Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Useat kuvakulmat saivat Yle Urheilun asiantuntijat muuttamaan mielensä – jääkö Nigerian jatkopaikka puhuttavasta tuomiosta kiinni: "Tätä VAR tuo peliin"

Ranska voitti Nigerian 1–0 Wendie Renardin rangaistuspotkusta iskemällä osumalla.

Wendie Renard
Wendie Renard ampui ensimmäisen rangaistuspotkun ohi. Kuva: AOP
Hinni Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ranska nappasi Nigeriasta 1–0-voiton jalkapallon MM-kisojen A-lohkossa varsin puhuttavien vaiheiden jälkeen.

Maalittoman avausjakson jälkeen toisella jaksolla alkoi tapahtua. Ranskalle tuomittiin VAR-tarkistuksen jälkeen rangaistuspotku, kun Ngozi Ebere kaatoi Viviane Asseyin rangaistusalueella. Tilannetta tarkastettiin videolta kauan, ja myös Yle Urheilun asiantuntijoiden mielipide tilanteesta muuttui useiden hidastusten myötä. Oman arviosi voit tehdä katsomalla tilanteen täältä.

– Ensin olimme sitä mieltä, että rangaistuspotku ei missään nimessä ollut oikea tuomio, mutta kuvakulman käännyttyä mielipiteet muuttuivat heti. Tätä VAR tuo peliin, Tiina Gustafsson pohti.

Ebere sai tilanteesta keltaisen kortin, ja koska alla oli jo yksi keltainen, näytti erotuomari Melissa Borjas pian punaista korttia. Pallon taakse pilkulle asettui kaksi maalia ja yhden oman maalin turnauksessa iskenyt Wendie Renard, joka kotiyleisön hämmästykseksi laukoi ohi.

Rangaistuspotkutuomio ei jäänyt ainoaksi VAR-tuomioksi, sillä pian videotuomaria tarvittiin uudelleen. Nigerian maalivahti Chiamaka Nnadozie oli liikkunut sallittua aiemmin, ja tuomio oli tyly – uusi rangaistuspotku.

– Ehkä maalivahti sitten häiritsi aikaisella liikkumisellaan Renardin keskittymistä tai sitten ei. Tuntui todella raa'alta, kun kyytipojaksi tuli punainen ja keltainen kortti, Juho Rantala pohti.

Enää Renard ei epäonnistunut, vaan niittasi Ranskan ainoaksi jääneen voitto-osuman. Ranskalaisen kerääminen haastavan tilanteen jälkeen saikin asiantuntijoilta kiitosta.

– Kovaan paikkaan hän joutui. Huono suoritus, päät painuu alas ja sitten saatkin uuden mahdollisuuden. Toinen pilkku oli hatunnoston arvoinen, Gustafsson mietti.

Wendie Renard
Renardin jälkimmäinen yritys painui maaliin, ja Ranska voitti.

Ranskan MM-turnauksessa on nähty nyt 15 rangaistuspotkua, joista 11 on mennyt sisään ja kahdesti rangaistuspotku on uusittu. Sääntömuutokset ovatkin pääasiassa olleet asiantuntijoiden mieleen.

– Puolustajat joutuvat oppimaan puolustamaan niin sanotusti paremmin, koska enää ei voi rikkoa. Siinä mielessä sääntö on hyvä, että se suosii hyökkäävää peliä, Rantala nosti esiin.

Nigerialle yksikin piste olisi ollut arvokas, sillä se taistelee jatkopaikasta muita parhaita lohkokolmosia vastaan. Hyvin puolustaneen joukkueen kohtalo harmitti asiantuntijoita.

– Pelissä oli kaikki maalittoman ottelun ainekset ilmassa, kunnes VAR astui peliin. Rangaistuspotku oli oikeutettu tuomio ja varmaan kaikki meni sääntöjen mukaan, mutta kyllähän Nigerialle jää katkera maku. Se oli kunniakas tappio, mutta urheilu on aika raakaa, Rantala summasi.

Lue myös:

Wendie Renard ampui ensin pilkun ohi, mutta sai varaslähdön vuoksi uuden tilaisuuden ja onnistui – katso pilkkua edeltänyt puhuttava tilanne ja ottelun ainoaksi jäänyt maali

Rankkarinsa upottanut Norja nappasi toisen voittonsa ja eteni lohkokakkosena jatkoon – rajusti taistelleen Etelä-Korean turnaus päättyi kolmeen tappioon

Nyt näyttää ikävältä! Norjan MM-kisataivaalle sysimustia pilviä, tähtipelaaja loukkaantui pahannäköisesti

"Entinen sotilaskin herkistyy" – jatkopaikka MM-kisoissa avasi Kiinan kokeneen päävalmentajan kyynelkanavat, katso liikuttavat hetket

Kiina ja Espanja jäivät ilman maaleja – molemmat jatkavat B-lohkosta neljännesvälieriin

Rankkarinsa upottanut Norja nappasi toisen voittonsa ja eteni lohkokakkosena jatkoon – rajusti taistelleen Etelä-Korean turnaus päättyi kolmeen tappioon

Suosittelemme