Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

"Rakastan Suomea!" Wilma Murtoa hehkuttava brittiläinen EM-mitalisti on jo tutustunut saunaan ja jääkiekkoon – nyt hän kokee ensi kertaa suomalaisen juhannuksen

Yhteisharjoittelun kautta ystävystyneet Holly Bradshaw ja Wilma Murto tähdittävät Kuortaneen juhannuskisoja lauantaina.

Holly Bradshaw
Holly Bradshaw taivutti EM-hopeaa hallikisoissa Glasgow'ssa maaliskuussa. Kuva: Michael Steele / Getty Images
Joska Saarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuortaneen juhannuskisat lauantaina TV2:ssa ja Areenassa kello 15.30 alkaen.

KUORTANE. Seiväshyppääjä Wilma Murron alkukesä on ollut pelkkää kotikisaa kotikisan perään. Ensin hän kilpaili kaksi kertaa entisessä kotikaupungissaan Turussa. Lauantaina edessä ovat juhannuskisat Kuortaneella, jonne Murto muutti keväällä.

Kauden kolmas kotikilpailu on kaikista erityisin, sillä Kuortaneella on mukana Murron ystävä ja harjoittelukaveri Holly Bradshaw.

Kaksikko tulee loistavasti juttuun ja sen huomaa heti. Ero lehdistöhuoneessa jurottaviin suomalaisiin keihäsmiehiin on melkoinen, kun Bradshaw ja Murto astelevat sisään huoneeseen. Hiljaisuus vaihtuu nauruksi ja puheensorinaksi, kun kaverukset vaihtavat kuulumisia.

– Meidän välillämme on aina hyvä energia, Murto sanoo.

Holly Bradshaw ja Wilma Murto infossa
Holly Bradshaw (vas.) ja Wilma Murto tulevat hyvin juttuun myös urheilukentän ulkopuolella. Kuva: Yle

Brittiläinen Bradshaw, 27, on seiväshypyn nelinkertainen arvokisamitalisti. Hän on toiminut viime syksystä asti tietynlaisena Wilma Murron mentorina.

Bradshaw ja Murto tapasivat toisensa ensimmäistä kertaa jo Rion olympialaisissa vuonna 2016. Syvempi yhteistyö alkoi viime syksynä, kun Murron silloinen valmentaja Steve Rippon järjesti kaksikolle yhteisiä harjoituksia.

– Näin Wilmassa itseni. Olin heti, että tämä tyttö muistuttaa minua, kun olin hänen ikäisensä. Halusin auttaa häntä kaikilla mahdollisilla tavoilla, Bradshaw kertoo Yle Urheilulle.

– Tulemme hyvin toimeen. On sääli, että asumme niin kaukana toisistamme, koska muuten voisimme harjoitella yhdessä koko ajan.

"Wilma voi ylittää viisi metriä"

Syksyllä Murto ja Bradshaw harjoittelivat Pajulahdessa ja Englannissa Loughboroughissa, joka on kaupunki Leicesterin lähellä.

Murto on saanut seurata vierestä huippuammattilaista, joka on saavuttanut vuoden sisällä kaksi EM-mitalia. Glasgow'n EM-hallikisoista tuli hopeaa. Ulkoradoilta Berliinistä pronssia.

Bradshaw'n ennätys hallissa on 487 ja ulkona 481.

– On todella hyödyllistä minulle, että saan puhua asioista. Hollylle voi aina puhua, jos on joku seiväshyppyyn liittyvä ongelma, Murto sanoo.

– Hän on nähnyt paljon enemmän kuin minä, joten yritän oppia hänen kokemuksistaan.

Wilma Murto Riossa
Wilma Murron paras tulos aikuisten arvokisoissa on Amsterdamin EM-kisojen seitsemäs sija. Tässä hän hyppää Rion olympialaisissa vuonna 2016. Siellä Murto jäi karsintaan. Kuva: Cameron Spencer / Getty Images

Kesäkuussa 21 vuotta täyttänyt Murto on huippulahjakkuus, jolta myös Bradshaw voi ottaa oppia.

– Rakastan hänen vauhdinottoaan. Jos voisin ottaa hänen vauhdinottonsa, se olisi unelma, Bradshaw nauraa.

– Me opimme molemmat toisiltamme.

