Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Pride-viikko alkaa: Suomen suurin kulttuuri- ja ihmisoikeustapahtuma on yhdenvertaisuuden juhlaa

Viime vuonna Pride-kulkue keräsi Helsingissä 100 000 marssijaa.

Pride Helsinki 2018
Nuorten Priden ohjelmassa on muun muassa peli-iltoja, kesäretkiä, bileitä ja askartelupajoja 13-25-vuotiaille. Kuva viime vuoden Pride-kulkueesta. Kuva: Berislav Jurišić / Yle
Pauliina Toivanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen suurin kulttuuri- ja ihmisoikeustapahtuma Helsinki Pride alkaa tänään. Pride-viikko antaa äänen sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluville ja juhlistaa tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta sekä kaikille kuuluvia ihmisoikeuksia.

Viikko huipentuu lauantaina Senaatintorilta lähtevään kulkueeseen, jonka jälkeen kestit jatkuvat Kaivopuistossa Puistojuhlalla. Viime vuonna kulkue keräsi osallistujia lähes kolminkertaisen määrän edellisvuoteen verrattuna. Mukana oli jopa 100 000 marssijaa.

Viikolla Pride House kokoaa ihmiset Kansallismuseoon, jossa on luvassa keskustelutilaisuuksia, esityksiä, valokuvanäyttelyitä ja työpajoja. Nuorten Pride kutsuu puolestaan kaikki 13–25-vuotiaat toimintakeskus Happeen Sörnäisiin.

Tänä vuonna 24.–30.6. järjestettävän viikon teemana on liike.

Kirkon piispat ensimmäistä kertaa mukana

Kirkon Sateenkaarityö juhlii tänä vuonna 20-vuotista taivaltaan, ja Suomen evankelis-luterilainen kirkko on yksi Priden virallisista tukijoista. Myös kirkon piispat ovat ensimmäistä kertaa mukana.

Kirkon osallistuminen Pride-viikkoon on herättänyt voimakkaita tunteita ja kirkosta eroamista. Piispainkokous totesi kuitenkin avioliittoselonteossaan jo vuonna 2016, että kirkko on kaikkia varten ja että samaa sukupuolta olevat parit ovat tervetulleita kaikkeen kirkon toimintaan.

Pride-juhlan juuret on Yhdysvalloissa. Suomessa Pride-juhlan esiaste olivat vuonna 1975 alkaneet Setan vapautuspäivät. Vuonna 2000 tapahtuma sai nimekseen Helsinki Pride.

Lue seuraavaksi:

Pride – ylpeästi omanlaisensa juhla

Suosittelemme sinulle