Hyppää sisältöön

Poliisipomojen kohtalonpäivä tänään: Oikeus antaa tuomionsa Suomen suurimmassa poliisirikosjutussa – Katso, millaisia rangaistuksia vaaditaan ja miksi

Virkarikosoikeudenkäynnissä setvittiin kuukausia Helsingin huumepoliisin tietolähdetoiminnan laillisuutta ja valvontaa.

Helsingin käräjäoikeudessa ovat syytteisiin vastanneet entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero (vas.), virasta pidätetty KRP:n päällikkö Robin Lardot, virasta pidätetty Helsingin poliisilaitoksen päällikkö Lasse Aapio, Helsingin eläköitynyt poliisikomentaja Jukka Riikonen ja Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio. Kuva: Lehtikuva / Yle
Marjatta Rautio

Helsingin käräjäoikeus antaa tänään päätöksensä Suomen kaikkien aikojen laajimmassa poliisirikosoikeudenkäynnissä. Virkarikoksista on syytetty viittä entistä ja nykyistä korkea-arvoista poliisijohtajaa ja heidän alaisiaan.

Kuukausia kestäneessä oikeudenkäynnissä selvitettiin sitä, noudatettiinko Helsingin poliisilaitoksella tietolähdetoiminnasta annettuja säädöksiä ja valvottiinko toimintaa asianmukaisesti vuosina 2008-2013.

Rekisterin ylläpitäminen oli Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion johtaman huumerikosyksikön vastuulla

Syyttäjä katsoo poliisijohtajien tienneen, että huumepoliisissa ei kirjattu tietolähteitä eikä toimintaa tietolähteiden kanssa, mutta poliisijohto laiminlöi vaivonnan eikä puuttunut epäkohtiin.

Syyttäjä: Rangaistuksia ei tulisi lieventää julkisuuden vuoksi

Kohuttu oikeudenkäynti alkoi lokakuussa 2018 ja päättyi maaliskuun lopussa.

Syyttäjä katsoi oikeudenkäynnin päättyessä, että syyllisyys on korkeimmillaan huumepoliisissa, mutta toisaalta vastuu valvonnasta kasvaa komentoketjussa ylöspäin.

Syyttäjän mielestä rikosepäilyistä aiheutunut julkisuus ei ole peruste rangaistusten lieventämiselle vaikka osa syytetyistä näin vaati.

Syyttäjä alensi poliisijohtajien alkuperäisiä rangaistusvaatimuksia vain hieman Helsingin poliisilaitoksen hyllytetyn päällikön Lasse Aapion osalta.

Mistä poliisipäällikköjä syytetään ja mitä rangaistuksia heille vaaditaan?

Kuva: Lasse Isokangas / Yle

Syyttäjä katsoo, että poliisiylijohtajana toiminut Mikko Paatero oli saanut jo vuonna 2009 selvityksen Helsingin poliisilaitoksen tietolähteiden käytön ja rekisteröinnin ongelmista.

Syyttäjän mukaan Paatero ei kuitenkaan puuttunut asiaan vaikka hänellä oli korkein vastuu siitä, että poliisiorganisaatio toimii lainmukaisesti.

Syyttäjä katsoo, että Paateron olisi ollut helppo reagoida lainvastaiseen toimintaan ja määrätä alaisiaan hoitamaan asiaa.

Paatero kiistää syytteen. Hän kertoi oikeudessa, että ei tiennyt laittomuuksista. Hän katsoo, että oikeudenkäynnissä ei selvinnyt, mitä hänen olisi pitänyt tehdä sillä tiedolla, mikä hänellä tuolloin oli.

Kuva: Lasse Isokangas / Yle

Syyttäjä katsoo, että Poliisihallituksessa poliisijohtajana ja rikostorjuntayksikön päällikkönä toiminut Robin Lardot tiesi viimeistään vuoden 2012 lopulla, että Helsingin huumepoliisi ei halunnut rekisteröidä tietolähteitään.

Syyttäjän mukaan Lardot ei määrännyt ketään alaistaan korjaamaan tilannetta, vaikka hänen johtamansa yksikön tehtäviin kuului muun muassa salaisen tiedonhankinnan valvonta.

Keskusrikospoliisin päällikön tehtävästä hyllytetty Lardot kiistää syytteen. Hänen mielestään syyttäjä ei ole oikeudenkäynnissä kyennyt toteamaan, mitä hän olisi voinut tehdä toisin. Lardot sanoi puuttuneensa asioihin kun kuuli niistä.

