Hyppää sisältöön

Oikeus antaa tuomiot Lemmenjoen kohuharjoituksesta ja sen jälkipyykistä – Oliko alaisten ja vieraiden haukkuminen homopojiksi nöyryyttävää?

Karjalan lennoston entinen komentaja Markus Päiviö pahoitteli ja katui hovioikeudessa rivoja puheitaan.

Ilmavoimien entistä komentajaa Sampo Eskelistä (vas.) syytettiin hovioikeudessa siitä, että Karjalan lennoston entistä komentajaa Markus Päiviötä (oik.) koskevien rikosepäilyjen esitutkinnan aloittaminen viipyi. Kuva: Pekka Tynell, Jouni Immonen / Yle

Helsingin hovioikeus antaa tuomiot Lemmenjoen vapaaehtoisen harjoituksen tapahtumista ja niiden jälkiselvittelystä tänään.

Kohuttua harjoitusta johtanut Karjalan lennoston entinen komentaja Markus Päiviö myönsi oikeudessa, että hän muun muassa haukkui ja nimitteli epäasiallisesti harjoitukseen osallistuneita.

Hän kuitenkin kiisti kohdelleensa nöyryyttävällä tavalla ketään vaikka hän kutsui alaisiaan homorunkkareiksi, homopojiksi ja munattomiksi miehiksi. Hän haukkui myös siviilejä ja poistutti ihmisiä jokeen.

Päiviö myönsi oikeudessa, että hänen palveluskykynsä oli harjoituksen aikana ajoittain heikentynyt alkoholin käytön vuoksi.

Syyttäjä vaati Päiviölle ankaraa 60–80 päiväsakon rangaistusta esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta.

Päiviön puolustus katsoi, että rangaistusta tulisi kohtuullistaa ja sitä tulisi alentaa myös jutun saaman julkisuuden vuoksi.

Oliko Eskelinen esimiehenä välinpitämätön vai tietämätön?

Ilmavoimien entistä komentajaa Sampo Eskelistä syytettiin siitä, että hän löi laimin esitutkinnan aloittamisen Päiviön rikosepäilyistä viipymättä.

Eskelinen käynnisti esitutkinnan liki kolme kuukautta harjoituksen päättymisen jälkeen joulukuussa 2017.

Syyttäjä katsoi, että Eskelinen oli Päiviön kurinpitoesimiehenä välinpitämätön tai tarkoituksellisen tietämätön.

Syyttäjä vaati Eskeliselle palvelusrikoksesta vähintään 20–50 päiväsakon rangaistusta.

Eskelinen kiisti syytteen. Hän kertoi, että antoi tietoa tapahtumista Pääesikuntaan ja uskoi, että asiaa selvitetään siellä.

Lemmenjoen harjoituksen jälkipyykki on johtanut esitutkintaan myös Puolustusvoimain komentajan Jarmo Lindbergin toimista. Hän on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

Lindbergin on kerrottu saaneen tietoa tapahtumista kuukausia ennen esitutkinnan aloittamista. Lindberg siirtyy reserviin heinäkuun lopussa.

Lue lisää:

Lemmenjoen kohuharjoituksen jälkipyykki päättyi oikeudessa – ex-komentaja Ylelle: "Ei ole kyse epäterveestä kulttuurista eikä hyvä veli -verkostosta"

Lemmenjoen kohuharjoituksen sekava jälkipyykki: Ilmavoimien ex-komentaja odotti ohjeita – pääesikunnassa ei tietoa rikosepäilyistä

Rivosta nimittelystä Lemmenjoen harjoituksissa syytetty ex-komentaja katuu puheitaan: "Myönnän, että näin on päässyt käymään"

Lemmenjoen kertausharjoituksia käsitellään nyt hovioikeudessa – Ex-komentajan ryöpytyksen kohteeksi joutuneet: Haukkui munattomaksi mieheksi ja tyhmäksi nahkapääksi

Ilmavoimat puolustaa kohun nostanutta Lemmenjokea: Alkoholia ohjeiden mukaan, diskopallot harjoitusväline ja paikka erityinen

Suosittelemme sinulle