Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Kommentti: Naisten MM-futiksen suurimman kohun taustalla ovat kasvukivut – missä on siis vikaa?

Yle Urheilun toimittaja Roope Visuri pohtii, miksi naisten MM-futiksessa ovat eniten kuohuttaneet toistaiseksi videotarkistukset. Se lienee monen asian summa.

VAR Nigeria Ranska
VAR-tekstiä on saanut tuijottaa tämänkin kesän MM-stadioneilla todella monta kertaa. Kuva: Richard Heathcote/Getty Images
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Jalkapallon naisten MM-kisojen suurimmaksi puheenaiheeksi ovat nousseet alkulohkovaiheen huipentumaan mennessä täysin joukkueista ja pelaajista irralliset asiat. Kovinta kuohuntaa ovat herättäneet uudet sääntöviilaukset sekä ensimmäistä kertaa koskaan naisjalkapallossa käytössä oleva VAR eli videotarkistusjärjestelmä.

Harvassa ovat olleet ne ottelut, joissa ei olisi nähty yhtään VAR-tarkistusta. Suurinta porua yksittäisistä tilanteista on toistaiseksi tullut Ranskan ja Nigerian välisestä kamppailusta. Ranska sai rangaistuspotkun VAR-tuomiolla ja Wendie Renard laukoi pallon tolpan kautta ohi maalin. Sen jälkeen Ranskalle tuomittiin kuitenkin uusi rangaistuspotku, koska Nigerian maalivahdin Chamaka Nnadozie otti varaslähdön torjuntaan. Toisella kerralla Renard onnistui ja Ranska voitti osumalla. Nigeria joutuu nyt jännittämään lohkokolmosvertailussa jatkopaikkansa.

Tilanteet menivät sääntökirjan mukaisesti, mutta ympäri maailmaa kisoja seuranneet monet jalkapallon ystävät silmiin nähden ärsyyntyivät Ranskan voittoon johtaneista tapahtumista. VAR-tuomio tuntui moraalisesti väärältä, sillä Nigerian veskarin rikkeessä oli kyse vain muutamista senteistä ja Renardin ohimennyttä vetoa tuskin maalivahti häiritsi pienellä rikkeellään. Ranska ja Renard saivat sen jälkeen uuden ilmaisen yrityksen, jossa tällä kertaa onnistuivat.

Viime vuonna miesten MM-kisoissakin VAR puhutti, mutta vastaavissa määrin samanlaista porua ei koettu. Tunnelma uudistuksesta puhuttaessa oli pääosin positiivinen. FIFA kertoi MM-kisojen aikana, että tuomiosta meni oikein 99,3 prosenttia eli selvästi enemmän kuin aiemmin. Se laimensi monen kriitikon puheita.

Nigerian maalivahti Chamaka Nnadozie sai keltaisen kortin rankkarikohussa.
Nigerian maalivahti Chamaka Nnadozie sai keltaisen kortin rankkarikohussa. Kuva: AOP/imago sport

Missä siis mättää, kun nyt VAR on noussut niin suureksi puheenaiheeksi negatiivisessa mielessä? Tämän kesän MM-kisoissa on tullut vuotta aikaisempaan verrattuna astetta oudompia tilanteita tarkistettavaksi. Tilanteet ovat olleet vaikeammin tulkittavia ainakin peruskatsojalle. Ehkä ihmiset ympäri maailman ovat alkaneet ymmärtää, että oli videotarkistusta tai ei, jalkapallon säännöt jättävät joissain tilanteissa paljonkin tulkinnanvaraa. Tämä aiheuttanee vielä hetken aikaa kasvukipuja yleisössä ja pelaajissa.

