Hyppää sisältöön

THL: Turvapaikanhakijoilla runsaasti masennus- ja ahdistusoireita

Yli puolet aikuisista ja lapsista kertoi kokeneensa ennen Suomeen tuloa vähintään yhden järkyttävän, mahdollisesti traumaattisen tapahtuman ennen Suomeen saapumista.

Tutkimuksen mukaan hakijoilla oli myös monia muita terveysongelmia. Esimerkiksi suuri osa alaikäisistä ei ollut koskaan käynyt hammaslääkärissä ennen Suomeen tuloa. Kuvituskuva. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Markus Mäki

Jopa 40 prosenttia Suomesta turvapaikkaa hakeneista aikuisista kertoi merkittävistä masennus- ja ahdistuneisuusoireista, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (siirryt toiseen palveluun) (THL).

Lisäksi yli puolet aikuisista ja lapsista kertoi kokeneensa ennen Suomeen tuloa vähintään yhden järkyttävän, mahdollisesti traumaattisen tapahtuman ennen Suomeen saapumista. Traumaattinen tapahtuma voi tarkoittaa esimerkiksi väkivallan kohteeksi joutumista.

Tulokset selviävät tuoreesta Turvapaikanhakijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksesta, jossa haastateltiin yli tuhatta maahan juuri saapunutta turvapaikanhakijaa. Heille tehtiin myös terveystarkastus.

– Saharan eteläpuoleisesta Afrikasta tulevilla oli masennus- ja ahdistuneisuusoireita enemmän kuin muualta tulevilla. Samalla ryhmällä oli eniten ennen Suomeen tuloa koettuja järkyttäviä tapahtumia. Esimerkiksi 67 prosenttia Afrikasta tulleista miehistä raportoi kidutuskokemuksista ja 57 prosenttia naisista seksuaalisesta väkivallasta”, THL:n tutkimuspäällikkö Anu Castaneda kertoo tiedotteessa.

Castanedan mukaan turvapaikanhakijoiden mielenterveyttä ja toimintakykyä on tärkeää tukea jo vastaanottovaiheessa.

– Tämä voi tapahtua esimerkiksi tukemalla turvapaikanhakijoiden mielekästä arkea ja tekemistä, tarjoamalla keskusteluapua ja tietoa mielenterveydestä sekä panostamalla hoitoonohjauspolkujen toimivuuteen. Lasten ja perheiden hyvinvoinnin tukeminen on erityisen tärkeää.

Naisten terveys on heikompi kuin miesten

Turvapaikanhakijoina Suomeen saapuneista naisista puolet kertoo, että heillä on jokin pitkäaikainen sairaus tai terveysongelma, esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinsairaus, diabetes tai hengityselinsairaus. Joka kymmenes naisista oli raskaana Suomeen tullessaan.

Toisaalta miehillä oli enemmän tapaturmien ja väkivallan aiheuttamia vammoja. Miehet myös tupakoivat useammin kuin naiset.

Useilla terveyden osa-alueilla Lähi-idästä ja erityisesti Afrikasta tulleiden tilanne oli heikompi kuin muilta alueilta tulleilla.

– Terveyteen liittyvää informaatiota olisi hyvä jakaa turvapaikanhakijoille entistä enemmän helposti lähestyttävässä ja ymmärrettävässä muodossa, THL:n projektipäällikkö Natalia Skogberg sanoo.

Tutkimuksen mukaan hakijoilla oli myös monia muita terveysongelmia. Esimerkiksi suuri osa alaikäisistä ei ollut koskaan käynyt hammaslääkärissä ennen Suomeen tuloa.

Alkoholin ja päihteiden käyttö on vähäistä

Osa tuloksista on myös terveyden kannalta myönteisiä. Esimerkiksi 85 prosenttia turvapaikanhakija-aikuisista ei kertonut käyttävänsä lainkaan alkoholia. Humalahakuisesti alkoholia käyttäviä oli vain muutama prosentti. Muidenkin päihteiden käyttö oli harvinaista.

Myös infektiotautien oireita esiintyi vain vähän.

– Tutkimuksen tulokset ovat tärkeitä, kun haluamme vastata paremmin turvapaikanhakijoiden terveystarpeisiin, sanoo tulosalueen johtaja Olli Snellman Maahanmuuttovirastosta.

Turvapaikanhakijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimus (siirryt toiseen palveluun) (TERTTU) on toistaiseksi laajin turvapaikanhakijoiden terveyttä koskeva väestötutkimus sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla. Sen tavoitteena oli tuottaa kattavaa tietoa vuoden 2018 aikana turvapaikkaa hakeneiden aikuisten ja alaikäisten terveydestä ja hyvinvoinnista sekä palvelutarpeista Suomessa.

THL toteutti tutkimuksen yhteistyössä Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön ja vastaanottokeskusten kanssa. Tutkimusta tuki EU:n Turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahasto.

Lue aiheesta lisää:

Kun alaikäiset Ali, Jawad ja Najib tulivat Suomeen ilman perhettään, tukikoti antoi pohjan elämälle – jatkossa he joutuvat pärjäämään yksin Paperittomilla on edelleen oikeus vain kiireelliseen hoitoon – Lääkäri: "Radikalisoitumiseen olisi vähemmän syytä, jos yhteiskunta osoittaisi lähimmäisenrakkautta"

"Emme todellakaan puhu enää mistään aallosta" – turvapaikanhakijoiden tulo Suomeen tyrehtyi

Suosittelemme sinulle