Hyppää sisältöön

Iso takaisku Turkin valtapuolueelle – Opposition ehdokas voitti Istanbulin pormestarinvaalit

Vaalivoittaja Ekrem Imamoğlu kuvaili tulosta uudeksi aluksi Turkille. Ylen Istanbulissa olevan toimittajan Ayla Albayrakin mukaan Imamoğlulla on edessään vaikea tehtävä.

Ekrem Imamoğlun kannattajat juhlivat pormestarivaalin tulosta Istanbulissa sunnuntaina. Kuva: Sedat Suna / EPA

Turkin oppositio on voittamassa Istanbulin kaupungin tärkeät pormestarinvaalit. Uusintavaalien tulos on merkittävä takaisku Turkkia pitkään hallinneelle presidentille Recep Tayyip Erdoğanille.

Turkin suurinta oppostiopuoluetta CHP:tä edustava Ekrem Imamoğlu johtaa ääntenlaskentaa noin 54 prosentilla, kertoo uutiskanava CNN Türk. Äänistä on laskettu lähes 99 prosenttia.

Imamoğlu kuvaili voitonpuheessaan vaalitulosta uudeksi aluksi Turkille.

– Vaaleja ei voittanut yksikään ryhmä tai puolue, vaan koko Istanbul ja Turkki, Imamoğlu sanoi.

Hänen vastaehdokkaansa valtapuolue AKP:tä edustavan Binali Yıldırımin äänisaalis on 45,1 prosenttia. Yıldırım on toiminut muun muassa Turkin pääministerinä ja parlamentin puhemiehenä.

Yıldırım on myöntänyt tappionsa ja onnitellut Imamoğlua. Myös presidentti Erdoğan onnitteli Imamoğlua pari tuntia tulosten ratkeamisen jälkeen.

Imamoğlu vakuutti voitonpuheessaan, että hän on valmis tekemään yhteistyötä myös presidentti Erdoğanin kanssa. Hän ehdotti presidentille tapaamista mahdollisimman pian.

Ekrem Imamoğlun puhui Istanbulissa sunnuntai-iltana. Kuva: Bulent Kilic / AFP

Imamoğlu oli vielä hiljattain tuntematon paikallispormestari Istanbulin Beylikdüzün kaupunginosassa. Hänen kampanjassaan on ollut myönteinen viesti, joka on puhutellut monia turkkilaisia.

Imamoğlu vältti kampanjassaan suoria yhteenottoja presidentin kanssa.

– Kaikki muuttuu todella hyväksi, kampanjan iskulause kuului.

Ylen toimittaja: Tämä on melkein uhkapeliä

Ylen Istanbulissa olevan toimittajan Ayla Albayrakin mukaan tunnelma oli riehakas monissa kaupunginosissa. Ihmiset roikkuivat ikkunoissa heilutellen lippuja ja autot ajoivat ympäriinsä tööttäillen tuloksen ratkettua.

Albayrak arvioi vaalituloksen kasvattavan moniäänisyyttä Turkin politiikassa. Sunnuntain riehakkaasta juhlatunnelmasta huolimatta istanbulilaisten arkea varjostaa Turkin pitkään heikkona jatkunut taloustilanne.

– Tämä tarjosi huojennuksen hetken istanbulilaisille. Toivoa siitä, että muutoksia voi tapahtua, Albayrak kuvaili puhelimitse.

Maanantaina palataan arkeen. Imamoğlulla on edessään haastava tehtävä.

– Voidaan sanoa, että tämä on melkein uhkapeliä, koska Ekrem Imamoğlu on johtanut vain istanbulilaisittain pientä kaupunginosaa. Hän tulee täällä varmasti haastetuksi, sillä kaupunginvaltuustossa enemmistö on AK-puolueen jäseniä, Albayrak arvioi.

Istanbulissa on kaikkiaan 16 miljoonaa asukasta.

Paljon enemmän kuin paikallisvaalit

Istanbulilaiset äänestivät pormestarista jo toistamiseen lyhyen ajan sisällä. Turkissa järjestettiin maaliskuussa paikallisvaalit. Myös silloin Imamoğlu voitti Istanbulissa pormestarin paikan täpärällä 13 000 äänen erolla.

Kirvelevän vaalitappion kokenut AK-puolue syytti silloin oppositiota vaalivilpistä, mikä johti lopulta pormestarinvaalin uusimiseen. Oppositio on puolestaan syyttänyt AKP:tä vaalien kaappaamisesta.

Sunnuntain vaaleissa Imamoğlu kasvatti eroaan Yıldırımiin. Imamoğlu voitti yli 700 000 äänen erolla.

Binali Yildirim kampanjoi Istanbulissa lauantaina. Kuva: Erdem Sahin / EPA

Istanbulin pormestarinvaalien uusinnassa on ollut monien arvioiden mukaan ollut kyse paljon enemmästä kuin vain paikallisvaaleista. Monien turkkilaisten mukaan testissä on ollut Turkin vaalijärjestelmän uskottavuus ja tulevaisuus.

Ilmapiiriä kuvastaa se, että oppositio mobilisoi valtavan määrän tarkkailijoita vahtimaan äänestyspaikkoja vaalivilpin estämiseksi.

Isku Turkin presidentin Erdoğanille

Vaalit on nähty myös testinä pitkään hallinneen presidentti Erdoğanin asemalle. Istanbul on Turkin suurin kaupunki ja taloudellinen keskus, jossa on yli kymmenen miljoonaa äänioikeutettua.

Istanbul on tärkeä Erdoğanille myös henkilökohtaisesti, sillä se on presidentin kotikaupunki. Erdoğanin oma poliittinen nousu alkoi, kun hänet valittiin Istanbulin pormestariksi vuonna 1994.

Erdoğan tuki vaaleissa Yıldırımiä.

Erdoğan on hallinnut Turkkia ensin pääministerinä, sitten presidenttinä vuodesta 2003 lähtien. Hänen hallintonsa otteet ovat tiukentuneet vuosi vuodelta – sananvapaus, ihmisoikeustilanne ja oikeusvaltio ovat murentuneet.

Myös Turkin talous on ajautunut kasvaviin vaikeuksiin viime vuosina.

Tyytymättömyys näkyi maaliskuussa järjestetyissä paikallisvaaleissa. Valtapuolue AKP menetti niissä myös pääkaupunki Ankaran oppositiolle.

Monet oppositiohenkiset turkkilaiset näkevät Imamoğlussa mahdollisen haastajan Erdoğanille.

Recep Tayyip Erdoğan äänesti Istanbulissa sunnuntaina. Kuva: Adem Altan / AFP

Lue lisää:

Opposition mies Ekrem Imamoğlu aikoo voittaa Istanbulin sunnuntaiset pormestarinvaalit ja kutsua sitten presidentti Erdoğanin kylään

Istanbul valmistautuu pormestarinvaalien uusintaan – Ekrem Imamoğlun kannattajia värväytyy joukolla valvomaan vaaliuurnia

Suosittelemme sinulle