Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Lahdesta Euroopan ympäristöpääkaupunki vuodelle 2021 – sai tittelin ensimmäisenä suomalaiskaupunkina

European Green Capital -palkinto myönnettiin Oslossa torstai-iltana.

Pyöräilijöitä rantaraitilla Lahden satamassa.
Euroopan ympäristöpääkaupunki -nimitys on Euroopan komission tunnustus kaupungille, joka on edelläkävijä ympäristöasioissa. Kuva: Timo Vepsäläinen / Yle
Suvi Turunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Lahti on valittu Euroopan vihreäksi pääkaupungiksi vuodelle 2021. European Green Capital Award -palkinto jaettiin torstai-iltana Oslossa, joka on tämän vuoden vihreä pääkaupunki.

– Lahden valinta on erittäin merkittävä alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti, sillä Suomessa ei ole koskaan ollut Euroopan ympäristöpääkaupunkia. Lahti tulee toteuttamaan erinomaisesti Euroopan ympäristöpääkaupungin ajatusta ja tukee sen kunnianhimoisia tavoitteita, toteaa kaupunginjohtaja Pekka Timonen.

Ensi vuonna titteliä pitää hallussaan Lissabon. Lahden kanssa vuoden 2021 isännyydestä kilpailivat ranskalaiskaupungit, Lille ja Strasbourg. Lahti sai kaupungeista parhaimmat pisteet neljällä osa-alueella, jotka ovat ilmanlaatu, jäte, vihreä kasvu ja ekoinnovaatiot sekä johtaminen.

Lahti on ensimmäinen tittelin saanut suomalaiskaupunki. Lahti osallistui kilpailuun nyt kolmatta kertaa.

– Lahti on hakenut titteliä kolme kertaa ja ollut aina finaalissa, mutta nyt saimme vakuutettua juryn siitä, että Lahdessa kehitetyt ratkaisut ovat sovellettavissa pienemmistä suurimpiin eurooppalaisiin kaupunkeihin, iloitsee Lahden kaupungin viestintäjohtaja Heini Moisio.

Lahden kiertotalousinnovaatiot, vesiensuojelun hyvät esimerkit sekä osallistava yleiskaavamalli ovat helposti muualla hyödynnettäviä ratkaisuja.

"Koko Suomen yhteinen asia"

Lahti on luvannut, että se nostaa Euroopan vihreä pääkaupunki-käsitteen tunnettavuuden uudelle tasolle.

– Lahti on Suomen johtava ympäristökaupunki ja me olemme tehneet kymmenen vuoden ajan pitkäjänteisesti työtä tämän eteen. Kutsumme 2021 teemavuoteen mukaan Lahden ympäristökunnat ja koko maan. Teemme tästä koko Suomen yhteisen asian, Moisio hehkuttaa.

Lahti on luopunut kivihiilen käytöstä tänä keväänä ja se on aloittamassa ensimmäisenä maailmassa asukkaille tarkoitetun henkilökohtaisen päästökaupan.

Voittajana Lahti saa 350 000 euron palkinnon sekä hyötyä tittelin tuomasta julkisuudesta. Palkinto edellyttää, että ilmastotoimia jatketaan kilpailun jälkeenkin, sillä voittajakaupunki toimii muille EU kaupungeille esimerkkinä.

Lahti aloittaa teemavuoden valmistelun jo syksyllä, kesälomien jälkeen. Kaupunki perustaa Green capital -teemavuotta varten oman yksikön, johon palkataan muun muassa markkinointi- ja viestintäväkeä sekä tarvittavia asiantuntijoita.

Viimeisimpään hakuprosessiin Lahti käytti noin 50 000 euroa. Euroopan vihreä pääkaupunki - teemavuoden isännöinnin arvioidaan maksavan yhdeksän miljoonaa euroa, josta Lahden osuus olisi yksi kolmasosa. Rahoitusosuudesta päätetään erikseen Lahden vuoden 2021 budjetin yhteydessä.

Lappeenranta jäi kolmanneksi omassa sarjassaan

European Green Leaf -palkinto sen sijaan meni Suomelta sivu suun. Poikkeuksellisesti palkinto jaettiin kahden kaupungin kesken. Tittelin vuonna 2020 jakavat Mechelen Belgiasta ja Limerick Irlannista. Lappeenranta pääsi kolmen parhaan joukkoon alle 100 000 asukkaan kaupunkien sarjassa.

Suosittelemme