Hyppää sisältöön

Timo Kivinen on Puolustusvoimain uusi komentaja – harrastaa suunnistusta kenraalien joukkueessa

Kenraaliluutnantti Kivisen valinta komentajaksi käynnistää Puolustusvoimissa nimityskierroksen.

Timo Kivinen on uusi Puolustusvoimain komentaja. Hän aloittaa virassa elokuussa. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Terhi Toivonen

Kenraaliluutnantti Timo Kivinen nousee Puolustusvoimain uudeksi komentajaksi.

59-vuotias Kivinen työskentelee tällä hetkellä Pääesikunnan päällikkönä. Miten innokkaasti odotatte uutta tehtävää?

– Puolustusvoimien komentajuus on kunniatehtävä. Suhtaudun tulevaan luottavaisin mielin, mutta samalla tiedostaen tehtävän vaativuuden ja vastuullisuuden. Tulen tekemään parhaani, että olen minulle osoitetun luottamuksen arvoinen, Kivinen sanoo Ylelle.

Tasavallan presidentti, Puolustusvoimien ylipäällikkö Sauli Niinistö nimitti Kivisen virkaan keskiviikkona valtioneuvoston esityksestä.

Kivinen aloittaa tehtävässään elokuun alussa. Hänen toimikautensa kestää maaliskuun loppuun 2024. Nykyisen Puolustusvoimain komentajan Jarmo Lindbergin viisivuotiskausi päättyy heinäkuussa. Hän ei hakenut jatkokautta.

Kivinen sanoo olevansa jäävi arvioimaan omia vahvuuksiaan, miksi juuri hänet nostettiin Puolustusvoimien johtoon. Hänen mielestään kaikki esillä olleet nimet olisivat myös olleet kyvykkäitä komentajan tehtävään.

Kivinen haluaa antaa nykyiselle komentajalle työrauhan, eikä tästä syystä paljasta, mitä kehittämiskohteita hän näkee Puolustusvoimissa tai mitä asioita hän tulee virassaan painottamaan. Näihin asioihin palataan sitten elokuussa.

Kivisen komentajakaudella tullaan tekemään suuria Puolustusvoimia koskevia hankintapäätöksiä, kuten hävittäjät ja Merivoimien kaluston uusiminen.

Kivinen kertoo olevansa nykyisen virkansa takia hyvin perillä suunnitelmista ja hankintojen yksityiskohdista.

Hän ei ota nyt kantaa esimerkiksi julkisuudessa paljon puhuttuun hävittäjien määrään, koska hankintapäätös on vielä kesken.

Kivisellä monipuolinen kokemus ulkomailta, taitaa venäjää

Puolustusvoimien kakkosviran haltijaa pidettiin julkisuudessa alusta asti vahvimpana ehdokkaana virkaan.

Timo Kivinen on tehnyt uransa Maavoimien puolella, kun Lindberg oli alun perin Ilmavoimien lentäjä. Hän on valmistunut samalta kadettikurssilta kuin Lindberg.

Kivinen sanoo viettäneensä yli neljäkymmentä vuotta Puolustusvoimien riveissä, käytännössä varusmiespalveluksesta alkaen.

Kivinen on toiminut uransa aikana Karjalan prikaatin ja Utin jääkärirykmentin komentajana.

Kivisellä on myös kansainvälistä kokemusta rauhanturvatehtävistä Bosniasta, ja hän on työskennellyt sotilasasiamiehenä Unkarissa, Ukrainassa ja Itävallassa.

Uusi komentaja kuvailee olevansa karjalaispoikia. Lappeenrannassa syntynyt Kivinen täyttää joulukuussa 60 vuotta.

Kivinen on opiskellut muun muassa Yhdysvalloissa ja Britanniassa. Hän taitaa suomen, ruotsin ja englannin lisäksi venäjää. Naimisissa olevalla Kivisellä on neljä lasta.

Uusi komentaja harrastaa suunnistusta kenraalien joukkueessa

Kuntoliikuntaa harrastava Timo Kivinen kertoo, että erityisesti suunnistus on lähellä hänen sydäntään. Hän oli kilpailemassa tämän vuoden Jukolan Viestissä, ja juoksi Kaaderi-Leijonat-joukkueen kolmannen osuuden.

Tänä vuonna joukkueessa juoksi seitsemän virassa olevaa kenraalia.

Ihan mitalisijoille ei ylletty, mutta se ei harmita.

– Joukkueen keski-ikä huomioonottaen kärkisijat eivät olleet tavoitteena, mutta suoritus oli ihan hyvä. Loppusijoitus oli alta 900:n. Olimme ihan tyytyväisiä. Jokainen yritti parhaansa ja se riittää.

Puolustusvoimain komentajan nimitys lykkääntyi eduskuntavaalien yli, kun Juha Sipilän (kesk.) hallitus erosi maaliskuussa. Toimitusministeristö ei voi tehdä poliittisia linjapäätöksiä tai päättää korkeista virkanimityksistä.

Kivisen valinta käynnistää Puolustusvoimissa myös alemmille tasoille heijastuvan nimityskierroksen.

Kun Pääesikunnan päällikön tehtävä vapautuu virkaan nimitetyn sotilaan tilalle valitaan tietysti uusi henkilö.

Puolustusvoimien korkeisiin virkoihin ei voi hakea, vaan sotilaat etenevät niihin hierarkisesti virkauran pituuden, sotilasarvon ja kykyjensä mukaan.

Päivitetty 17.30 Timo Kivisen haastattelulla.

Suosittelemme sinulle