Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Kommentti: Jari Kurri sortuu uransa karmeimpaan virheeseen surkuhupaisilla lausunnoillaan – miksi tätä yksinkertaista totuutta Jokerien rahoituskuviosta ei saa sanoa ääneen?

Mistä Jokerien rahat tulevat ja kuka kuittaa kymmenen miljoonan vuosittaisen laskun? Yle Urheilun toimituspäällikkö Joose Palonen avaa kuvion taustat.

Jari Kurri
Jari Kurrin lausunnot eivät ole vakuuttaneet. Kuva: AOP
Joose Palonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tehdään yksi asia ensin selväksi. Jari Kurri on kaikkien aikojen menestynein suomalainen jääkiekkoilija maailmalla. Kunnioitan hänen saavutuksiaan, ja niiden vuoksi hän nauttii ansaittua arvostusta niin Kanadassa, Venäjällä kuin Suomessakin.

Urheilujohtajana Kurrin kykyjä alkuun epäiltiin, kun hänet nostettiin Leijonien general manageriksi. Siinä hommassa hän on yllättänyt monet myönteisesti, vaikka viime vuosina Jokereissa menestys on ollut vaisuhkoa. Kysykääpä esimerkiksi mestarivalmentaja Jukka Jaloselta, mitä mieltä hän oli Kurrin työstä Leijonissa vaikkapa Bratislavan kultavuonna 2011.

Toukokuun lopussa Kurri siirtyi johtoportaasta sikariportaaseen, kun Harry Harkimo kertoi luovuttaneensa Jokerien omistuksen entiselle tähtipelaajalle. Sen piti olla tyylikästä ja kaikin puolin sopivaa.

Jari Kurri
Jari Kurrista tuli toukokuussa Jokerien pääomistaja. Kuva: AOP

Kun kuulin viime vuonna ensimmäisen kerran, että Kurrista kaavaillaan Jokerien uuden omistajaryhmän kasvoa, ajattelin, että seura voi saada uuden alun. Harkimosta oli tullut seuralle rasite, samoin EU:n ja Yhdysvaltojen pakotelistoilla olleista rahoittajista Gennadi Timtshenkosta ja Rotenbergin perheestä.

Imago-ongelmista kärsineen seuran keulakuvaksi saatiin vihdoin kiinnitettyä Stanley Cup -sormusten herra, seurassa urheilupomona pitkään vaikuttanut legenda. Jari Kurrista kenelläkään ei pitänyt olla pahaa sanottavaa.

Vaikeudet alkoivat jo ensimmäisestä tiedotustilaisuudesta, ja nyt Kurrin sädekehä haalistuu päivä päivältä. Peliuralla rannelaukaukset upposivat yläkulmiin, nyt Kurri laukoo kommenteillaan lämäreitä omaan maaliin yhtä tiuhaan tahtiin. Ilta-Sanomat nimesi Kurrin venäläisten bulvaaniksi, Iltalehti valehtelijaksi.

Jokereiden ja Kurrin kannalta tämä on surullista ja täysin tarpeetonta. Tällä kertaa Jokerit on aiheuttanut pr-katastrofinsa itse.

Kuka maksaa viulut?

Jokerien rahoituskuviossa on kyse loppujen lopuksi aika yksinkertaisesta asiasta. Mistä tulevat ne miljoonat eurot, jotka seura tarvitsee pelatakseen Itä-Euroopan mahtisarjassa KHL:ssä?

Yksikään joukkue KHL:ssä ei pärjää siksi, että seuran pyörittäminen on kannattavaa liiketoimintaa. Käytännössä jokaisen venäläisseuran taustalla on valtionyhtiö, suuryritys, oligarkki tai aluehallinto. Matkustaminen Siperiaan ja Kiinaan saakka vie rahaa, samoin kilpailukykyinen pelaajabudjetti.

Ruplaliigassa pelaaminen ei ole bisnestä. Venäjällä KHL-seurat tekevät vähintään yhtä suuria taloudellisia tappioita kuin Jokerit, mutta se ei ole ongelma. Huippuluokan kiekkosarjan pyörittäminen nähdään osana Venäjän kunnianpalautusta ja kansallisen itsetunnon pönkittämistä, ja siksi rahoitus saadaan usein valtiollisilta toimijoilta tai presidentti Vladimir Putinin lähipiiriltä.