Kuva: Lasse Isokangas / Yle

Helsingin poliisilaitoksen päällikkönä toiminut Jukka Riikonen oli Lasse Aapion ja Jari Aarnion esimies.

Syyttäjän mukaan Riikonen oli vuonna 2009 ilmoittanut, ettei poliisilaitos noudata järjestelmällistä tietolähdetoimintaa koskevia määräyksiä.

Syyttäjä katsoo, että valvonta ja johtaminen olivat Riikosen työn ydintä ja tekoa ankaroittaa se, että Riikonen oli kaikkien Helsingin poliisilaitoksen poliisien esimies.

Riikonen kiistää syytteen. Hän kertoi oikeudessa, että ei tiennyt laittomuuksista ja luotti yksikköjen omaan laillisuusvalvontaan. Hän katsoo, että tietolähdetoiminnalla ei ole niin suurta merkitystä kuin sille oikeudenkäynnissä on annettu.

Kuva: Lasse Isokangas / Yle

Helsingin poliisipäällikön tehtävästä virkarikossyytteen vuoksi hyllytetty Lasse Aapio toimi apulaispoliisipäällikkönä ja oli Jari Aarnion esimies.

Syyttäjän mukaan Aapio tiesi, että huumepoliisin tietolähteet oli poistettu rekisteristä, ja että tilanne oli jatkunut pitkän aikaa.

Syyttäjän mukaan Aapio tiesi myös muista epäkohdista, mutta laiminlöi niiden selvittämisen eikä määrännyt ketään alaistaan korjamaan toimintaa lain mukaiseksi.

Aapio kiistää syytteen. Hän kertoi oikeudessa, että ei tiennyt tietolähdetoiminnnan laajuudesta eikä laittomuuksista. Hän katsoo, että valvontavalta kuului poliisipäällikölle.

Kuva: Lasse Isokangas / Yle

Syyttäjä katsoo kaiken lähteneen liikkeelle Jari Aarnion johtaman huumerikosyksikön tilanteesta ja siellä tehdyistä ratkaisuista.

Syyttäjän mukaan Aarniolla oli keskeinen asema tietolähderekisteristä vastanneen yksikön päällikkönä.

Aarnio määräsi tietolähteitä koskevat merkinnät hävitettäväksi vuonna 2008 ja ilmoitti alaisilleen, että niitä ei enää kirjata.

Syyttäjä katsoo, että Aarnion toimien vuoksi huumepoliisin toiminnan laillisuuden arviointi oli käytännössä mahdotonta.

Aarnio sanoi kertoneensa monissa tilanteissa, miten Helsingin poliisilaitoksella menetellään ja näin "siirtäneensä pallon" muille tahoille. Hän piti muiden syytettyjen tavoin tietolähdetoiminnan ohjeistusta sekavana.

Aarnion huumejutun tuomio tulee ensi viikolla

Aarnio on jo aiemmin saanut lainvoimaisen 3 vuoden vankeustuomion seurantalaitteisiin liittyvästä niin sanotusta Trevoc-jutusta.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Aarnion lisäksi 10 vuoden vankeusrangaistukseen törkeistä huumerikoksista. Huumerikosjutun käsittely jatkui Helsingin hovioikeuteen, joka antaa päätöksensä kesäkuun lopulla.

Lisäksi meneillään on tutkinta, jossa Aarnion epäillään tienneen henkirikoksesta, jota hän ei olisi yrittänyt estää. Aarnio on kiistänyt rikosepäilyn.

Lue myös:

Aarnion ex-alainen sätti syyttäjiä ja puolusti kanssasyytettyjään – "Syyttäjän käyttäytyminen oli erittäin epäasiallista, täällä on syyttömiä miehiä kaikki"

Virkarikoskäräjillä kuultu kansanedustaja Kari Tolvanen: Siinä törmäsivät vanhakantainen poliisimaailma ja uusi poliisimaailma

Yllätysvaatimus poliisipomoilta käräjien keskeyttämisestä – "Jos tietolähdeohjeet olivat sekavat, pohja putoaa kaikkien syytteiltä"

Poliisijohtajien vastuista kinataan ja kiistellään oikeudessa kuukausia – Näihin neljään kysymykseen törmättiin jo ensi metreillä

Suosittelemme sinulle