Hyppää sisältöön

Yhdysvaltain keskuspankki pitää korot ennallaan – laskupaine pysyy

Ohjauskorko säilyy ennallaan, mutta Yhdysvaltain keskuspankki varautuu koronlaskuun.

Yhdysvaltain keskuspankki ja sen pääjohtaja Jerome Powell ovat olleet kovan paineen alla. Presidentti Donald Trump tahtoisi keskuspankin tekevän hänelle mieluista politiikkaa. Kuva: Erik S. Lesser / EPA

Yhdysvaltain keskuspankki teki odotetun päätöksen. Ohjauskorko pysyy ennallaan 2,25-2,5 prosentin vaihteluvälissä.

Markkinoilla kuitenkin arvioidaan, että paineet ohjauskoron laskulle säilyvät. On odotettavissa, että Yhdysvaltain keskuspankki laskee ohjauskorkoa vielä tämän vuoden aikana, ehkä jo ensi kuussa.

Keskuspankki ilmoittaa, että se on valmiudessa koronlaskuun, jos Yhdysvaltain talous ja sitä haastavat uhat vaativat. Keskuspankin mukaan talouden epävarmuus on kasvanut.

– Epävarmuus on todellakin lisääntynyt sitten viime kuun kokouksen, Yhdysvaltain keskuspankin johtaja Jerome Powell arvioi tiedotustilaisuudessa korkopäätöksen jälkeen.

Paineita koronlaskulle lisäävät erityisesti Yhdysvaltain kauppakiistat esimerkiksi Kiinan kanssa. Myös taantuman pelko lisää todennäköisyyttä sille, että keskuspankki laskee lähiaikoina ohjauskorkoa.

Oman paineensa Yhdysvaltain keskuspankille on luonut presidentti Donald Trump. Hän on toistuvasti hyökännyt pankkia vastaan ja vaatinut sitä muuttamaan korkopolitiikkaansa – ja laskemaan ohjauskorkoa.

Yhdysvalloissa on virinnyt erityinen pelko siitä, ettei keskuspankki saa toimia itsenäisesti, vaan se joutuu myötäilemään presidentin vaatimuksia. Presidentti Trumpin on myös ounailtu haluavan erottaa Jerome Powellin.

– Laki on selvä. Minulla on neljän vuoden pesti ja aion palvella sen loppuun saakka, Jerome Powell sanoi.

Suosittelemme sinulle