Esimerkiksi Moskovan Dinamon taustan turvaa oligarkki Arkadi Rotenberg. Sarjan rikkaimman seuran Pietarin SKA:n vaikuttajia ovat edelleen suomalais-venäläiset Gennadi Timtshenko ja Roman Rotenberg, jotka halusivat Jokerit mukaan liigaansa. Venäläisistä kaasu- ja öljy-yhtiöistä olisi helpompaa luetella ne, joiden rahoilla ei pyöritetä jääkiekko- tai jalkapalloseuraa.

Sakari Manninen, Sami Lepistö, Jokerit
Jokerit on pelannut KHL:ssä vuodesta 2014. Kuva: Emil Hansson/AOP

Jokerien KHL-taipaleen rahoitus on nopeasti kerrottu, tilinpäätöstietojen vilkaiseminen riittää. Ensimmäiset neljä KHL-kautta toivat 56 miljoonan euron tappiot. Toiminnan turvasivat 44 miljoonan euron pääomalainat. Valistuneiden arvioiden mukaan ne eivät voi tulla muualta kuin Jokerien kotiareenan yhtiönsä kautta omistavien Timtshenkon ja Rotenbergin leiristä.

Näiden yksinkertaisten faktojen kohdalla alkoivat Kurrin ja Jokerien tiedotusosaston vaikeudet. Maanantaina Kurri kertoi Yle Urheilulle, ettei tiedä mitään pääomalainoista.

Näistä lausunnoista voi tehdä kolme vaihtoehtoista tulkintaa. Joko Kurri on täydellinen hölmöläinen, tietämätön bulvaani tai sitten hän puhuu palturia.

Jos ottaa omistukseensa osakeyhtiön, vain täydellinen typerys ei ota selvää, tuleeko mukana 50 miljoonaa euroa velkaa tai selvitä niiden kohtaloa. Toinen vaihtoehto on, että Kurri näyttelee omistajaa ja on siten todellisten omistajien bulvaani. Kolmas vaihtoehto on, että Kurri valehtelee.

Samaan aikaan jokaisessa tiedotustilaisuudessa, haastattelussa ja tiedotteessa Kurri ja muut Jokerien äänitorvet ovat alleviivanneet suomalaisuutta ja kotimaisuutta, hankalista venäläisistä on kuulemma päästy eroon. Seuran osakkeista maanantaina 40 prosenttia hankkinut Norilsk Nickel Harjavalta Oy on “suomalainen yhtiö”, vaikka se on täysin venäläisen jättiläiskonsernin hallinnassa.

Päärahoittajan taustat selvillä

Kurri oli fiksu pelaaja kaukalossa. Oletetaan nyt, ettei häntä ole kabinetissakaan harhautettu.

Kesti yli vuosi, että Harkimo sai työnnettyä omistuksensa Kurrille, eikä ihme. Kuka ottaisi vastuulleen yrityksen, joka tekee takuuvarmat 10–15 miljoonaa euroa tappiota joka vuosi? Kurrin on ollut pakko saada takeet siitä, että joku muu kuin hän kuittaa tappiot, jonka pelaaminen KHL:ssä aiheuttaa.

Maanantaina rahoittaja selvisi, kun Norilsk Nickel Harjavalta Oy otti 40 prosenttia seuran osakkeista ja lupautui pääsponsoriksi. Ilta-Sanomat uutisoi jo pari viikkoa sitten, että venäläisen metallijätin suomalainen tytäryhtiö lähtee Jokerien päärahoittajaksi.

Vladimir Potanin istuu muiden liikemiesten joukossa Venäjän teollisuusmiesten ja yrittäjien liiton RSPP:n kokouksessa. Hänellä on tumma puku, sininen kravatti.
Norilsk Nickelin pääomistaja ja suurosakas Vladimir Potanin. Kuva: Yuri Kochetkov / EPA

Konsernin pääomistaja on Vladimir Potanin, joka kuuluu presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin kuten useimmat muutkin KHL-seurojen rahoittajat. Potanin on nähty Putinin kanssa jääkiekkokaukalossa ja hän sponsoroi myös Venäjän jääkiekkomaajoukkuetta.

Potanin ei ole EU:n tai Yhdysvaltain pakotelistalla, kuten Timtshenko. Suomalainen tytäryhtiö takaa aiempaa helpomman maksuliikenteen. Rahoitus hoidetaan sponsorisopimuksella, joten tappioluvut tulevilla tilikausilla näyttävät paljon siistimmiltä kuin aiemmin. Kuvio on kaikin puolin sopiva.

