Hyppää sisältöön

Yli 200 loukkaantui väkivaltaisiksi yltyneissä mielenosoituksissa Georgiassa – presidentti syyttää Venäjää levottomuuksista

Protestoijat osoittivat mieltään maan parlamentissa puheen pitänyttä Venäjän parlamentaarikko Sergei Gavrilovia vastaan.

Mielenosoittajia Tbilisin parlamenttitalolla 20. kesäkuuta.
Mielenosoittajia Tbilisin parlamenttitalolla 20. kesäkuuta. Kuva: EPA
Aishi Zidan,
Saana Uosukainen

Kaukasiassa Georgiassa ainakin 240 ihmistä loukkaantui poliisin taltutettua kovin ottein mielenosoituksen Tbilisin parlamenttitalolla. Tuhansien ihmisten kerrotaan vastustaneen venäläisparlamentaarikon puhetta torstai-iltana Georgian parlamentissa.

Poliisin käytti kumiluoteja, vesitykkejä ja kyynelkaasua mielenosoittajia vastaan. Mielenosoittajat yrittivät puolestaan päästä sisään parlamenttitaloon, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Georgian viranomaisten mukaan sata ihmistä on yhä sairaalahoidossa väkivaltaisuuksien jäljiltä. Kahden ihmisen kerrotaan menettäneen silmänsä kumiluodeista.

Georgian parlamentin puhemies Irakli Kobakhidze joutui perjantaina seurauksena. Puhemiehen ero oli yksi mielenosoittajien vaatimuksista.

Venäjän vaikutus arka asia Georgiassa

Venäläinen poliitikko Sergei Gavrilov oli pitämässä puhetta ortodoksimaiden yhteisessä kokouksessa. Hän olisi pitänyt puheensa puhemiehen paikalta, joka ilmeisesti oli ärsyttänyt poliittikkoja ja georgialaisia.

Gavrilov on IAO:n (Interparliamentary Assembly on Orthodoxy) puheenjohtaja.

Venäjän vaikutus Georgiaan on edelleen poliittisesti arka aihe. Yhdysvaltojen liittolainen Georgia kävi Venäjän kanssa lyhyen sodan vuonna 2008.

Mailla ei ole ollut diplomaattisia suhteita sen jälkeen kun Venäjä tunnusti Georgiaan kuuluvien Etelä-Ossetian ja Abhasian itsenäisyyden. Venäjällä on edelleen joukkoja näillä alueilla.

Mellakkapoliisit parlamenttitalolla.
Mellakkapoliisit parlamenttitalolla Georgiassa 20. kesäkuuta. Kuva: EPA

Presidentti pelkää maan kahtiajakoa

Georgian presidentti Salome Zurabishvili kutsui Venäjää viholliseksi ja miehittäjäksi myöhään torstaina sosiaalisessa mediassa. Hänen mukaansa "viides kolonna", jolla hän tarkoitti Venäjän hyväksi maassa toimivaa joukkoa, on levottomuuksien takana.

Presidentti varoitti levottomuuksien aiheuttavan riskin maansa kahtiajaosta.

– Vain Venäjä hyötyy yhteiskunnan ja maan kahtiajaosta ja sisäisestä yhteenotosta, kirjoitti Zurabishvili.

Venäjä on puolestaan syyttänyt levottomuuksista Venäjän vastaisia poliittisia voimia Georgiassa. Venäjän mukaan oppositio yrittää estää maiden suhteiden paranemisen.

Zurabishvili aikoo jättää Reutersin mukaan Valko-Venäjän vierailunsa kesken ja palaa kotimaahansa.

Mielenosoittajat ovat kertoneet aikovansa jatkaa protesteja perjantaina.

Mielenosoittajat ja poliisi ottivat yhteen parlamenttitalon ulkopuolella.
Mielenosoittajat ja poliisi ottivat yhteen parlamenttitalon ulkopuolella. Kuva: EPA

Päivitetty 15:30 Päivitetty tieto puhemiehen erosta sekä tietoja haavoittuneista.

Suosittelemme sinulle