Murto on saavuttanut alle 20-vuotiaiden MM- ja EM-pronssia, mutta aikuisten tasolla suuri kansainvälinen menestys on jäänyt vielä toistaiseksi vähiin. Murron ennätykset (471 hallissa ja 460 ulkona) ovat toki kansainvälistä tasoa, mutta mitaleille niillä tuloksilla ei vielä nousta.

– Seiväshyppy on todella tekninen laji, jossa kehittymiseen menee vuosia. Wilma on vielä supernuori ja hänellä on paljon opittavaa, Bradshaw muistuttaa.

– Wilma on todella lahjakas. Hän on pidempi kuin minä ja erittäin vahva. Kun Wilma saa lisää kokemusta, hän voi ylittää viisi metriä.

Vain Jelena Isinbajeva, Jenn Suhr ja Sandi Morris ovat ylittänyt viiden metrin korkeuden seiväshypyssä historian aikana.

"Voisin muuttaa Suomeen"

Murto ja Bradshaw tutustuivat paremmin valmentaja Steve Ripponin kontaktien avulla, mutta yhteistyö jatkuu, vaikka Rippon ei enää valmenna Murtoa.

Mikko Latvalan valmennukseen siirtynyt Murto oli torstaina sparraamassa Bradshaw'ta, joka harjoitteli ensi kertaa Kuortaneella.

– Rakastan Suomea ja Wilman uutta harjoitusympäristöä. Sanoin jo valmentajalleni, että haluan tänne uudestaan, Bradshaw sanoi torstaina.

Wilma Murto haluaa tulla maailman parhaaksi seiväshyppääjäksi.

Harjoituksen jälkeen ystävykset saapuivat lehdistötilaisuuteen ja antoivat ensimmäistä kertaa yhteishaastattelun Yle Urheilun pyynnöstä.

Mukana saattoi olla ripaus kohteliaisuutta, mutta Bradshaw hehkutti Suomea estoitta.

– Täällä on puhdasta ja kaunista. Ihmiset ovat kohteliaita. Voisin muuttaa tänne, jos tämä ei olisi niin kaukana kotoa.

Juhannuskokkoa katsomaan

Bradshaw on Suomessa kolmatta kertaa. Hän lausui yllä mainitut lausunnot idyllisessä kesäsäässä Kuortaneen urheiluopiston rannalla. Kahdella edellisellä Suomen vierailulla sää on ollut vähän erilainen.

Vuonna 2016 hän ei päässyt myrskyn takia hyppäämään laisinkaan Someron seiväskarnevaaleilla. Viime marraskuun vierailulla Suomessa oli perinteisen harmaa syyssää.

Syksyn vierailulla Murto tutustutti Bradshaw'n muun muassa suomalaiseen saunakulttuuriin ja vei hänet myös jääkiekko-otteluun.

Onko tällä kertaa luvassa erityistä juhannusohjelmaa?

– Ehkä menemme perjantaina katsomaan juhannuskokkoa, Murto sanoo.

Holly Bradshaw ja Wilma Murto ulkona
Tähän syttyy perjantai-iltana juhannuskokko. Holly Bradshaw ja Wilma Murto Kuortaneen urheiluopiston pihalla. Kuva: Yle

Huippu-urheilijoiden juhannusohjelma on kuitenkin maltillinen, koska päätähtäin on tietysti lauantain kilpailussa. Torstai-illan Bradshaw ja Murto viettivät pelaten korttia ja katsoen Ostravan Golden Spike -yleisurheilukilpailua.

Naisten seiväshyppy on lauantaina Kuortaneen juhannuskisojen ohjelmassa kello 16.15 alkaen.

Bradshaw hakee kilpailusta itseluottamusta Japanin harjoitusleirillä ja Shanghain Timanttiliigassa kokemiensa kolhujen jälkeen. Bradshaw'n kauden paras ulkoratatulos on Rabatin Timanttiliigassa viime viikonloppuna hypätty 457.

Murto on hypännyt tänä kesänä 445. Hän tavoittelee Dohan MM-rajaa 456.

– Olen sellaisessa kunnossa, että 456 on ylitettävä korkeus.

Lue myös:

Uniongelmia, valmentajanvaihdoksia ja muuttokuorman pakkaamista – Wilma Murto odottaa, että jatkuva myllerrys vihdoin päättyy

Murto taivutti 445 kesäkauden avauksessaan – "Ei lähdetty hurjastelemaan seipäiden kanssa"

Seiväshypyn suomalaistähti toivoo penkkiurheilijoilta armollisuutta – Areenan minidokumentissa hypätään Wilma Murron arkeen

Suosittelemme