Kysymys kuuluu, miten asia on sopivaa esittää ja mistä lopulta on kyse. Sponsoroisiko suomalainen nikkelitehdas Jokereita vaikkapa kymmenellä miljoonalla eurolla vuodessa, jos taustalla ei olisi KHL-hanketta tärkeänä pitävä emoyhtiö?

Miksi rahoittaja ei saa kiitosta?

Jokerien väistyvä toimitusjohtaja Jukka Kohonen läksytti mediaa siitä, että Jokerien venäläistaustoista ja rahoituskuvioista tehdään “negatiivista” uutisointia. Kurri on sortunut samaan omistajauransa alkumetreillä, vaikka uutisoinnissa kyse ei ole negatiivisuudesta tai positiivisuudesta, vaan totuuden kertomisesta.

Kannattaisiko kokeilla avoimuutta, läpinäkyvyyttä ja totuutta? Mitä enemmän peittelee, välttelee, sumuttaa ja suorastaan puhuu palturia, sitä enemmän media kaivaa faktoja esiin ja yleisö ihmettelee, onko kyse rahanpesusta tai epäilyttävästä toiminnasta.

Tavallaan käy sääliksi Jokerien KHL-taipaleen rahoittajia. Jokaisen Jokerien pelaajan, työntekijän ja fanin olisi syytä kiittää kauniisti Gennadi Timtshenkoa ja Rotenbergin perhettä siitä, että palkkarahat on maksettu ja seura on saanut tarjota kannattajilleen kovatasoista lätkää suhteellisen halpaan hintaan. Harkimon tai Kohosen voimin se ei olisi onnistunut – ilman näitä herroja Jokerit ei olisi koskaan pelannut otteluakaan KHL:ssä. On sitten eri keskustelun paikka, onko KHL-Jokerit hyvä vai huono asia suomalaiselle jääkiekolle.

 20190902. Brahenkenttä, Helsinki.
Save Pond Hockey - pipolätkäturnaus.
Jarri Kurri osallistui helmikuun alussa Save Pond Hockey -pipolätkäturnaukseen Helsingissä. Kuva: AOP

Edes oman seuran suunnalta mitään kiitosta ei kuulunut. Päinvastoin, Harkimo ja nyt Kurri ovat yrittäneet häivyttää heidät ja iloinneet siitä, että hankaliksi koetuista rahoittajista on päästy eroon.

Samalla tavalla olisi voitu kertoa ilouutinen uudesta rahoittajasta. Paitsi että nikkelitehdas puskee Harjavallassa hyvää tulosta, taustalla on yksi Venäjän suurimmista yrityksistä, jonka ansiosta Jokerien rahoitus on vakaammalla pohjalla kuin koskaan. Kaiken lisäksi firman pääomistaja suhtautuu KHL:ään ja jääkiekkoon erittäin myönteisesti. Hän varmasti näkee, että Jokereilla on ainoana länsieurooppalaisena seurana iso merkitys koko KHL:lle.

Miksi mitään näistä asioista ei voi sanoa ääneen? Vaikkapa Chelsean jalkapallojoukkue kertoo ihan avoimesti, että venäläinen oligarkki Roman Abramovitsh rahoittaa seuraa kaikkine miljoonahankintoineen.

Nykyinen, kauniisti sanottuna valikoiva ja rumasti sanottuna valheellinen tiedotuslinja herättää epäilyksiä paljon vakavammista epäkohdista Jokerien taustalla. Samalla seuran vetovoima heikkenee ja Kurrin maine tahriintuu.

Lue myös:

Jari Kurri myi 40 prosenttia Jokerien osakkeistaan venäläisomisteiselle nikkeliyhtiölle, toimitusjohtaja eroaa

Jokereiden jättitappiot on kuitattu miljoonien eurojen pääomalainoilla, neljässä kaudessa venäläislainaa 44 miljoonaa euroa – katso tästä yhtiön hurjat taloustiedot vuosi vuodelta

Jokerien uusi omistajayhtiö kasvaa ja takoo miljoonatulosta – taustalla Venäjän suurimpiin kuuluva jättiläiskonserni

Pääomistaja Jari Kurri sanoo, että ei tiedä Jokerien kymmenien miljoonien eurojen pääomalainojen kohtaloa: "Minä en pysty siihen kommentoimaan, koska en tiedä mitään"

Suosittelemme