Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Näin paljon oluen ja viinan hinta laskee – ensi viikolla Baltian viinaralli ottaa uusia kierroksia

Viro ja Latvia leikkaavat viinaveroa, Suomen hallitus aikoo nostaa sitä. Suomalaiset matkailu- ja anniskeluyrittäjät pelkäävät, että ravintolamyynti ja kotimaan matkailu joutuvat kärsimään.

mies vetää kaljakärryjä perässään.
Suomen matkustajatuonti on kääntynyt jälleen kasvuun – ja lisävauhtia saadaan Suomen, Viron ja Latvian veromuutoksista. Kuva: Mauri Ratilainen / AOP
Juha-Matti Mäntylä
Avaa Yle-sovelluksessa

Viro ja Latvia leikkaavat kilvan alkoholiveroa ja houkuttelevat viinanostajia. Samaan aikaan Suomen hallitus suunnittelee nostavansa alkoholiveroa 50 miljoonalla eurolla.

On helppo uskoa, että viinaralli Suomenlahden yli saa tästä uutta vauhtia.

Aloitetaan taulukolla, jonka Yle on koonnut yhdessä Veronmaksajien kanssa. Taulukko kuvaa esimerkkien avulla, mitä käytännössä on tapahtumassa.

Suomen hallitus suunnittelee alkoholiveron nostoa samaan aikaan kun Viro ja Latvia painavat hintoja alas.
Suomen hallitus suunnittelee alkoholiveron nostoa samaan aikaan kun Viro ja Latvia painavat hintoja alas. Kuva: Juha-Matti Mäntylä / Yle

Taulukko kuvaa oluen ja viinan nykyistä hintatasoa sekä odotettavissa olevia muutoksia. Esimerkkihinnat ovat poimintoja kolmen maan alkoholia myyvien liikkeiden hinnastoista.

Tällä hetkellä laatikollinen nelosolutta maksaa Suomessa hieman yli 30 euroa. Virosta 24 tölkin salkun voi tuoda alle 20 eurolla ja Latviasta alle 15 eurolla.

Ei siis ole mikään ihme, että jo neljännes Suomenlahden ylittävästä alkoholin matkustajatuonnista tulee Viron sijasta Latviasta. Jopa virolaiset ovat ryhtyneet hakemaan oluita Latviasta halvemman hinnan perässä.

Viro on nostanut viime vuosina alkoholiveroaan ja on siksi päätynyt viinarallin vastaanottavaksi osapuoleksi.

Tämä huolestuttaa Viroa ja tästä päästäänkin siihen, mitä tapahtuu jatkossa.

Lue myös:

Alkoholiveron laskun toivotaan tuovan suomalaisasiakkaat takaisin Tallinnaan – tällaiset ovat kolmen kauppiaan odotukset

Viro leikkaa, Latvia vastaa – Suomi nostaa

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitus on linjannut, että se tulee nostamaan alkoholiveroa 50 miljoonalla eurolla. Jos korotus jakautuu tasaisesti eri tuoteryhmiin, se tarkoittaisi vajaan euron korotusta 24 tölkin olutsalkun hintaan ja puolen euron korotusta vodkapullon hintaan.

Samaan aikaan Viro on päättänyt lähteä hillitsemään viinarallia etelärajallaan. Työkaluna on alkoholivero, jota Viro aikoo laskea 25 prosenttia. Ensi viikolla voimaan astuvan veromuutoksen jälkeen olutlaatikon hinta laskee arviolta yli kaksi euroa ja vodkapullon noin puolitoista euroa.

Latvia taas on ilmoittanut vastaavansa Viron alkoholiveron laskuun pudottamalla omaa alkoholiveroaan. Maan yleisradioyhtiön mukaan alkoholin verotusta tullaan laskemaan 15 prosenttia.

Veronalennus saattaa laskea Latvian verotuloja jopa sadalla miljoonalla eurolla. Pääministeri Krišjānis Kariņšin mukaan Latvia ei halua olla halvan viinan maa – vaan oli itse asiassa suunnitellut viinan verotuksen vähittäistä nostamista.

