Pallo on maalissa, mutta yhä useampi jalkapallon ystävä epäilee vielä hetken. Hyväksytäänkö maali? Syy epäröinnille löytyy kolmen kirjaimen yhdistelmästä.
Videotarkistusjärjestelmä VAR on puhuttanut runsaasti jalkapallon naisten MM-kisojen aikana. Tuomarit ovat tukeutuneet videon apuun huomattavan usein varsinkin pudotuspeleissä ja ottelut ovat olleet pysähdyksissä useita minuutteja.
Yle Urheilu selvitti, kuinka paljon katsojille näytettyjä VAR-tarkistuksia on turnauksen aikana tehty ja kuinka paljon niihin on kulunut aikaa.
Alkulohkovaiheen 36 ottelussa niin sanottuja pitkiä VAR-tarkastuksia tehtiin 28 kappaletta. Pitkillä tarkistuksilla tarkoitetaan tässä jutussa tilanteita, joissa tv-katsojille näytetään grafiikalla VAR-tarkastuksen olevan käynnissä.
Tilastoja lukiessa on hyvä muistaa, että erotuomarit ovat koko ottelun ajan yhteydessä videotuomareihin. Suurinta osaa tarkistuksista ei näytetä katsojille.
Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa kertoi viime kesän miesten MM-kisojen jälkeen, että turnauksen 64 ottelussa tarkistettiin yhteensä 455 tilannetta. Näistä vain murto-osa näkyi yleisölle.
VAR-tarkistuksessa erotuomari keskustelee ensin korvanappinsa kautta ottelun videotuomariston kanssa. Katsojan on helppo tunnistaa tilanteet grafiikasta ja siitä, että tuomari pitelee kättään korvalla.
Virallisten jalkapallosääntöjen mukaan erotuomarin lopullinen päätös voi perustua kokonaan videotuomarilta saatuun tietoon ja/tai erotuomarin omaan uusinnan tarkasteluun.
Joissakin VAR-tapauksissa ratkaisu tehdään siis kentällä, joissakin tapauksissa tuomari juoksee VAR-ruudulle katsomaan tilannetta videolta itse.
Alkulohkon tarkistuksiin kului aikaa yhteensä 43 minuuttia ja 54 sekuntia. Keskimäärin yksi tarkistus kesti siis minuutin ja 32 sekuntia. Ajat on laskettu tarkastelun alle päätyneestä tilanteesta siihen hetkeen, kun tuomio on vahvistettu.
Suurin osa tarkistuksista sujui sulavasti ja lisäaikaa annettiin yleensä luonnollinen määrä suhteessa tarkistusten pituuksiin. Muutamassa tapauksessa tarkistuksen pituus venyi, mutta lisäajan määrä jäi huomattavan vähäiseksi.
Räikein esimerkki tästä nähtiin Skotlannin ja Argentiinan kohtaamisessa. Argentiinan tasoitusmaaliin johtanutta rangaistuspotkutilannetta alettiin ensimmäisen kerran tarkastelemaan videolta 86 minuutin kohdalla. Peli jatkui keskiympyrästä vasta, kun lisäaikaa oli pelattu neljä minuuttia.
Päätuomari Ri Hyang-ok vihelsi pelin päättyneeksi viiden lisäaikaminuutin jälkeen, joten Skotlannille ei jäänyt juuri aikaa tarvitsemansa voittomaalin metsästämiseen. Peli ehti olla ottelun ratkaisuhetkillä poikki lähes kahdeksan minuuttia.
Entinen huipputuomari ja nykyinen tuomarikouluttaja Kirsi Heikkinen seuraa turnausta paikan päällä Ranskassa.
– Jotkut tilanteet ovat ottaneet aika paljon aikaa. Siihen täytyy tulevaisuudessa löytää keinoja, jotta peliä saadaan jatkettua mahdollisimman nopeasti. Täytyy muistaa, että VAR-tarkastuksiin käytetty aika tulisi lisätä lisäaikaan. Niissä täytyy olla tarkkana, Heikkinen sanoi puhelimitse tiistain Hollanti–Japani-ottelun tauolla.
VAR:n käyttö tihentynyt pudotuspeleissä
Neljännesvälierissä VAR-tarkistuksiin on tukeuduttu huomattavasti alkulohkopelejä tiheämmin. Kuudessa ensimmäisessä neljännesvälierässä nähtiin peräti 14 pitkää tarkistusta.
Alkulohkoon verrattuna tarkistukset ovat olleet ajalisesti keskimäärin pidempiä. Tähän saakka pelatuissa neljännesvälierissä yksi tarkistus on kestänyt keskimäärin 2 minuuttia ja 3 sekuntia. Toisaalta lisäaikojen pituudet ovat olleet pitkälti linjassa VAR-tarkastuksiin ja muihin kenttätapahtumiin nähden.
Pitkät VAR-tarkistukset MM-kisoissa | Tarkistuksen pituus keskimäärin | Tarkistuksiin kulunut aika yhteensä |
Alkulohkot (36 ottelua, 28 tarkistusta | 1 min 32 s | 43 min 54 s |
Neljännesvälierät (8 ottelua, 17 tarkistusta) | 2 min 3 s | 32 min 15 s |
Yht. 44 ottelua, 46 tarkistusta | 1 min 39 s | 76 min 9 s |
Huomionarvoista pudotuspeleissä on ollut se, että tuomarit ovat monesti keskustelleet pitkään videotuomariston kanssa käsi korvalla, ennen kuin ovat menneet ruudulle.
