka Sallinen Naganon olympialaisissa vuonna 1998. Kuva: AOP

3

Sitkeä selviytyjä

Suomen kaikkien aikojen naiskiekkoilijan ura hakee vertaistaan koko maailman mittakaavassa. Sallinen pysyi maailman huipulla pidempään kuin kukaan muu naisten jääkiekossa.

Välissä oli tosin pitkä tauko, joka oikeastaan alleviivaa Sallisen uran ainutlaatuisuutta.

Erikoinen yksityiskohta on, että Sallisen pitämän tauon aikana ehti tehdä kokonaisen maajoukkueuran. Saara Niemi saavutti lähes kymmenen vuoden maajoukkueuransa neljä arvokisamitalia, mutta ei koskaan pelannut Sallisen kanssa maajoukkueessa samaan aikaan.

– Riikan piti olla mukana minun ensimmäisellä maajoukkueleirillä vuonna 2003, mutta hän oli tullut silloin raskaaksi. Kun itse lopetin, Riikka tuli juuri silloin takaisin, Niemi kertoo.

Sallinen palasi kymmenen vuoden tauon jälkeen maajoukkueeseen vuonna 2013. Hän oli Suomen ykkösketjun keskushyökkääjä tähän kevääseen asti.

– Hän on kasvattanut kolme hienoa lasta ja sen jälkeen vielä palannut huipulle. Arvostan sitä ihan mielettömästi, Niemi sanoo.

– Riikan uralla on ollut myös vastoinkäymisiä, kuten urheiluvammoja. Niistäkin hän on selviytynyt. Hän on selviytyjä, joka osaa mennä kohti tavoitteitaan.

Riikka Sallinen Sotshi
Sotshin olympialaisissa 2014 Riikka Sallinen oli palannut huipulle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Martin Rose / Getty Images

4

Johtaja

Sallinen pelasi ensimmäisen kerran arvokisakiekkoa Suomen maajoukkueessa vuoden 1989 EM-kisoissa. Hän oli silloin 15-vuotias. Sallinen debytoi Naisleijonissa nuorena, mutta nousi nopeasti joukkueen johtavaksi pelaajaksi.

Hän saavutti maajoukkueurallaan kaksi olympiapronssia, yhden MM-hopean, kuusi MM-pronssia ja kolme Euroopan mestaruutta.

Pelaajauransa viimeisinä vuosina Sallinen oli tärkeä palanen entistä yhtenäisemmäksi joukkueeksi kasvaneessa Naisleijonissa.

– Riikka on useamman vuoden ollut maajoukkueen henkinen ja pelillinen johtaja. Päävalmentaja Pasi Mustonen on hyödyntänyt häntä, kuunnellut ja ottanut vinkkejä, asiantuntija Niemi sanoo.

Sallinen oli loistava pelaaja, mutta Niemi muistuttaa, että Sallinen on ennen kaikkea hieno ihminen.

– Riikka on hyvä, rohkea ja aito ihminen. Hänen ei ole ikinä tarvinnut esittää muuta kuin on.

Riikka Sallinen Pyeongchangissa
Riikka Sallinen saavutti uransa toisen olympiapronssin viime talvena Pyeongchangissa. Kuva: Getty Images

5

Historiantekijä

Sallinen lopetti pelaajauransa huipulla. Hänen esityksensä päättyneellä kaudella olivat niin hyviä, että ura olisi voinut aivan hyvin jatkua.

Sallinen teki ennätyspisteensä Ruotsin pääsarjassa. HV71:ssä pelannut Sallinen teki 33 ottelussa 51 (14+37) tehopistettä.

Niemi ymmärtää hyvin, miksi Sallinen lopetti uransa juuri nyt.

– Seuraaviin olympialaisiin on kolme vuotta. Hän olisi joutunut tekemään vielä entistä enemmän töitä sen eteen, että pysyisi siinä ykkös- tai kakkosketjun roolissa.

Nykyään Helsingin IFK:n päävalmentajana toimiva Niemi on sitä mieltä, että Sallinen oli parhaimmillaan nimenomaan kärkiketjuissa. Kolmos- tai nelosketjun rooli ei olisi sopinut hänelle niin hyvin.

– Näimme MM-kotikisoissa, että Suomesta on paljon hyviä nuoria tulossa. Nyt muut pelaajat saavat mahdollisuuden suuressa roolissa. Toki heillä ovat isot saappaat täytettävänä.

Yksi tällainen pelaaja on 17-vuotias keskushyökkääjä Viivi Vainikka, jonka maagiset esitykset MM-kotikisoissa lupaavat erittäin valoisaa tulevaisuutta.

Sallisen upea tarina sai joka tapauksessa arvoisensa lopun. Moni pelaaja on lopettanut maajoukkueuransa olympialaisiin, mutta Sallinen päätti jatkaa vielä MM-kotikisoihin, kuten joukkuekavereiden “one more year” -kampanja vaati.

Kotikisoissa Suomi saavutti historiallisen MM-hopean, kun Naisleijonat pelasi ensimmäistä kertaa MM-finaalissa.

Riikka Sallinen MM 2019
Riikka Sallinen tuuletti MM-finaalissa Yhdysvaltoja vastaan. Kuva: Tomi Hänninen

6

Valmentaja?

Sallinen työskentelee tällä hetkellä fysioterapeuttina julkisella sektorilla. Hänellä olisi varmasti annettavaa suomalaiselle jääkiekolle, mutta ainakin tällä hetkellä hän haluaa kokeilla erilaista elämää.

– Katsotaan, miltä elämä tuntuu nyt, kun jääkiekolla ei ole sen isompaa roolia elämässäni, Sallinen sanoi perjantaina Yle Urheilulle.

Sallisen asiantuntemusta voisi hyödyntää esimerkiksi fysiikka- tai fysioterapiapuolella, mutta Niemi toivoo, että Sallinen nähdään jossain vaiheessa myös valmentajana.

– Hänellä olisi valtava potentiaali. Hänellä on tietämystä ja kaikki kuuntelevat sekä arvostavat häntä.

Lue myös:

Jääkiekkolegenda Riikka Sallinen on päättänyt lopettaa pelaajauransa – kyselyitä valmentajaksi on jo tullut, mutta nyt hän ottaa aikaa kaukalon ulkopuoliselle elämälle

16-vuotias Anna Ala-Kauhaluoma yhtenä kaikkien aikojen nuorimpana Itä–Länteen – kulkee jääkiekkolegenda Riikka Sallisen jalanjäljissä

Legenda Riikka Sallisen ura päättyi mahdollisesti Espoon trillerimäisessä illassa – raivokkaasti kannustaneen kotiyleisön edessä pelaamisesta tuli uran kohokohta: "Nämä jutut muistan läpi ikäni"

Jo kertaalleen mestaruutta juhlinut Naisleijonat taipui MM-hopealle värikkäiden vaiheiden jälkeen – Yhdysvallat vei voiton voittomaalikisassa

Riikka Sallinen antoi jääkiekolle toisen mahdollisuuden, mutta yksi asia olisi voinut jäädä kokematta – “Pelkäsin että elämä muuttuu pysyvästi”

Riikka Sallinen TOP-lista
Riikka Sallinen kertoi uransa päättymisestä perjantaina. Kuva: AOP

Suosittelemme