Kariņšin mukaan Viron linjaus edellytti kuitenkin nopeaa vastaliikettä. Tämänkin veromuutoksen on määrä astua voimaan samaan aikaan kuin Viron muutoksen – joten kiire tulee.

Kuten yllä oleva kaavio kertoo, Latvian veronalennus ei koske olutta.

Lopputuloksena alkoholin hinnat tulevat Viron ja Latvian välillä kaventumaan jonkin verran – ja lisäksi hintaerot Suomeen kasvavat merkittävästi. Esimerkiksi laatikollinen nelosolutta saattaa jatkossa maksaa Veronmaksajien toteuttaman laskelman mukaan Suomessa yli 20 euroa enemmän kuin Latviassa.

Ampuvatko Viro ja Latvia omaan nilkkaansa?

Tässä artikkelissa esitetyt laskelmat laati Veronmaksajain keskusliiton ekonomisti Janne Kallunen.

– Virossa viinapullon hinta laskee pikkuisen enemmän kuin Latviassa, toisaalta Latvian hinta on jo nyt alhaisempi kuin Virossa muutoksen jälkeen tulee olemaan, hän summaa lopputulosta.

Sama ilmiö on havaittavissa myös olutsalkun hinnassa. Kahden maan välinen ero kapenee, mutta ei kuroudu umpeen.

Kallusen mukaan lopputulos saattaa olla se, että kulutus kasvaa molemmissa maissa, mutta verotulot pienenevät.

– Tässä saatetaan ampua kuvaannollisesti omaan jalkaan.

Tämän artikkelin laskelmassa on oletettu, että Suomi korottaisi alkoholiveroa tasaisesti kaikissa tuoteryhmissä. Janne Kallunen arvioi, että näin Rinteen hallitus ei todennäköisesti kuitenkaan toimisi.

Todennäköisempää on, että veroja korotetaan alueilla, joilla Viro ja Latvia eivät ole laskemassa veroja.

– Käytännössä tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi viinejä, hän sanoo.

Tähän suuntaan on vihjannut myös pääministeri Rinne.

"Ralli saa varmasti lisää vauhtia"

Matkailu- ja Ravintolapalveluiden edunvalvoja MaRa:n toimitusjohtaja Timo Lappi on aivan varma, mitä seuraavaksi tulee tapahtumaan.

– Matkustajatuonti kasvaa entisestään. Suomi menettää jo nyt vuosittain 190 miljoonaa euroa pelkästään alkoholiin liittyviä verotuloja. Ja lisämenetyksiä tulee, kun suomalaiset käyvät kylpylöissä, hotelleissa sekä ravintoloissa ja ostavat tavaroita, Lappi toteaa.

– Sitä minä ihmettelen, että hallitus ja valtiovarainministeri katsovat pisteverojen tuottoa eivätka sitä kokonaisuutta, mitä tapahtuu kun kotimaan matkailu vaihtuu ulkomaan matkailuun.

Alkoholijuomien matkustajatuonti nousi nykyisiin mittasuhteisiin 2000-luvun alussa.
Alkoholijuomien matkustajatuonti nousi nykyisiin mittasuhteisiin 2000-luvun alussa. Kuva: Juha-Matti Mäntylä / Yle

Tutkimusten mukaan yhä harvempi suomalainen tuo ulkomaanmatkoiltaan alkoholía. Toisaalta, kuten yllä oleva kaavio kertoo, tuodun alkoholin määrä ei ole kokonaisuutena juurikaan laskenut.

Tästä voi päätellä, että matkustajatuontina tuodaan yhä suurempia eriä.

Timo Lappi toteaa, että viime vuoden toukokuusta tämän vuoden huhtikuuhun tuonti on kasvanut yli seitsemän prosenttia.

– Suomeen tuodaan jo nyt puolitoistakertaisesti se määrä alkoholia, joka suomalaisissa ravintoloissa kulutetaan.

Matkailu- ja ravintola-alalla on Rinteen hallitukselle yksi kestotoive – ravintola-anniskelun arvonlisäveron alennus 24 prosentista 14 prosenttiin.

– Se toisi noin 3 000 työpaikkaa alalle ja ennen kaikkea pelastaisi työpaikkoja, Timo Lappi lupaa.

Suosittelemme