Esimerkiksi Ranskan ja Brasilian ottelussa Valerie Gauvinin lopulta hylätyssä osumassa tuomari meni ruudulle vasta kolme minuuttia maalin syntymisestä.
Espanjan ja Yhdysvaltojen ottelussa rangaistuspotkuun johtanut rike tapahtui 2 minuuttia ja 15 sekuntia ennen tuomarin juoksua VAR-ruudulle. Koko rangaistuspotkutilanne vei yli kuusi minuuttia.
Muuttuneiden sääntöjen vaikutus?
Jalkapallon sääntöihin tulleet muutokset astuivat voimaan 1. kesäkuuta, joten ne ovat olleet ensi kertaa käytössä suuren yleisön edessä juuri naisten MM-turnauksessa. Näkyvimmin esillä on ollut sääntö, jonka mukaan maalivahdin on pidettävä enää yhtä jalkaa maaliviivalla rangaistuspotkutilanteessa molempien sijaan.
Yle Urheilun asiantuntijan Toni Korkeakunnaksen mukaan MM-turnaus ei ole oikea paikka testailla uusia sääntöjä.
– Ei missään tapauksessa. Se on tuomareille ja miksei pelaajillekin tietyllä tavalla kova kokemus.
Uusi maalivahtilinjaus on lisännyt VAR-tarkastuksia rangaistuspotkuissa. Alkulohkovaiheessa kolme rangaistuspotkua tuomittiin VAR:n avulla uudelleen lauottavaksi, kun maalivahdit liikkuivat maaliviivalta liian aikaisin. Tuloksena oli maalivahdille myös keltainen kortti.
Puhutuin tilanne nähtiin Ranskan ja Nigerian välisessä ottelussa. Wendie Renard laukoi pilkulta pallon tolppaan, mutta sai ampua uudestaan, koska VAR paljasti Nigerian maalivahti Chiamaka Nnadozien liikahtaneen liian aikaisin. Renardin toinen yritys onnistui ja Ranska voitti 1–0.
Turnaussääntöjä muutettiin kesken kisojen siten, että jatkopelien rangaistuspotkukilpailuissa maalivahteja ei rangaista keltaisella kortilla, jos he liikkuvat liian aikaisin.
VAR ensimmäistä kertaa naisten kisoissa
MM-turnaus on ensimmäinen naisjalkapallon kilpailu, jossa VAR on käytössä. Tuomarit viheltävät siis ensimmäistä kertaa tosipaikassa järjestelmän kanssa. Lajiväen keskuudessa on herännyt kysymyksiä, onko erotuomareita koulutettu riittävästi VAR:n käyttöön.
– Voi olla, ettei kokemus siinä osuudessa (VAR) vielä näy. Se vaatii vielä enemmän rutiinia, jotta tuomarit saavat sen vahvuudeksi omaan työhönsä, Kirsi Heikkinen sanoo.
Yle Urheilun asiantuntijan Heidi Pihlaja huomauttaa, että sääntöuudistusten kautta on haluttu nopeuttaa peliä. VAR aiheuttaa tällä hetkellä sen sijaan pitkiä katkoja.
– Se on tuomareita kohtaan epäreilu tilanne. Toivoisi, että tuomarit eivät joutuisi MM-tasolla opettelemaan VAR:n käyttöä ensimmäistä kertaa. Toisaalta kun teknologiaa on ja sitä halutaan käyttää, niin on tietysti tärkeää mennä sen mukaan ja ottaa siitä kaikki irti, Pihlaja tote
Turnauksen 15 videotuomaria ovat kaikki miehiä. Heistä kymmenen toimi samassa roolissa miesten MM-kisoissa viime vuonna.
Fifan tuomarikomitea myöntää virheet
Fifan tuomarikomitean puheenjohtaja, entinen huipputuomari Pierluigi Collina ilmaisi alkulohkovaiheen jälkeen tyytyväisyytensä VAR:n käyttöön, mutta myönsi myös virheitä tapahtuneen.
– Tuomarimme aloittivat harjoittelemaan VAR:n käyttöä vasta viime kesän miesten MM-kisojen jälkeen. He kävivät läpi intensiivisen valmistautumisjakson, jotta ovat valmiita turnaukseen. Minun täytyy myöntää, että joitakin virheitä on tapahtunut. Vaikka se on ymmärrettävää, niitä ei saisi tulla, Collina sanoi turnauksen verkkosivuilla erittelemättä virheitä sen tarkemmin.
On varmaa, että VAR tulee herättämään runsaasti keskustelua jatkossakin. Järjestelmä otetaan tulevalla kaudella käyttöön esimerkiksi Englannin Valioliigassa. Naisten sarjoissa VAR ei ole vielä missään käytössä, mutta esimerkiksi Mestarien liigaan sen voisi kuvitella saapuvan lähivuosina.
– VAR vaatii totuttelua, mutta ilman muuta se pitää saada jouhevammaksi ja nopeammaksi. Muuten se tappaa pelin intensiteettiä, mikä on ollut päinvastainen tarkoitusperä sille, miksi VAR on otettu käyttöön, Toni Korkeakunnas tiivistää
Yle näyttää MM-kisojen kaikki ottelut suorana. Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu, parhaimmat videoklipit ja kisapelit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis.
Lue myös:
Kommentti: Naisten MM-futiksen suurimman kohun taustalla ovat kasvukivut – missä on siis vikaa?