Hyppää sisältöön

Rikostutkijat nimesivät neljä epäiltyä MH-17:n turmaan

Tutkimustietojen mukaan epäillyillä oli suora yhteys Venäjään. Venäjä pitää tutkimusta puolueellisena.

Hollantiin viedyt koneen palaset on koottu yhteen ja käytetään onnettomuuden rekonstruointiin. Kuva: AOP

Kansainvälinen rikostutkintaryhmä on kertonut uusia tietoja vajaat viisi vuotta sitten tapahtuneesta Malaysia Airlines -yhtiön matkustajakoneen tuhosta Ukrainassa.

Tutkijat nimesivät neljä miestä, joita epäillään syyllisiksi koneen tuhoamiseen.

He ovat venäläiset Igor Girkin, Sergey Dubinsky ja Oleg Pulatov sekä ukrainalainen Leonid Kharchenko. Heistä on annettu kansainvälinen pidätysmääräys.

Tutkijat toivovat, että Venäjä ja Ukraina luovuttavat heidät oikeudenkäyntiä varten. Kyseisten maiden lainsäädäntö ei kuitenkaan tunne rikoksista epäiltyjen luovuttamista, joten virallista luovutuspyyntöä ei ole tehty.

Oikeudenkäynti alkaa ensi vuoden maaliskuussa Haagissa.

Miehiä epäillään Hollannin lain mukaan murhista.

Tutkijoiden mukaan miehet olivat tärkeissä sotilastehtävissä Donetskin niinsanotussa kansantasavallassa. Esimerkiksi Girkin oli Donetskin puolustusministeri.

Tutkijat uskovat saaneensa todisteet siitä, että he muodostivat komentoketjun, joka ulottui Venäjän asevoimiin. Tätä kautta Itä-Ukrainaan toimitettiin venäläinen BUK-ilmatorjuntaohjusjärjestelmä, jota käytettiin Ukrainan sisällissodassa. Tutkijoiden mukaan Venäjän valtio oli sekaantunut malesialaiskoneen alasampumiseen.

Lehdistötilaisuuden esitysgrafiikkaa. Koneen tuhoamisesta epäillyt, sekä kartta, joka osoittaa BUK-ohjuksen tuloreitin Ukrainaan. Kuva: Reuters-TV

Tiedotustilaisuudessa painotettiin, etteivät nyt syytteen saaneet miehet itse olleet ampumassa ohjusta. He kuitenkin mahdollistivat ampumisen ja ovat siitä johtuen vastuussa ampumisesta.

Venäjä ei ole tähän mennessä suostunut vastaamaan tutkijaryhmän kysymyksiin eikä auttamaan tutkimuksissa. Tutkijat vaativat Venäjältä nyt vastauksia.

Ukrainalaisen epäillyn uskotaan olevan tällä hetkellä Ukrainassa.

Tutkijat uskovat, että epäiltyjen määrä tulee vielä nousemaan. Tutkijoilla on tiedossaan seikkoja, joita ei tässä yhteydessä vielä paljasteta.

Sotarikoksia tutkivat Bellingcat-ryhmä on julkaissut samaan aikaan oman tutkimuksensa (siirryt toiseen palveluun) Ukrainan lentoturmasta.

Venäjä kiistää kaikki syytökset

Venäjän ulkoministeriö syyttää rikostutkintaryhmää puolueellisuudesta. Venäjän mukaan tutkimustulokset eivät perustu mihinkään konkreettisiin todisteisiin. Venäjän mukaan venäläisten henkilöiden syyttäminen murhista on täysin perusteetonta.

Venäjän näkemys on, että tutkimuksen tarkoitus on vain mustamaalata Venäjää. Venäjä myös syyttää tutkintaa siitä, että siinä on käytetty epäilyttäviä lähteitä.

Venäjän ulkoministeriön kannanotossa pidetään erittäin valitettavana sitä, että tutkinta yhdistää Venäjän asevoimat tapaukseen.

Venäjä myös kiistää tutkijoiden näkemyksen siitä, että Venäjä ei olisi ollut halukas yhteistyöhön tutkimuksen kanssa. Venäläisten näkemys on se, että heidän tarjoamia tietoja ei haluttu käyttää tutkinnassa.

Kaikki koneessa olleet menehtyivät

Malaysia Airlinesin Boeing 777 -kone oli 17. heinäkuuta 2014 matkalla Amsterdamista Malesian pääkaupunkiin Kuala Lumpuriin, kun se ammuttiin alas Itä-Ukrainassa, alueella, joka oli Venäjä-mielisten kapinallisten hallussa. Kaikki MH-17-lennolla olleet 298 ihmistä kuolivat.

Kansainväliset tutkijat ovat aiemmin saaneet selville, että kone ammuttiin alas venäläisvalmisteisella ilmatorjuntaohjuksella, joka kuului Venäjän armeijan 53. ilmatorjuntaprikaatille.

Venäjä on kaiken aikaa kiistänyt yhteytensä tapahtumaan. Kreml on vakuuttanut, että koneturmalle on muunlainen selitys.

Lue lisää:

Bellingcat-ryhmä uskoo löytäneensä MH17-koneen pudottamisesta päättäneen henkilön

Tutkijat: Ukrainassa pudonneen matkustajakoneen tuhosi Venäjän armeijan ohjus

Asiantuntija: Malesialaiskone ammuttiin alas täysin sattumalta – Kapinallisilta puuttui tärkeä tutka

9.7. klo 10.00 Uutista täsmennetty luovutuspyynnön osalta. Virallista luovutuspyyntöä ei ole tehty.

Suosittelemme sinulle