Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Petteri Orpo pyrkii jatkokaudelle kokoomuksen puheenjohtajana – ”Minä olen valmis mittauttamaan kannatukseni"

Kokoomus pitää seuraavan varsinaisen puoluekokouksen Porissa kesällä 2020.

Petteri Orpo eduskunnassa
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo Ylen haastattelussa, että hän on valmis mittauttamaan oman kannatuksensa. Kuva: Pekka Tynell / Yle
Hannu Tikkala
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle julkaisi tänään kyselyn, jossa kokoomusvaikuttajat ottavat kantaa puolueen puheenjohtajatilanteeseen. Puolue valitsee puheenjohtajan puoluekokouksessa kesäkuussa 2020.

Puheenjohtajatilanne on noussut kokoomuksessa esille, kun puolue sai odotuksiin nähden heikon tulokseen eduskuntavaaleissa.

Samalla puolue joutui oppositioon, kun pääministeripuolue SDP valitsi hallituskumppanikseen keskustan eikä kokoomusta. Kokoomus on viimeksi ollut oppositiossa 12 vuotta sitten.

Kyselyssä kokoomusvaikuttajista neljä kymmenestä haluaa Petteri Orpolle vastaehdokkaan seuraavassa puoluekokouksessa. Mieluiten kokoomuslaiset näkisivät haastajina Antti Häkkäsen, Elina Lepomäen ja Paula Risikon.

Kokoomuslaiset antoivat arvosanaksi Petteri Orpolle 8,4. Arvio on puoli arvosanaa heikompi kuin Ylen vuoden takaisessa kyselyssä.

Nyt Ylen haastattelussa Orpo kertoo, että hän ymmärtää pettymyksen eduskuntavaalien tulokseen. Samalla hän sanoo pyrkivänsä jatkokaudelle Porin puoluekokouksessa 2020.

1) Millaisia ajatuksia kyselyn tulokset herättävät?

– Vastaukset olivat odotetun kaltaisia ja joita olen vaistonnut. Tunnen meidän väen hyvin. Kokonaisuutena olen ihan tyytyväinen. Arvosana 8,4 on ihan hyvä, kun ottaa huomioon, että takana on aika vaikea kausi. Samaan aikaan tulos kertoo siitä, että itsekin pitää parantaa juoksua.

2) Kokoomusvaikuttajien antama arvosana on tullut alas puolikkaalla. Mistä arvioitte tämän johtuvan?

– Luulen, että siinä päällimmäisenä näkyy jonkinasteinen pettymys siihen, että paljon oli saatavilla. Ykköspaikka vaaleissa oli saavutettavissa ja täyspottia ei tullut. Sitten taas toiseen suuntaan vaikuttaa se, että meidän väki tuntuu hyväksyneen sen oppositioratkaisun. Kokoomus jäi oppositioon, eikä antanut periksi meidän talouspolitiikan linjasta. Sitä kautta voimme lähteä selkä suorana tekemään oppositiopolitiikkaa.

3) Neljä kymmenestä kokoomusvaikuttajasta haluaa nähdä haastajan seuraavassa puheenjohtajakisassa. Huolestuttaako tilanne?

– Ei, koska puoluekokoukset järjestään sitä varten, että puolue valitsee niissä puheenjohtajan. Jos on haastajia, niin sitten käydään kisa. Politiikassa käydään kilpailua ja minä olen valmis mittauttamaan kannatukseni. Minun mielestäni tämä on terveen puolueen merkki, että pohdintoja käydään.

4) Oliko tämä lupaus siitä, että olette ehdolla Porin puoluekokouksessa?

– Kyllä. Aion olla ehdolla 2020, eli vuoden päästä Porissa. Haluan jatkaa kokoomuksen johdossa.

5) Osa vastaajista oli sitä mieltä kyselyssä, että kokoomuksen pitäisi mennä nykyistä enemmän oikealle talouspolitiikassa ja konservatiivisempaan suuntaan arvoissa. Allekirjoitatteko analyysin?

– Kokoomus on keskusta-oikeistolainen kansanpuolue, maltillinen kokoomus.Meidän ei tarvitse mennä perussuomalaiseen suuntaan eikä vihreään suuntaan, olemme kokoomuslaisia. Me rakennamme meidän arvojen pohjalta politiikkaa.

– Kokoomuksen puheenjohtajan tehtävä on yhdistää erilaisia virtauksia ja ajatussuuntia puolueessa ja sitä kautta löytää yhteistä säveltä. Politiikkamme perustuu meidän hyviin arvoihin: osaamiseen, kannustavuuteen, ahkeruuteen ja kansainvälisyyteen.

6) Vaalitulokset olivat pettymyksiä osalle vastaajista. Olivatko ne pettymyksiä kokoomukselle?

– Monikon jättäisin ainakin pois. Jos ajatellaan kolme vuotta kestänyttä kauttani, olimme kuntavaaleissa suurin puolue, eurovaaleissa selkeästi suurin puolue ja eduskuntavaaleissa voitimme yhden lisäpaikan.

– Kuten aiemmin sanoin pettymys oli, että ykköspaikka eduskuntavaaleissa oli otettavissa. Se varmasti harmitti ja se harmittaa myös itseänikin. Politiikka on kuitenkin tällaista ja nyt katsotaan eteenpäin.

Lue lisää:

Ylen kysely: Vajaa puolet kokoomusvaikuttajista haluaa Orpolle haastajan puheenjohtajakilpaan – suosituin vastaehdokas olisi Antti Häkkänen

Ylen kysely: Orpon asema kokoomuksessa erittäin vahva – "Vaikea saada täysijärkisiä puheenjohtajakisaan"

Korjaus 19.6.2019, kello 10:42: Kokoomus on ollut viimeksi hallituksessa 12 vuotta sitten, eikä yli 20 vuotta sitten kuten jutussa aiemmin luki.

Suosittelemme