Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Kuukausia odotettu superpeli, tyylien taisto sekä Norjan ja Ruotsin mahdollisuus komeaan saavutukseen – lue analyysit ja tiedät asetelmat MM-jalkapallon huimiin puolivälieriin

Yle Urheilu käy läpi torstaina alkavat naisten MM-futiksen puolivälierät. Luvassa on neljä todella kovaa kamppailua pääsystä mitalipelehin.

Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

1

Norja–Englanti

MM-kisojen ensimmäisessä puolivälierässä kohtaavat Norja ja Englanti. Norja on säväyttänyt otteillaan MM-kisoissa. Ennen kisoja joukkueen ympärillä puhutti maailman parhaana palkitun Ada Hegerbergin poissaolo. Samaan hengeenvetoon muistutettiin kahden vuoden takaisesta EM-katastrofista. Tuolloin Norja jäi alkulohkoon voittamatta yhtään peliä, vaikka pelaajien taso olisi pitänyt riittää huomattavasti parempaan.

Kesän MM-kisoissa Norja on haastanut tiukasti emäntäjoukkue Ranskan ja kaatanut mitaliehdokkaaksi nostetun Australian jännittävien vaiheiden jälkeen neljännesvälierissä. Norja on osoittanut, että se ei ole tarvinnut lainkaan Hegerbergiä.

Englannin esitykset ovat jättäneet puhuttavaa, vaikka he ovat menneet kisoissa voitosta voittoon.

Yle Urheilun asiantuntijan Marko Salorannan mukaan Englannin pelaaminen neljännesvälierässä Kamerunia vastaan ei ollut lainkaan vakuttavaa, vaikka joukkue napsikin selvän 3–0-voiton. Kamerun oli kaventaa ottelun heti toisen puoliajan alussa, mutta osuma tuomittiin paitsioksi vidotarkistuksen jälkeen.

– Pallollisessa pelaamisessa oli paljon haasteita Englannilla. Toisen jakson alku oli katastrofi. En ollut Englannin esitykseen kovin tyytyväinen. Englannille tulee ongelmia Norjan prässin kanssa, Saloranta povaa.

To 27.6. Norja–Englanti klo 22. Suora lähetys TV2:ssa ja Areenassa kello 21.30 alkaen.

Norja
Kuva: Martin Rose/Getty Images

2

Ranska–Yhdysvallat

Perjantaina Ranska ja Yhdysvallat kohtaavat todella suuressa puolivälieräkamppailussa. Puolivälierää joukkueiden välille on povattu jo siitä asti, kun viime joulukuussa arvottiin lohkot. Tuolloin oli jo monelle selvää, että pudotuspelikaaviossa puolivälierissä vastaan asettuisivat kisojen suuri ennakkosuosikki Yhdysvallat ja järjestäjämaa Ranska.

Ottelusta on puhuttu jo pitkään ja molemmat joukkueet ovat kenties sen varjolla valmistautuneet peliin pitkään. Ensimmäiset pudotuspeliväännöt muuttivat kuohuntaa superottelun ympärillä. Ranska kaatoi jatko-ottelun jälkeen Brasilian niukasti 2–1. Kisojensa parhaan ottelun pelannut Brasilia antoi kokeneilla pelaajillaan kovan vastuksen Ranskalle. Myös Yhdysvallat voitti Espanjan 2–1 vain Megan Rapinoen rankkarien ansiosta. Kummallakin joukkueella riittää siis näytettävää pelissä, jota Yhdysvaltojen kapteeni Rapinoe ehti kutsua jo “hitonmoiseksi sirkukseksi.” Pelistä pitäisi tulla siis entistä kovempi.

– Jännä nähdä ottelu. Yhdysvallat ei ole vielä joutunut kuitenkaan vielä kovimpaan testiin. Espanjaa vastaan oli jonkinlainen testi, mutta Yhdysvallat pääsi lopulta aika helpolla jatkoon, Yle Urheilun asiantuntija Heidi Pihlaja sanoi.

Pe 28.6. Ranska–Yhdysvallat klo 22. Suora lähetys TV2:ssa ja Areenassa kello 21.30 alkaen.

Amandine Henry
Kuva: Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

3

Hollanti–Italia

– Tämä on tyylien taisto, tiivistää Yle Urheilun asiantuntija Toni Korkeakunnas Hollannin ja Italian puolivälieräkamppailun.

