Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Maailmanlopun kylästä noussut puolustaja häikäisee maaleillaan MM-kisoissa – isän yllättävä kuolema muutti elämän vain kahdeksanvuotiaana

Naisten MM-futiksen huippumaiden pelaajista Ranskan Wendie Renard on ollut jatkuvasti otsikoissa vaihtelevista syistä. Hän on tehnyt ennen pudotuspelejä maalit sekä vastustajan että omaan verkkoon.

Wendie Renard
Kuva: AOP/imago sport
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Kaikkien aikojen MM-kisoiksi kutsuttu turnaus on alkanut. Emäntämaa Ranska pelaa Etelä-Koreaa vastaan. Yli 45 000 ihmistä seuraa ottelua paikan päällä Pariisissa Parc des Princes -stadionilla. Tv-katsojia ottelulla on Ranskassa ennätykselliset 10 miljoonaa.

Huomio kiinnittyy erityisesti yhteen pelaajaan. Wendie Renard säväyttää puskemalla kaksi maalia ja johdattaa Ranskan avausvoittoon maalein 4–0. 187-senttinen puolustaja on MM-kisojen pisin pelaaja, eivätkä eteläkorelaiset pysty pelaamaan häntä vastaan kummassakaan päässä kenttää.

Heinäkuussa 29 vuotta täyttävältä Renardilta tuollainen ylivoima on tuttua pidemmältä ajalta. Vuonna 2012, perinteisessä maajoukkueiden harjoitusturnauksessa Kypros-cupissa Yle Urheilun asiantuntija ja nykyinen Palloliiton huippujalkapallopäällikkö Marianne Miettinen pääsi todistamaan Renardin vahvuuden läheltä. Renard iski Ranskalle maalin ja voitti ottelun osumalla 2–1.

– Laitettiin hänen kimppuunsa varmaan kolme pelaajaa. Ei auttanut millään, Miettinen kertoi MM-kisojen kynnyksellä MM360-ennakko-ohjelmassa.

Katso maalit Etelä-Korea -ottelusta

Sattumoisin Suomen ainokaisen teki ottelussa Linda Sällström, joka pelasi esimerkiksi viime kaudella Renardia vastaan Ranskan liigassa. Sällström edustaa Paris FC:tä ja Renard maailman parasta seurajoukkueita Olympique Lyonnaisia.

– Renard on älyttömän kova erikoistilanteissa. Eihän hänen tarvitse edes hypätä, kun hän pelaa niin korkealla, Sällström heitti.

Ranskalaisen puolustamiseen joudutaankin käyttämään todella usein erikoiskeinoja. Suomikin oli sellaisen edessä, kun Renard ja Ranska tulivat vastaan vuoden 2015 MM-kisojen karsinnoissa.

– Tiesimme, että Ranska hakee kulmapotkuissa Renardia. Maalivahti Tinja-Riikka Korpela oli parhaimmillaan silloin ja rupesi hakemaan palloja sieltä, missä Renard liikkui eli varmaan pilkun kohdalta. Sitten Ranska joutui muuttamaan kesken pelin kulmapotkujaan, toinen Yle Urheilun asiantuntija Marko Saloranta muisteli.

Martiniquelta Atlantin yli maajoukkueeseen

Erikoinen on myös Renardin nousu yhdeksi maailman parhaista puolustajista. Hän on kotoisin Karibianmereltä Martiniquen saarelta. Huippupuolustajaksi kasvettiin Le Prêcheurin 2000 asukkaan kylässä.

– Kutsuimme paikkaa maailmanlopuksi. Edessä näkyy vain merta. Ja sitten on suuri vuori takana, Renard kertoi Player’s Tribune -julkaisulle.

Renard ja muut pojat hänen luokallaan saattoivat lintsata koulusta iltapäivällä ja mennä rannalle uimaan sekä sitten pelaamaan jalkapalloa. Maalitolppina oli pari kenkää.

– Jos palloa ei ollut saatavilla, potkimme muovipulloa, Renard avaa.

Martinique
Martinique on Ranskan merentakainen hallintoalue. Saarella asuu noin 376 000 ihmistä. Kuva: AOP/imago stock

Tuohon aikaan 1990-luvun Martiniquella tytön jalkapallon pelaaminen oli harvinaista. Entistä harvinaisempaa siitä teki se, että tyttöä myös rohkaistiin pelaamaan ja Renardin vanhemmat tukivat nuorinta tytärtään.

Äiti katsoi Wendien kanssa televisiosta muun muassa Ranskan naisten maajoukkueen pelejä. Isä oli kiinnostunut enemmän politiikasta, mutta ei puuttunut jalkapallon pelaamiseen mitenkään.

Wendie Renard nostaa isänsä roolin myös hyvin merkitykselliseksi. Renard oli vain kahdeksanvuotias, kun hänen isänsä kuoli keuhkosyöpään. Se oli suuri shokki ja yllätys, koska isä ei ollut koskaan esimerkiksi tupakoinut. Se oli lopulta myös käänne martiniquelaistytön elämässä.

– Tiesin, että elämä muuttuisi ja tiesin, mitä halusin tehdä elämälläni, Renard kertoi isänsä kuolemasta Player’s Tribunelle.

Isän kuoleman jälkeen äidillä riitti kiirettä pyörittää nelilapsisen perheen arkea. Renard puolestaan tähtäsi entistä kovempaa suureen unelmaansa, 8000 kilometrin päässä kotipelejä pelanneeseen Ranskan maajoukkueeseen.

