Hyppää sisältöön

Paimion parantolan omistajaksi esitetään säätiötä – hallitus suunnittelee antavansa parantolalle kolme miljoonaa euroa

Selvitys suosittaa säätiön perustamista, jotta Paimion parantolan tulevaisuus turvataan.

Paimion parantola
Kuva: Paula Koskinen / Yle
Johanna Lehtola

Hallitus ehdottaa Paimion parantolalle kolme miljoonaa euroa tänään julkaistussa lisätalousarvioesityksessä. Rahoitus liittyy Opetus- ja kulttuuriministeriön ja ympäristöministeriön aikaisemmin keväällä käynnistämään selvitykseen, joka julkaistiin tänään.

Uudeksi omistajaksi parantolalle ehdotetaan säätiötä. Selvityksessä esitetään, että Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, valtio, Alvar Aalto -säätiö ja Paimion kaupunki perustaisivat säätiön hallinnoimaan parantolaa. Säätiön ensisijainen tavoite olisi turvata kiinteistön kunnon säilyminen nykytasolla.

Esityksen lisätalousarvioon teki tuore tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) pikaisella aikataululla.

– Selvitys tuli hallituksen vaihdon yhteydessä valmiiksi ja ehdin siihen perehtyä. Tulin siihen tulokseen, että on mielekästä etsiä nopeaa ratkaisua, jolla säätiö voitaisiin perustaa, Saarikko kertoo.

Selvityksen tekivät varatuomari Heikki Alanen ja diplomi-insinööri Olavi Hiekka.

Reunaehtoina kolmen miljoonan euron valtion rahoitukselle on se, että Alvar Aalto Säätiö ja Paimion kaupunki ovat mukana säätiön perustamisessa ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri luopuu kiinteistöstä maksutta.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon mukaan osapuolten kanssa on käyty jo taustakeskusteluja aiheesta.

Selvityksessä ehdotetaan, että valtio luovuttaisi säätiön peruspääomaksi 500 000 euroa ja sitoutuisi enintään 2,5 miljoonan euron hallinto-, suunnittelu- ja korjauskustannuksiin seuraavien neljän vuoden aikana. Alvar Aalto Säätiö ja Paimion kaupunki luovuttaisivat säätiön peruspääomaksi molemmat vähintään 30 000 euroa.

Tapaamisia pikaisesti

Annika Saarikko aikoo tavata osapuolet jo keskiviikkona asiaan liittyen.

– Selvityshenkilöt ovat myös mukana tapaamisessa. Alamme nyt miettiä, miten tämä rahasitoumus ja selvityksen ehdottama säätiön perustaminen voisi oikeasti tarkoittaa ja miten nopeasti voitaisiin päästä liikkeelle.

Virallisia päätöksiä on Saarikon mukaan odotettavissa vielä tämän vuoden aikana.

– Päätökset tehdään kunkin tahon omien edellytysten mukaisesti, mutta kuitenkin niin, että tämän vuoden aikana päästään liikkeelle uudella säätiöpohjaisella omistajuudella. Se edellyttää ratkaisuja nopeasti.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri lopetti toiminnan suojellussa rakennuksessa vuonna 2015 ja on yrittänyt myydä sitä tuloksetta vielä viime vuonna.

– Kalliiden ylläpitokustannusten vuoksi tarvitsemme vastuullisen väliaikaisen ratkaisun säätiön kautta. Saamme aikaa miettiä, mikä olisi se oikea toiminta ja tarkoitus suojelulle rakennukselle, Saarikko sanoo.

Selvityksen mukaan Paimion parantolassa on mahdollisuuksia kulttuuri- ja hyvinvointimatkailulle. Selvitys tarjoaa ratkaisuksia niin sanottua monikäyttömallia, jossa parantolan tiloja käyttäisi usea terveyden ja hyvinvoinnin alan toimija.

Lue lisää:

Selvitys Alvar Aallon suunnitteleman Paimion parantolan tulevaisuudesta alkoi

Paimion parantolan tulevaisuus vaatii uuden selvityksen

Paimion parantolan tulevaisuus kiinnostaa nyt ministereitä – keskustelu valtion roolista uudessa säätiössä alkaa pian

Paimion parantolan tulevaisuus halutaan turvata perustamalla uusi säätiö

Paimion parantolan myynnissä uusi aikalisä

Suosittelemme sinulle