Ja sitä kolmas puolivälieräkamppailu juuri onkin. Italia on ollut yksi MM-kisojen suurimmista yllätyksistä, kun verrataan ennakko-odotuksiin. Italia täräytti kovan C-lohkon voittoon ja hallitsi suvereenisti neljännesvälierää selvästi heikompaa Kiinaa vastaan. Italialla oli jopa varaa höllätä tahtia toisella puoliajalla 2–0-voittoon päättyneessä ottelussa. Italian päävalmentaja Milena Bertolini on rakentanut joukkueensa menestyksen erittäin toimivan puolustuspelin varaan.

Hallitseva Euroopan mestarin Hollanin puolustusta on puolestaan läpi kisojen kritisoitu heikosta puolustuksestaan. Mutta sitten toisaalta Hollannilla on heittää kentälle kenties MM-kisojen kovin hyökkäyskolmikko Shanice van de Sanden - Vivianne Miedema - Lieke Martens. Toista kertaa MM-kisoissa mukana oleva Hollanti selvitti tiensä ensimmäistä kertaa puolivälieriin. Italiakin on kahdeksan parhaan joukossa ensimmäistä kertaa sitten historian ensimmäisten naisten MM-kisojen 1991.

Tästä kovasta kamppailusta etenee siis ainakin yksi ensikertalainen MM-kisojen mitalipeleihin.

La 29.6. Italia–Hollanti klo 16.00. Suora lähetys TV2:ssa ja Areenassa klo 15.40 alkaen.

Hollanti juhli puolivälieräpaikkaa
Kuva: Richard Heathcote/Getty Images

4

Saksa–Ruotsi

Saksan ja Ruotsin puolivälierään Saksalla on pieni etulyöntiasema, sillä se on saanut huilata kamppailua varten peräti kuusi päivää. Ruotsilla eroa neljännesvälierään kertyy kaksi päivää vähemmän.

Saksa on kahdeksankertainen Euroopan mestari ja kaksinkertainen maailmanmestari. Ranskan kisoissa se ei ole päästänyt vielä maaliakaan. Mutta silti joukkueen hyökkäyspeli on ollut heikkoa.

– Pitää ilman muuta parantaa, jos meinaa mennä loppuun asti. Moni pelaajista on suhteellisen kokematon MM-tasolla, vaikka he eivät nuoria pelaajia olekaan, Marko Saloranta huomautti Nigeria-neljännesvälierän jälkeen.

Saksa sai ainakin yhden ilouutisen ennen puolivälierää, kun tähtipelaaja Dzenifer Marozsánin pitäisi olla jälleen pelikunnossa. Ruotsilla on silti yllätyspotentiaalia. Se kaatoi neljännesvälierässä Kanadan maalein 1–0 väkevän esityksen jälkeen.

Viimeksi Ruotsi on ollut MM-puolivälierissä vuonna 2011, jolloin tuli pronssia. Yle Urheilun asiantuntijan Maiju Ruotsalaisen mukaan Ruotsin laitapelaaminen on monipuolistunut viime aikoina. Ruotsalainen nostaa puolivälierään erityisesti esiin laidalla viilettävän kymppipaita Sofia Jakobssonin.

– Kanada-ottelun jälkeen pitäisin Jakobssonia sellaisena korttina, jota on hyvä seurata ja Saksan pitää kiinni, Ruotsalainen totesi.

Ruotsilla on historiassaan kaksi MM-pronssia ja yksi MM-hopea. Norjalla on vuoden 1995 MM-kisoista kultaa ja vuoden 1991 kisoista hopeaa.

Jos Ruotsi ja Norja etenevät mitalipeleihin, he tekevät Pohjoismaiden mittakaavassa upean tempun. Vain historian ensimmäisissä MM-kisoissa vuonna 1991 kaksi Pohjoismaata on ollut välierissä. Tuolloin sekä Norja että Ruotsi ovat olleet samaan aikaan mitalipeleissä. Norja otti hopeaa ja Ruotsi pronssia, mutta silloin oli vain 12 joukkuetta nykyisen 24 joukkueen sijaan.

La 29.6. Ruotsi–Saksa klo 19.30. Lähetys alkaa TV2:ssa ja Areenassa klo 19.10.

Yle näyttää suorana kaikki MM-kisojen ottelut. Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu, parhaimmat videoklipit sekä kisapelit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis.

Ruotsi juhli puolivälieräpaikkaa.
Kuva: Laurence Griffiths/Getty Images)

Suosittelemme