Kun Renard oli 14-vuotias, hänen valmentajansa junaili lahjakkuudeen testeihin manner-Ranskaan kuuluisaan Clairefontainen akatemiaan. Kylmästä kelistä järkyttynyt Renard ei nauttinut. Martiniquella hän oli se tyttö, joka pelasi jalkapalloa. Nyt hän oli vain yksi monista ja vain se tyttö saarilta.

Wendie Renard
Kuva: EPA-EFE/PETER POWELL

Tie Clairefontainen arvostettuun akatemiaan ei aeunnut. Hän oli palata takaisin pitkän matkan Atlantin ylitse, mutta martiniquelainen valmentaja järjesteli Renardin Olympique Lyonnaisin testeihin. Joukkueeseen, josta on tullut nykypäivänä maailman paras. Renard on noussut 12 vuoden aikana itsevarmaksi maailman huippupelaajaksi.

Henkistä vahvuutta kaivataan taas

16-vuotiaana Renard oli todella yksinäinen ja itki ennen ranskan oppituntejaan sitä, tulisiko kielen puhuminen koskaan helpommaksi. Vaikka Renard puhuikin ranskaa hyvin, hänelle naurettiin karibialaisen aksentin takia.

– Kun hermostun, juureni tulevat esiin nopeasti. Aksentti palautuu. Mielestäni se on kaunista. Olen ylpeä juuristani, Renard sanoi nyt ennen MM-kisoja ESPN:lle.

– Lisäksi ihmiset kyselivät, kuinka minua voi puolustaa. Tai joku sanoi, että ei halua olla vieressäni. Olin liian iso. Nuorena ei ymmärrä sitä, miten tällainen puhe voi satuttaa. Jos en olisi ollut henkisesti niin vahva ja en olisi tiennyt mitä haluaisin, se olisi voinut pysäyttää minut.

Samanlaista henkistä vahvuutta Renard kaipaa myös sunnuntaina, kun Ranska aloittaa MM-kotikisoissa pudotuspelit. Vastaan asettuu huipputaitavia yksilöitä vilisevä Brasilia. Renardin tehtävänä on pysäyttää Martan ja Cristianen kaltaiset kokeneet maalitykit. Etelä-Korea –ottelun jälkeen Renardin MM-kisat ovat jatkuneet osittain mollivoittoisestikin, vaikka Ranska on juhlinut voittoja.

Katso hölmö oma maali kuvaa klikkaamalla!

Toisessa alkulohkomatsissa Norjaa vastaan Renard mokasi pahasti ja teki todella hämmentävän oman maalin. Nigeriaa vastaan Renard veti rangaistuspotkun ohi, mutta sai uuden mahdollisuuden ja onnistui. Hän pääsi pälkähästä, sillä videotuomarit näkivät Nigerian maalivahdin rikkoneen sääntöjä.

Kaiken lisäksi ennen pudotuspelejä on jälleen noussut esiin se fakta, miten Ranska naiset ovat sulaneet tosipeleissä edellisissä arvokisoissa. He eivät ole voittaneet yhtään MM-mitalia, vaikka ovat aiemminkin pelanneet hyvin turnauksen alkuvaiheissa.

– Meidän täytyy voittaa mitali tai mestaruus MM-kisoissa. Se yksistään auttaa naisurheilun kasvua Ranskassa. Kun voitat, ihmisiä on helpompi houkutella jatkamaan naisten jalkapallon seuraamista, Renard totesi ESPN:lle.

MM-kisojen neljännesvälierä Ranska–Brasilia su 23.6 klo 22. Suora lähetys TV2:ssa ja Areenassa kello 21.25 alkaen. Päivän toinen neljännesvälierä, Englanti-Kamerun, klo 18.30. Lähetys TV2:ssa ja Areenassa kello 18.15 alkaen.

Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu, parhaimmat videoklipit sekä kisapelit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis.

Lue lisää:

Katkera ja dramaattinen rangaistuspotkutappio Norjalle kirveli Australian pelaajia – "Vain suuret pelaajat voivat epäonnistua pilkulta"

Norjalaisten riemu repesi MM-puolivälieräpaikan varmistuttua rangaistuspotkukilpailun jälkeen: "Hitto olemme hyviä!"

Tässä jalkapallonäytelmässä oli kaikkea! Norja eteni puolivälieriin rangaistuspotkukilpailun jälkeen, Australian tähtihyökkääjä jäätyi ratkaisuhetkellä – katso huippuhetket

Useat kuvakulmat saivat Yle Urheilun asiantuntijat muuttamaan mielensä – jääkö Nigerian jatkopaikka puhuttavasta tuomiosta kiinni: "Tätä VAR tuo peliin"

Wendie Renard ampui ensin pilkun ohi, mutta sai varaslähdön vuoksi uuden tilaisuuden ja onnistui – katso pilkkua edeltänyt puhuttava tilanne ja ottelun ainoaksi jäänyt maali

Asiantuntija hämmästeli ranskalaistähden käsittämätöntä omaa maalia: “Joku oikosulku siinä tuli ja se meni täysin pieleen”

Tätä mokaa on vaikea uskoa todeksi! Ranskan tähtipuolustaja tumpeloi kummallisen oman maalin, kotiyleisö ei voinut uskoa silmiään – katso video

Suosittelemme