Hyppää sisältöön

Halkeamat rakenteissa johtivat kerrostalon evakuointiin Australiassa – asukkaat vaativat parempaa kuluttajansuojaa

Lasku korjaustöistä jää asukaille, sillä kymmenen vuotta sitten valmistuneen talon takuuaika on umpeutunut.

Rakenteilla olevia kerrostaloja St Leonardsin esikaupunkialuella Sydneyssä. Kuva: David Gray / EPA

Australiassa on noussut kiivas keskustelu rakennussäädöksistä ja kuluttajan oikeuksista, kun Sydneyssä sijaitseva kerrostalo jouduttiin perjantaina evakuoimaan.

Sadat asukkaat määrättiin siirtymään väliaikaismajoitukseen, kun 10-kerroksisen Mascot Towers -asuintalon rakenteista löydettiin halkeamia ja talo katsottiin vaaralliseksi. Vaurioiden tai tarvittavien korjaustöiden laatu ei ole vielä selvillä.

– Tässä vaiheessa insinöörien pitää tutkia palkkien halkeamat. Asukkaat eivät voi olla tällöin paikalla, pelastuslaitoksen apulaispäällikkö Roger Mentha kertoi Australian yleisradioyhtiölle.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun uudehko asuintalo joudutaan Australiassa tyhjentämään epäillyn rakennusvirheen vuoksi.

Viime joulukuussa 3 000 asukasta evakuoitiin Sydneyssä sijaitsevasta Opal Tower -pilvenpiirtäjästä sen jälkeen, kun asukkaat olivat kuulleet alakerroksista "kovia pamauksia". Tarkemmissa tutkimuksissa vastavalmistuneen talon rakenteista löydettiin murtumia ja pilvenpiirtäjän huomattiin liikkuneen muutaman millimetrin.

Takuu kestää kuusi vuotta

Uuden Etelä-Walesin osavaltion lainsäädännön mukaan rakennuttaja on vastuussa työnsä laadusta kuusi vuotta. Perjantaina evakuoitu Mascot Towers on kuitenkin valmistunut kymmenen vuotta sitten, joten lasku korjaustöistä kaatuu asukkaiden niskaan.

– Kuluttajilla ei ole mitään tahoa, jonka puoleen kääntyä näissä tapauksissa. Ei ole ketään, jota haastaa oikeuteen, kommentoi talonomistajien etujärjestön tiedottaja Stephen Goddard ABC:lle (siirryt toiseen palveluun).

Myös Australian insinöörien ammattiyhdistys EA vaatii parempaa kuluttajansuojaa.

– Mascot Towersin tilanne on lisätodiste siitä, että me tarvitsemme muutoksia rakennusalalle, EA:n tiedottaja Jonathan Russel sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

– Ei saisi olla niin, että vasta kriisi saa hallinnon toimimaan yhteisen turvallisuuden ja kuluttajansuojan eteen, Russel jatkoi.

Lue lisää:

ABC: Mascot Towers unit owners to foot bill for repairs prompting calls for better consumer protections (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle