Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Tutkimus: Robotit vievät noin 20 miljoonaa työpaikkaa seuraavan vuosikymmenen aikana

Luovien alojen ja sosiaalisia taitoja vaativien työpaikkojen odotetaan säilyvän vielä vuosikymmeniä.

ITA Nordic ruokolahti robotiikka automaatio robotti
Ruokolahtelaisen ITA Nordicin konepaja on investoinut automatiikkaan, ja robotit hoitavat monet rutiinitöistä. Kuva: Jari Tanskanen / Yle
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Robottien ennustetaan vievän maailmanlaajuisesti noin 20 miljoonaa teollisuuden työpaikkaa seuraavan vuosikymmenen aikana, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta.

Brittiläisen Oxford Economics -konsulttiyhtiön mukaan kehitys lisää talouden tuotantoa, mutta syventää samalla sosiaalista epätasa-arvoa.

Robotit ovat jo korvanneet miljoonia teollisuuden työpaikkoja ja ne yleistyvät myös palveluissa, joissa hyödynnetään esimerkiksi puheentunnistusta ja koneoppimista.

Tutkimuksen mukaan työpaikkoja häviää matalamman osaamisen alueilla kaksi kertaa enemmän kuin korkeamman osaamisen alueilla.

Tutkimuksen tekijät arvioivat, että robotisaatio luo suunnilleen yhtä paljon uusia työpaikkoja kuin tuhoaa vanhoja.

– Havaitsimme, että työpaikat, joissa on toistoa vaativia tehtäviä, ovat eniten alttiita vaikutuksille, ja esimerkiksi varastotyöhön kohdistuu välitön riski, tekijät kirjoittavat.

Sen sijaan esimerkiksi luovien alojen ja sosiaalisia taitoja vaativien työpaikkojen odotetaan säilyvän vielä vuosikymmeniä.

Suosittelemme sinulle