Toisaalta VARin nousu kuohuttavimmaksi asiaksi kertoo myös siitä, että itse pelaamisesta ei ole noussut vielä todella sykähdyttävää puhuttavaa. Totuuden nimissä varsinaisia puhuttavia huippupelejä tai huippusuorituksia ei vielä alkulohkovaiheessa ole nähty kovin montaa. Ranska-Norja oli tasoltaan mallikas. Australian ja Brasilian peli tarjosi puolestaan draamaa sekä viihdettä, kun Australia nousi kolmen maalin takaa voittoon. Muitakin kelpoja otteluita on ollut, mutta klassikoiksi ne eivät ole nousseet.

Viimeisten alkulohkopelien avauspäivänä maanantaina nähtiin, että osaltaan pelejä himmentää 24 joukkueen turnausformaatti. Lohkokolmoskamppailussa monelle joukkueelle kelpaa pelata vain tasapelipisteestä, koska vain kahdeksan joukkuetta lähtee kotimatkalle alkulohkon jälkeen.

Päällisin puolin monen ottelun käsikirjoitus on myös mennyt saman kaavan mukaan turnauksessa. Tasoerot huippujoukkueiden ja heikompien joukkueiden välillä 24 joukkueen turnauksessa on nähty heti pelien alussa. Kysymykseksi on sitten enää noussut, missä vaiheessa huippujoukkue onnistuu maalinteossa.

Mutta siinäkin on ollut vaikeuksia. Useammalla kärkijoukkueella on ollut ongelmia makaavia puolustuksia vastaan, tai sitten viimeistelyssä on ollut toivomisen varaa. Monessa ottelussa hieno osuma on syntynyt jonkin pelaajan karmeasta virheestä. Huipputasolla on totta kai normaalia, että vastustaja rankaisee virheistä. Näistä MM-kisoista ovat kuitenkin jääneet melkein kokonaan puuttumaan myös jonkun pelaajan tai joukkueen huiman taidon seurauksena tulleet osumat. Nekin luovat osaltaan magiikkaa, kun joku tekee penkkiurheilijan silmissä jotain “mahdotonta.”

MM-kisat ovat silti osoittaneet sen, että moni joukkue on mennyt harppauksin eteenpäin monilla osa-alueilla, esimerkiksi puolustuspelaamisessaan. Hyväksi esimerkiksi voi nostaa Argentiinan. Heidän puolutuspelaamistaan on ollut kiehtovaa seurata.

Nykyisellä kehitystahdilla voikin jo toivoa, että neljän vuoden päästä joukkueiden hyökkäyspeliin olisi tullut runsaasti lisää mausteita kaikille MM-kisojen 24 joukkueelle. Siinäkin mielessä kolmas kerta tuolla joukkuemäärällä sanoo todennäköisesti toden. Nyt viihteellisestä hyökkäyspelistä saa nauttia tällä viikolla huippumaiden kohtaamisissa alkulohkopeleissä tai viimeistään lauantaina alkavissa pudotuspeleissä. Siitä ensimmäinen esimerkki oli Italian ja Brasilian todella viihdyttävä kamppailu tiistai-iltana.

Keskiviikkona D-lohkon ykkössijasta taistelevat Englanti ja Japani kello 22.00. Suora lähetys kello 21.30 alkaen TV2:ssa ja Areenassa. Skotlannin ja Argentiinan kamppailu suorana Areenassa kello 21.50 alkaen.

Yle näyttää MM-kisojen kaikki ottelut suorana. Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu, parhaimmat videoklipit ja kisapelit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis.

Lue lisää:

Suomalaiset naiserotuomarit ovat kadonneet jalkapallon arvokisoista, mutta seuraavaa ei välttämättä tarvitse odottaa kauaa – fyysiset vaatimukset kasvavat vuosi vuodelta

Useat kuvakulmat saivat Yle Urheilun asiantuntijat muuttamaan mielensä – jääkö Nigerian jatkopaikka puhuttavasta tuomiosta kiinni: "Tätä VAR tuo peliin"

Wendie Renard ampui ensin pilkun ohi, mutta sai varaslähdön vuoksi uuden tilaisuuden ja onnistui – katso pilkkua edeltänyt puhuttava tilanne ja ottelun ainoaksi jäänyt maali

Suosittelemme sinulle