Hyppää sisältöön

Kittilän kuntapäättäjille vapauttava tuomio ainutlaatuisessa virkarikosoikeudenkäynnissä – syyttäjät aikovat todennäköisesti valittaa tuomiosta

Jutusta voi tulla merkittävä ennakkotapaus. Käräjäoikeus vapautti kaikki syytteessä olleet 28 henkilöä kaikista syytteistä.

Syyttäjät Katri Junnikkala-Heikkinen ja Sari Anttonen
Syyttäjät Katri Junnikkala-Heikkinen (vasemmalla) ja Sari Anttonen aikovat todennäköisesti valittaa käräjäoikeuden päätöksestä. Kuva: Maija-Liisa Juntti / Yle
Antti Heikinmatti
Avaa Yle-sovelluksessa

Lapin käräjäoikeus on vapauttanut virkarikoksista epäillyt Kittilän kuntapäättäjät syytteistä. Käräjäoikeus hylkäsi 27 kuntapäättäjää ja yhtä muuta henkilöä vastaan nostetut syytteet törkeästä virkavelvollisuuden rikkomisesta ja työturvallisuusrikoksesta laajalti huomiota saaneessa oikeusjutussa.

Käräjäoikeuden tuomion perusteella valtio määrätään korvaamaan syytettyjen kuntapäättäjien ja tilapäisen valiokunnan sihteerin oikeudenkäyntikuluja yhteensä noin 770 000 eurolla.

Kittilän kunnanhallituksen entinen puheenjohtaja ja jutun keskiössä ollut Timo Kurula kertoo olevansa "hyvin huojentunut" päätöksestä.

– Viime vuodet ovat olleet vaikeita, mutta ihmiset ovat olleet tukenani. Perheen sisäinen rauha on säilynyt, ja se on kaikkein tärkeintä, Kurula kommentoi tuoreeltaan.

Kurulaa ja muutamia muita vastaajia edustava asianajaja Olli Siposen mukaan jutun ydin oli käräjäoikeudenkin mukaan se, että kunnassa oli valtataistelu kunnanjohtajan ja luottamusjohdon välillä. Vapauttava tuomio oli odotettu.

– Tämä oli sellainen lopputulos, jota me odotettiin. Siihen nähden ollaan tyytyväisiä ja päämiehet on varmasti jonkin verran helpottuneitakin, Siponen sanoo.

Syyttäjä Sari Anttonen kertoo olevansa yllättynyt käräjäoikeuden päätöksestä. Anttonen ja toinen syyttäjä Katri Junnikkala-Heikkinen pitävät todennäköisenä, että päätöksestä valitetaan.

– Aika vaikea uskoa, että tällainen tuomio tästä tuli. Pitää nyt ryhtyä tarkemmin perehtymään, mitä tuomiossa ja sen perusteissa sanotaan ja sitten harkitaan jatkoa sen jälkeen, Anttonen sanoo.

Junnikkala-Heikkinen kertoo STT:lle, että tuomiossa asioita ei ole täysin ymmärretty ja että siinä on jopa virheellisiä johtopäätöksiä.

Kurulan lisäksi virkarikossyytteistä vapautettiin nyt 26 muuta kittiläläistä kuntapäättäjää. He ovat Matti Erkkilä, Raili Fagerholm, Eino Holck, Veli-Matti Junnola, Marja Kantola, Leena Kinnunen, Merja Korva, Mika Kuusela, Reijo Kyrö, Aki Maunula, Vilho Molkoselkä, Anssi Mäkinen, Markku Mäkitalo, Vuokko Mäntymaa, Paula Nevalainen, Milja Nikka, Jukka Niva, Janne Paksu, Torsti Patakangas, Jouko Rantajääskö, Mikko Saarela, Jukka Salmi, Tarmo Salonen, Veikko Siitonen, Risto Similä ja Mauri Taskila.

Myös Mäkelän erottamista valmistelleen tilapäisen valiokunnan sihteeri Sannareetta Virikko vapautettiin syytteistä.

Anna Mäkelää ei tavoitettu kommentoimaan päätöstä.

Kunta ja Mäkelä olivat eri linjoilla, mutta kostosta ei ollut kyse

Käräjäoikeus ei syytteet hylätessään yhtynyt syyttäjien näkemyksiin, joiden mukaan kyseessä olisi ollut tarkoitushakuinen kosto entistä kunnanjohtajaa Anna Mäkelää kohtaan.

Oikeuden mukaan näyttöä toiminnan kostoluonteesta ei ole, vaan kyse on ollut luottamusjohdon ja kunnan virkajohdon välisestä mielipideristiriidasta. Käräjäoikeus huomauttaa päätöksessään, että kunnallisessa demokratiassa päätösvalta lakia noudattaen on viime kädessä luottamusmiehillä, ei virkajohdolla.

Käräjäoikeus toteaa tuomiolauselmassaan, että Mäkelän erottamisen syyksi mainittua luottamuspulaa voidaan pitää asiallisena ja uskottavana perusteena irtisanomiselle.

Käräjäoikeuden mukaan epäluottamus on ollut molemminpuolista, mikä on näkynyt muun muassa siinä, että Mäkelä on tuonut kunnanhallituksen kertaalleen hylkäämiä asioita uudelleen käsiteltäväksi niitä mitenkään muuttamatta.

Käräjäoikeden tuomion perusteella Mäkelän irtisanominen tapahtui laittomasti, kuten KHO totesi, mutta muuten kunnan päätöksenteko irtisanomiseen liittyen ja sen jälkeen ei ole ollut rikoslain vastaista.

Raskaita syytteitä lähes koko valtuustolle

Jutussa oli kyse siitä, toimivatko virkarikoksista syytetyt Kittilän kuntapäättäjät tietoisesti vastoin lakia kunnanjohtaja Anna Mäkelän erottamisprosessissa. Itse irtisanomisen hallinto-oikeus totesi jo aiemmin tapahtuneen laittomasti.

Syytettynä oli kaikkiaan 27 kuntapäättäjää ja Mäkelän irtisanomista valmistelleen valiokunnan sihteeri. Syyttäjä vaati KRP:n esitutkinnan pohjalta lähes kaikille syytetyille vankeutta törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä ja osalle lisäksi virka-aseman väärinkäytöstä ja työturvallisuusrikoksesta.

Jutussa käsitellyt tapahtumat ajoittuvat vuosille 2013-2015. Raskas ja monipolvinen prosessi on vaikeuttanut monin tavoin Kittilän kuntapäätöksentekoa, sillä iso osa valtuutetuista on rikossyytteiden vuoksi pidätetty luottamustehtävistä niin sanotun Lex Kittilän nojalla.

Ainutlaatuiseksi oikeudenkäynnin teki jutun laajuuden lisäksi se, että kuntapäättäjien syytteet perustuivat rikoslakiin. Rikossyytteessä syytetyt vastaavat syytteisiin henkilökohtaisesti ja mahdollinen rangaistus olisi niin ikään ollut henkilökohtainen.

Mikäli, kuten todennäköistä on, Kittilän oikeudenkäynti päätyy aikanaan korkeimpaan oikeuteen asti, siitä tulee merkittävä ennakkotapaus kuntien luottamushenkilöiden rikosvastuusta.

28.6. klo 15.13 Täsmennetty kohtaa lainsäädännöstä, jonka perusteella syytteet nostettiin.

Lue myös:

Kittilän vuosia kestänyt virkarikosjuttu on Suomen kuntakentässä ainutlaatuinen – Katso tästä, miten tapahtumat ovat kehittyneet

Suosittelemme sinulle