Hyppää sisältöön

Hallitus lupaa elvyttää vaelluskalakantoja, mutta näyttää myös vihreää valoa uudelle Kemijoen voimalalle

Kemijoki Oy:n johdon mielestä uusi hallitusohjelma tukee vesivoiman rakentamista.

Sierilän voimala tulisi keskelle kuvassa näkyvää Sieriniemeä, jonka poikki kaivetaan runsaan kilometrin pitkä voimalaitoskanava. Kuvan taustalla alajuoksun suuntaan näkyy Kemijoen ylittävä Oikaraisen silta. Rovaniemi 12.6.2019 Kuva: Antti Mikkola / Yle

Kemijoki Oy valmistelee investointipäätöstä tällä hetkellä Suomen suurimmasta uudesta vesivoimalasta Sierilän voimalaitoksesta Kemijokeen. Parikymmentä kilometriä Rovaniemen kaupungista ylävirtaan päin rakennetaan todennäköisesti seuraava ja ehkä viimeinen Kemijoen vesivoimala.

Voimalalle tuli lupa korkeimmalta hallinto-oikeudelta toissa vuonna. Voimalan taloudelliset hyödyt arvioitiin sen aiheuttamia ympäristö- ja muita haittoja suuremmiksi.

– Vesivoimalaitoksen rakentaminen on aina kannattavaa sen pitkän käyttöiän takia, vakuuttaa Kemijoki Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Timonen.

Uskon, että valtiolla on jopa tavoitteena lisätä kaikki mahdollinen uusiutuva, puhdas energia mikä pystytään tekemään, Kemijoki Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Timonen sanoo. Kuva: Riikka Rautiainen/ Yle

Viimeiset kosket tuhoutumassa

Kemijoki on maan suurin joki. Virta padottiin voimalaitoksilla 71 vuotta sitten. Joen vaelluslohi kuoli sukupuuttoon, koska Kemijokeen ei ole tehty toimivia kalateitä. Voimalaitosyhtiöt ovat vuosikymmenet vastustaneet kalatievelvotteita rahaan vedoten.

Asian taakse ei ole löytynyt poliittista enemmistöä puheista huolimatta. Maan uusimmankin hallituksen ohjelma lupaa vaelluskalojen elvytystä ja vaellusesteiden poistamista. Toisaalta hallitusohjelmassa luvataan edistää uusiutuvaa energiaa.

– Nyt julkaistu hallitusohjelma itse asiassa tukee uusiutuvan energian tuotantoa ja vesivoima on ihan ratkaisevassa roolissa tässä koko Suomen hiilineutraalissa tavoitteessa. Uskon, että valtiolla on jopa tavoitteena lisätä kaikki mahdollinen uusiutuva, puhdas energia mikä pystytään tekemään, arvioi toimitusjohtaja Timonen.

Sierilän voimalasta tulisi lisähaittaa kaloille. Voimala on tulossa Vanttauskosken ja Valajaskosken voimaloiden välille. Se on pisin valjastamaton jokiosuus Kemijärven alapuolella. Voimala tuhoaisi jokiosuuden viimeiset kosket Tervakarin ja Tikkasenkarin.

Ministeri: Yhtiön asia

Valtiolla on Kemijoki Oy:ssä omistajavaltaa myös nykyään. Uusi omistajaohjausministeri, sosiaalidemokraatteja edustava Sirpa Paatero sanoo, että voimalan rakentaminen on luvat saaneen voimayhtiön asia. Ministeri ei aio puuttua rakentamiseen.

– En näe mitään syytä minkä takia edes pitäisi puuttua, Paatero sanoo.

Kalakantojen osalta on tietysti hienoa, että niitä kalakantoja elvytetään monilla joilla, ministeri Sirpa Paatero (sd.) sanoo. Kuva: Kimmo Brandt / AOP

Paatero ei näe ristiriitaa Sierilän rakentamisen ja vaelluskalakantojen elvyttämistä lupaavan hallitusohjelman välillä.

– Kalakantojen osalta on tietysti hienoa, että niitä kalakantoja elvytetään monilla joilla, ei pelkästään Kemijoen osalta. Näissä kaikissa pitää arvioida ja katsoa, miten saadaan voimalaitos toimimaan samanaikaisesti kun kalakannat saadaan elvytettyä. Se on mahdollista tehdä sekä että, sanoo omistajaohjausministeri Sirpa Paatero.

Nähtäväksi jää alkaako Kemijoen kalateiden rakentaminen vihdoin Rinteen hallituksen aikana.

Suurimman hyödyn Kemijoen valjastamisesta korjaa vesivoimaosakkeiden perusteella Fortum. Lappiin vesivoiman taloudellisia hyötyjä jää vain vähän.

Suosittelemme sinulle