Hyppää sisältöön

Boris Johnsonin etumatka Britannian pääministerikisassa piteni – puolueväki vierastaa vastaehdokkaan EU-myönteistä taustaa

Britannian pääministerikisan kaksi viimeistä ehdokasta ovat entinen ulkoministeri Boris Johnson ja nykyinen ulkoministeri Jeremy Hunt.

Konservatiivipuolueen jäsenten silmissä Boris Johnson on kultapoika. Kuva: Tolga Akmen / AFP
Pasi Myöhänen

LONTOO Britannian parlamentissa nähtiin eilen Boris Johnsonin kosto.

Konservatiivikansanedustajat karsivat myöhään torstaina puolueen puheenjohtajakisan ehdokkaat kolmesta kahteen.

Rannalle jäi ympäristöministeri Michael Gove, joka tuhosi Johnsonin pääministerihaaveet vuonna 2016. Gove puukotti tuolloin Johnsonia selkään vetämällä tukensa pois yllättäen ja asettumalla itse ehdokkaaksi.

Nyt Johnson sai Goven tappiosta balsamia haavoihinsa ja samalla hänen tiensä pääministeriksi tasoittui huomattavasti. Johnsonin ja pääministerin viran välissä on enää ulkoministeri Jeremy Hunt.

Hunt on häikäilemätöntä Govea keveämmän sarjan vastustaja, vaikka hän eilen lupailikin Johnsonille “elämän kovinta kamppailua”.

Nykyisestä ulkoministeristä Huntista on tuskin vastusta laajan kansansuosion ja hurjan kunnianhimon siivittämälle entiselle ulkoministerille Johnsonille.

Haussa “aito brexitööri”

Oikeastaan Johnson voisi nostaa jalat pöydälle ja keskittyä odottelemaan heinäkuun lopun äänestystä.

Pääministeriksi nousevan uuden puoluejohtajan valinta on konservatiivipuolueen jäsenistön käsissä ja tutkimusten mukaan Johnsonin etumatka on heidän parissaan pitkä.

Konservatiivipuolueen arviolta 120 000 jäsenen silmissä Johnson on kultapoika, kun taas Huntilla on kontollaan anteeksiantamaton synti.

Hunt kampanjoi vuoden 2016 kansanäänestyksen alla Britannian EU-jäsenyyden puolesta, mikä on puolueen brexit-mielisen jäsenistön mielestä epäilyttävää.

Hunt kannattaa tätä nykyä EU-eroa, mutta puoluelaisten silmissä hän on väistyvän pääministerin Theresa Mayn kaltainen “käännynnäinen”, jonka sydän ei ole brexitin puolella.

Johnson sen sijaan oli toinen Britannian EU-erokampanjan johtohahmoista Nigel Faragen ohella.

Konservatiivien piirissä elää usko, että Johnsonin kaltaisen “aidon brexitöörin” johdolla Britannia voi taivuttaa EU:n tahtoonsa ja saada edullisemmat EU-eron ehdot kuin mihin väistyvä pääministeri May pystyi.

Konservatiivipuolueen keski-iältään 57-vuotias jäsenkunta näyttää radikalisoituneen EU-kielteisyydessään Britannian brexit-kiemuroiden myötä. Tuoreen mielipidetutkimuksen mukaan jäsenistön enemmistö näkisi mieluummin puolueensa tuhoutuvan kuin EU-eron peruuntuvan.

Käytännössä Johnsonin ja Huntin brexit -linjassa ei ole suurta eroa.

Molemmat uskovat, että Britannia voi neuvotella entistä paremmat EU-eron ehdot, eivätkä pelkää sopimuksetonta brexitiä.

Hunt on kuitenkin Johnsonia avoimempi EU-eropäivän lykkäämiselle entisestään.

Boris Johnsonin ja pääministerin viran välissä on enää ulkoministeri Jeremy Hunt. Kuvassa Hunt astelee kabinettitapaamiseen Lontoossa tiistaina 18. kesäkuuta. Kuva: AOP

“Kirous” on Huntin toivo

Jeremy Hunt ei voi luottaa edes EU-myönteisten konservatiivien tukeen.

Se kävi selväksi eilen kun lontoolainen Evening Standard -lehti asettui yllättäen Johnsonin tukijaksi. EU-myönteinen lehti esitteli Johnsonin ehdokkaana, jonka voi helpoimmin kuvitella asettuvan uuden EU-jäsenyysäänestyksen taakse.

Johnsonia on kritisoitu selkärangattomuudesta, mutta Standard näkee tämän nyt joustavuutena, joka voisi auttaa Britanniaa eteenpäin brexit-tiellä.

Samalla konservatiiveja lähellä olevassa The Telegraph -lehdessä entinen brexit-ministeri David Davis luottaa Johnsonin vakuutteluihin siitä, että Britannia eroaa EU:sta viimestään lokakuun lopussa.

Selvää on, että joko Standardin EU-myönteinen tai Davisin EU-vastainen leiri tulee lopulta pettymään, jos Johnson odotusten mukaan nousee pääministeriksi heinäkuun lopussa.

Jeremy Huntin voi säästää pettymykseltä ainoastaan konservatiivipuolueen johtajakisan “kirous”.

Johnsonin etumatka on pitkä, mutta Britanniassa ennakkosuosikki ei ole kertaakaan selvinnyt konservatiivipuolueen johtajaksi saakka vuodesta 1965 lähtien.

Lue myös:

Analyysi: Theresa Mayn seuraaja voi viedä brexit-Britannian lamaantumisesta täyteen kaaokseen

Britannian konservatiivien puheenjohtajakisa loppusuoralle – Boris Johnson tai Jeremy Hunt on maan seuraava pääministeri

Huudoksi paikoin äitynyt brittikonservatiivien tentti ei onnistunut häivyttämään brexit-huolia

Suosittelemme sinulle