Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Kuva Grönlannissa vedessä kahlaavista rekikoirista nousi ilmastonmuutoksen symboliksi

Lämpöaalto on sulattanut Grönlannin jäätiköitä niin nopeasti, että jään päälle on kasautunut runsaasti vettä.

Vedessä rekeä vetäviä koiria Bredninginvuonolla Luoteis-Grönlannissa
Tanskalaisen ilmastotutkijan Steffen M. Olsenin kuva vedessä rekeä vetävistä koirista on noussut nettihitiksi. Kuva: Steffen M. Olsen / Danish Meteorological Institute (DMI)
Katriina Töyrylä
Avaa Yle-sovelluksessa

Tanskalaisen ilmastotutkijan Steffen M. Olsenin kuva vedessä rekeä vetävistä koirista on noussut nettihitiksi. Epätavallinen lämpöaalto on sulattanut niin paljon jäätä, että jään päälle on kertynyt runsaasti vettä.

Vesi ei läpäise jäätä nopeasti ja halkeamia on vähän, joten vesi jää jään päälle, kertoo Twitterissä Rasmus Tonboe, joka työskentelee Olsenin tavoin Tanskan ilmatieteen laitoksella.

Olsen otti kuvan kesäkuun 13. päivä Bredninginvuonolla Luoteis-Grönlannissa, kun hän oli retkikuntineen hakemassa tutkimuslaitteita merijäältä. Veden alla jää on Olsenin mukaan 1,2 metriä paksu.

Olsen toteaa Twitterissä, että päivä oli poikkeuksellinen ja monille kuva on ennemminkin symbolinen kuin tieteellinen.

Poikkeuksellisen lämmintä

Ilmastotutkija Ruth Mottram Tanskan ilmatieteen laitokselta kertoo brittilehti The Guardianille, että tämänkesäisellä tutkimusmatkalla reitin varrella oli runsaasti vettä jään päällä.

Koirien vetämä reki on edelleen käytännöllisin tapa kulkea alueella tähän aikaan vuodesta. Jääpeite muodostuu suhteellisen luotettavasti joka talvi ja jää on melko paksu.

Viime viikolla Grönlanniassa ja koko arktisella alueella oli hyvin lämmintä, mikä sulatti jäätä nopeasti. Tanskan ilmatieteen laitoksen alustavien tietojen mukaan läheisellä Qanaaqin sääasemalla oli viime keskiviikkona 17,3 astetta ja torstaina 15 astetta. Lämpimän sään ennustetaan jatkuvan ainakin joitakin päiviä.

Kun jäässä on halkeamia, sulanut vesi häviää nopeasti niiden kautta. Kuvan alueella paksu ja ehjä jää jättää veden pinnalle.

Tavallisesti ilmiötä esiintyy myöhemmin kesällä, kesäkuun lopussa tai heinäkuussa. Mottramin mukaan on liian aikaista sanoa, mikä rooli ilmastonmuutoksella on. Vaikka lämpötila oli poikkeuksellisen korkea, sää ei ollut ennennäkemätön.

Ilmastomallit kuitenkin ennustavat, että merijääkausi Grönlannin ympärillä lyhenee. Lyhenemisen määrä riippuu siitä, miten paljon maapallon lämpötila nousee.

Yhdysvaltain lumi- ja jäätiedon keskuksen mukaan lämpötila oli toukokuussa keskimääräistä korkeampi lähes koko arktisella alueella. Merijään peittämä alue oli toiseksi pienin 40 vuoteen.

Suosittelemme