Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Oikeus kumosi kirkon antaman varoituksen papille, joka oli vihkinyt homoparin – varoituksen saanut pappi: "Muunlainen päätös olisi ollut järjetön"

Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden ratkaisu on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Muut varoituksia saaneet papit odottavat vielä päätöksiä.

Pastori Árpád Kovács on vihkinyt samaa sukupuolta olevan parin ja joutunut tuomiokapitulin tutkittavaksi.
Árpád Kovácsin tuomiokapitulilta saama varoitus kumottiin Pohjois-Suomen hallinto-oikeudessa. Kuva: Paulus Markkula / Yle
Marjatta Rautio,
Timo Sipola,
Päivi Annala
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on kumonnut Oulun hiippakunnan tuomiokapitulin pastori Árpád Kovácsille antaman kirjallisen varoituksen.

Kovács sai kirjallisen varoituksen vihittyään avioliittoon samaa sukupuolta olevan parin elokuussa 2017. Tuomiokapituli katsoi, että hän oli Oulussa toimittamassaan vihkimisessä toiminut vastoin pappisviran velvollisuuksia ja pappislupausta.

Hallinto-oikeus toteaa päätöksessään, että kirkon avioliittokäsityksen määrittäminen ei kuulu kirkkolain mukaan tuomiokapitulin vaan kirkolliskokouksen toimivaltaan.

Päätöksessä todetaan, että 2017 voimaan tulleen avioliittolain muutoksen myötä oikeustila on ollut sääntelemätön sen suhteen, miten kirkollista vihkimistä samaa sukupuolta olevien puolisoiden osalta tulee tulkita.

Kirkkolakiin ja kirkkojärjestykseen ei ole päätöksen mukaan lisätty säännöksiä vihittävien parien sukupuolesta sen jälkeen kun samaa sukupuolta olevien avioliitot tulivat Suomessa mahdollisiksi.

Myöskään kirkolliskokous ei ole määritellyt kirkollisen vihkimisen edellytyksiä lainmuutoksen jälkeen.

Kirkko ei ole siis tehnyt muodollista virallista päätöstä rajoittaa vihkimistä vain eri sukupuolta oleviin pareihin.

Hallinto-oikeus velvoittaa Oulun hiippakunnan myös korvaamaan Kovácsin oikeudenkäyntikulut.

Tuomiokapituli voi valittaa päätöksestä

Päätös on luonteeltaan ensimmäinen Suomessa. Oikeuden päätös syntyi äänin 2-1. Yksi hallinto-oikeustuomari olisi hylännyt Kovácsin valituksen.

Kovács on iloinen hallinto-oikeuden päätöksestä ja pitää sitä suurena voittona suvaitsevaisuudelle.

– Muunlainen päätös olisi ollut järjetön. Vaikka kirkolla olisi minkälainen erityisasema, uskonnollisella yhteisöllä ei voi olla oikeutta asettaa taantumuksellisia tavoitteita kun yhteiskunnan tasolla on jo menty eteenpäin, sanoo Kovacs.

Kovácsia edustanut asianajaja Juha-Pekka Hippi korostaa, että oikeuden päätös on merkittävä ennakkoratkaisu. Hän on Kovácsin tavoin erittäin tyytyväinen siihen.

Hippi painottaa, että oikeus hyväksyi valituksen perustelut.

– Kirkolla olisi nyt mahdollista todeta, että asia on alistettu tuomioistuimen ratkaistavaksi ja hyväksyä annetut kattavat perustelut.

Hippi toivookin, että asian käsittely päättyisi tähän.

– Ei ole kenenkään etu, että tämä samaa asiaa käsiteltäisiin vielä korkeimmassa hallinto-oikeudessa kenties vuosia tästä eteenpäin.

Tuomiokapituli harkitsee valitusluvan hakemista korkeimmalta hallinto-oikeudelta. Oulun hiippakunnan tuomiokapituli keskustelee asiasta istunnossaan tiistaina 18.6.

Juttuun lisätty asianajaja Juha-Pekka Hipin kommentit klo 17.44

Lue myös:

Hallinto-oikeus ei käsitellyt homopareja vihkineen kohupapin valitusta: moite ei ole rangaistus

Tuomiokapituli antoi homoparin vihkimisestä kirjallisen varoituksen sateenkaaripappi Heikki Karastille – "Tiesin varoituksen tulevan"

Irtisanottu kirkkoherra pitää sateenkaaripappeuttaan potkujensa syynä – Tuomiokapituli kiistää

Lapuan hiippakunnan tuomiokapituli: Kahdelle papille varoitus homoparin vihkimisestä

Pastori vihki homoparin – sai kirjallisen varoituksen

Suosittelemme sinulle