TURKU Kaj Stenvallin työhuoneessa pitää katsoa mihin astuu, sillä lattiatila on täynnä valmiita maalauksia. Öljyväritöitä on limittäin ja lomittain.
Maalauksissa vilahtelevat Vladimir Putin, Donald Trump, Juha Sipilä ja Antti Rinne. Myös tuttu ankkahahmo näkyy siellä täällä.
Läpikuultavien valkoisten verhojen läpi siivilöityy puhdas luonnonvalo paikkaan, jossa Stenvall maalaa uusinta öljyvärimaalaustaan. Meneillään ovat pohjatyöt, joten maalaus ei vaadi niin suurta keskittymistä.
Kaj Stenvallin viimeaikaisten työn luonne tulee työhuoneessa hyvin esille. Kiinniotto päivänpolitiikkaan näkyy maalauksissa, joissa Antti Rinne esiintyy yksinään tai yhdessä Juha Sipilän kanssa.
Kevään hallitusneuvottelut olikin teema, joka kiinnosti taidemaalari Kaj Stenvallia. Neuvottelujen aikana syntyi viisi maalausta.
– Antti Rinne on persoonana mielenkiintoinen, Stenvall sanoo.
– Rinne antaa hyvän lähtökohdan maalaukselle ilmeikkyytensä ja elekielensä kautta. Tietyntyyppinen inhimillisyys on selvästi näkyvissä poliitikon maskin takana.
Putinista se alkoi
Poliittisten aiheiden tulo Kaj Stenvallin maalauksiin alkoi Ukrainan kriisistä viisi vuotta sitten. Sen jälkeen Venäjän presidentti Vladimir Putin on ollut yhtenä aiheena öljyväritöissä.
– Putin oli brändännyt itsensä macho-hahmona, eikä välimatka sarjakuvahahmoon ollut enää pitkä. Ajattelin istuttaa tämän hahmon maalauksissani toisenlaiseen ympäristöön, jossa voi saada aikaan dynaamisen ristiriidan.
Stenvall päätti siis yhdistää kaksi asiaa, jotka eivät kuulu yhteen.
Jo heti ensimmäisissa Putin-maalauksissa itänaapurin nokkamies pysäytti tunnistamattoman panssarivaunun paljain käsin.
Putinin myötä poliittisten hahmojen esiinmarssi vain kiihtyi. Stenvallin öljyväritöissä oli Angela Merkeliä, Juha Sipilää, Timo Soinia ja Alexander Stubbia. Ja sitten valtameren takaa kankaalle uiskenteli uusi sopiva hahmo, Donald Trump.
– USA:ssa presidenttiehdokkaiden joukkoon tuli uusi mielenkiintoinen hahmo, joka oli karikatyyri jo valmiiksi. Askel hänen hahmonsa käyttöön ei ollut kovin suuri.
Viime aikoina maailmalla tapahtuneet asiat ja käänteet Suomen sisäpolitiikassa ovat tarjonneet Stenvallille aiheita. Näyttää siltä, että tarjontaa riittää jatkossakin.
– Kansainvälinen turbulenssi, joka on jatkunut viime vuosina, on antanut lisää aiheita, joita voi kommentoida.
Ei tosikoille
Kaj Stenvall on taiteilija, joka haluaa ottaa kantaa töillään. On aina halunnut. Hän myös kulkee vastavirtaan ja kyseenalaistaa tosikkomaista ja välillä liian vakavaakin taidetta.
Tämä näkyy taiteilijan pihapiirissä olevan rakennuksen yläkerrassa, joka on rakennettu näyttelytilaksi. Sieltä löytyy maalauksia uran alkuvaiheista tähän päivään.
Leikki sikseen -maalaus vuodelta 1972 esittää kahta työmiestä, jotka nojailevat seinään. Toisella on kädessään sirppi ja toisella vasara, muoviset lelutyökalut.
– Tämän teoksen kohdalla koin ensimmäistä kertaa sen, miten kriitikko ei ihan ole sisällä näissä minun ajatuksissani.
Kaj Stenvall haluaa tehdä taidetta, jossa on haastetta silmälle, mielelle ja älylle. Myös maalausten nimissä on leikkimistä sanoilla.
Greenpeacen kampanjaa varten tehty Don´t Rush More or… -maalaus ottaa kantaa ilmastonmuutokseen.
Kuvassa Trumpin ja Putinin kasvot on veistetty jäävuoreen, samaan tyyliin kuin neljän presidentin kasvot on ikuistettu Rushmore-vuoreen Yhdysvalloissa. Jäävuoren kyljessä kasvot sulavat.
Ankkahypetyksen huipennus
Ensimmäisen ankan Kaj Stenvall maalasi 30 vuotta sitten vuonna 1989. Ankkamaalausten suosio oli suurimmillaan noin 20 vuotta sitten, 1990-luvun lopulla.
Tuohon aikaan monen suomalaisen kodin seinät oli vuorattu Stenvallin maalauksista tehdyillä julistetauluilla tai postikorteilla. Ankat koristivat hiirimattoja ja t-paitoja.
– Koko ruljanssin hallitsemisessa oli tiettyjä ongelmia silloin. Nyt on paljon helpottuneempi ja rentoutuneempi olo kuin silloin.
Mutta ei niin pahaa ettei jotain hyvääkin. Moni löysi taiteen Stenvallin ankkamaalausten kautta.
– Nuoret kiinnostuivat maalauksista ja uusi sukupolvi löysi tiensä gallerioihin ja museoihin.
Maalaukset julki heti
Kaikki Kaj Stenvallin öljyvärityöt löytyvät hänen omilta verkkosivuiltaan. Sivut ovat olleet internetissä vuodesta 1994.
Stenvall on viimeiset 25 vuotta laittanut valmiit työnsä välittömästi kaikille nähtäväksi. Nykyään verkkosivujen lisäksi valmiit työt ilmestyvät Facebookiin, Instagramiin ja Twitteriin.
– Tämä nykyteknologia on mielenkiintoinen tapa. Työn saa heti esille, ja palautetta saa käytännössä muutaman sekunnin tai muutaman minuutin kuluttua.
– Tämä muuttaa kuvataiteilijan suhdetta katsojaan. Näen, mikä toimii, mikä ei toimi.
Ankka- ja sarjakuvahahmot ovat edelleen mukana joissakin maalauksissa. Ankka muun muassa esiintyy Donald Trumpin kanssa samoissa maalauksissa.
– Trumpin kohdalla Disney-hahmon kytkeminen mukaan oli niin suuri kiusaus, etten voinut välttyä siltä. Kysymyshän on kuitenkin kaimoista, Donaldeista. Kaksi Donaldia.
Lue lisää:
Ankka-tauluistaan tunnetun Kaj Stenvallin maalauksissa seikkailevat nyt Sipilä, Soini ja Stubb
Kaj Stenvall pettyi – taidemaailma pelkää Putinia