Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

EM-mitalia tavoitteleva Niko Vuorinen totuttelee "piiskameininkiin" miekkailun huippumaassa Unkarissa: "Silmiä avaava kokemus"

Menestys tiistaina alkavissa EM-kilpailuissa on tärkeää Niko Vuoriselle, joka metsästää Euroopan rankingpaikkaa ensi vuonna kilpailtaviin Tokion kesäolympialaisiin.

Niko Vuorinen
Niko Vuorinen tähtää Tokion olympialaisiin. Kuva: Suomen miekkailu- ja 5-otteluliitto
Emma Hyyppä
Avaa Yle-sovelluksessa

Kahdeksan kuukautta sitten Helsinki-Vantaa jäi taakse, kun Niko Vuorinen matkusti Budapestiin tavoittelemaan maailman huippua kalpamiekkailussa.

30-vuotias Vuorinen on valmistautunut tiistaina alkaviin miekkailun EM-kilpailuihin lajin ykkösmaassa Unkarissa, jossa hänen arkensa on kokenut melkoisen mullistuksen. Suomen parhaan miekkailijan harjoittelu on ottanut askeleen ammattimaisempaan suuntaan.

– Vaikka Euroopassa ollaankin, niin tietynlaista kulttuurishokkia oli aluksi käytännön elämän kannalta, mutta myös harjoitusympäristössä, puhelimitse tavoitettu Vuorinen kertoo Yle Urheilulle.

Viime vuonna Vuorinen ylsi EM-kisoissa uransa parhaaseen suoritukseen, kun hän oli kuudes. Nyt odotukset ovat aiempaa korkeammalla.

– Tavoitetta ei ole syytä laittaa alemmas kuin viime vuonna. Kiva lähteä kisoihin, kun viime vuonna jäin parin pisteen päähän mitalista.

EM-kilpailu tärkeä rankingkisa

Lisäarvoa Düsseldorfissa järjestettäville EM-kilpailuille tuo se, että ne ovat osa olympiakarsintajärjestelmää. Vuoden 2020 Tokion kesäolympialaisiin tähtäävälle helsinkiläiselle jokainen rankingpiste on tärkeä, sillä pienen miekkailumaan edustajana vaihtoehdot edustuspaikan hankkimiseen ovat vähissä.

Paikat olympialaisiin jaetaan ensisijaisesti joukkuemaailmancupin perusteella. Niko Vuorisen mukaan Suomen nuorelle maajoukkueelle olympiapaikan hankkiminen sitä kautta on epärealistista.

Maanosakohtaisia rankingpaikkoja sen sijaan on kaksi, ja juuri toista Euroopan paikkaa Vuorinen hamuaa. Rankingiin lasketaan viisi parasta maailmancupia vuoden aikana ja arvokisatulokset. Vuorisen paras maailmancup-sijoitus on kolmas (2017).

– EM-kisa on tosi tärkeä. Tunnelmat ovat aika jännittyneet, mutta positiivisella tavalla.

Vuorisen paras sijoitus maailmanrankingissa on 17:s. Vaikka tämän hetken rankingsijoitus on 39:s, voivat hyvät suoritukset tämän kesän EM- ja MM-kilpailuissa nostaa sitä roimasti.

Yhteisharjoituksissa "piiskameininki"

Unkari on yksi menestyneimpiä miekkailumaita. Niko Vuorinen saa päivittäin vähintäänkin itsensä tasoista harjoitusseuraa Unkarin maajoukkuemiekkailijoista. Samasta porukasta löytyy useita kalpamiekkailun olympiamitalisteja ja Euroopan mestari.

Valmentautumisen korkea taso näkyy valmentajien ja urheilijoiden suhtautumisessa harjoitteluun.

– Suomessa ajatellaan, että harjoittelun pitää olla myös hauskaa. Täällä ei harjoituksissa mietitä, onko se mukavaa vai ei. Suurimman osan harjoituksista pitää olla kärsimystä, Vuorinen sanoo.

Niko Vuorinen (vas.) Bakun Euroopan kisoissa
Niko Vuorinen (vas.) Bakun Euroopan kisoissa 2015. Kuva: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Vuorinen kertoo osan kulttuurishokistaan johtuneen siitä, että eri maissa on eri käsitys siitä, mikä on oikein ja mikä on väärin.

– Unkarin päävalmentajakavalkadi on huomattavasti tiukempaa. Päävalmentaja on tosi tiukka virheistä, tai siitä, mikä on hänen näkökulmastaan virhe. Siellä on vähän piiskameininki.

Alienina kielikylvyssä

Vuorisen tekniikkavalmentaja Andre Pop on niin ikään unkarilainen ja jonkin verran päävalmentajaa "leppoisampi kaveri". Hän on aiemmin valmentanut Ruotsin maajoukkuetta, joten englannin kielitaidon puuttuessa Vuorinen kommunikoi hänen kanssaan ruotsiksi.

Vuorisen onnistui löytää mukava asunto Budapestista, mutta jotkut asiat kaupungin vilinässä ovat sujuneet vähemmän mutkattomasti. Esimerkiksi laskut pitää maksaa postissa, sillä verkkopankki on paikallisille vieras palvelu.

– Ruuhkat ovat paljon pahemmat kuin Helsingissä. Ja kieli vaikuttaa myös siihen, että olen vähän semmoinen alien täällä, kun ei tuo unkari vielä hirveän hyvin taivu, Vuorinen kertoo.

Kaikista hankaluuksista huolimatta Vuorisen miekkailu alkoi kulkea keväällä, kun hän tottui uusiin rutiineihin. Unkarilaispiiskurin harjoitukset ovat purreet ja varmuus tekemiseen on löytynyt.

– Se, miten eri lailla Unkarissa suhtaudutaan ottelemiseen, on ollut aika silmiä avaava kokemus, Vuorinen toteaa.

Suomen joukkue miekkailun EM-kilpailuissa Saksan Düsseldorfissa 18.–22.6.

Naiset, kalpa:

Michaela Kock
Suvi Lehtonen
Anna Salminen
Anna Vuorinen

Miehet, kalpa:

Tatu Nuotio
Jaakko Paavolainen
Topias Tauriainen
Niko Vuorinen

Naiset, floretti:

Ruusa Degerman
Irene Enright

Lue myös:

Miekkailija Niko Vuorinen hakee nousua maailman kymppisakkiin – jättää Suomen ja muuttaa Unkariin harjoittelemaan: "Asunto on vuokrattu 2020 heinäkuulle"

Niko Vuorinen miekkaili upeasti EM-kisojen kuudenneksi

Keuhkokuume murskasi nykyaikaisen viisiottelun suomalaistaitaja Eevi Bengsin olympiaunelman eikä paluu huipulle ollut varmaa – kipinä ei kuitenkaan sammunut: “En ole vielä saavuttanut omaa maksimiani”

Suosittelemme sinulle