Hyppää sisältöön

Jari Aarnio määrättiin heti vankilaan törkeistä huumerikoksista, Aarniolla nyt 13 vuoden tuomio – Joutuu maksamaan valtiolle yli miljoona euroa

Huumetuomion lisäksi Aarniolla on 3 vuoden tuomio niin sanotussa Trevoc-jutussa. Aarnio menetti Porvoon-talonsa ja joutuu lisäksi maksamaan yli miljoona euroa valtiolle rikoshyötyä.

Jari Aarnio Helsingin hovioikeudessa joulukuussa 2017. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Marjatta Rautio,
Päivi Happonen

Helsingin hovioikeus on antanut tuomionsa laajassa tynnyrihuumejutussa.

Hovioikeuden ratkaisu on lähes samanlainen kuin käräjäoikeuden joulukuussa 2016 antama tuomio.

Hovioikeus katsoi Aarnion syyllistyneen viiteen törkeään huumerikokseen, törkeään todistusaineiston vääristelemiseen, oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamiseen ja lukuisiin virkarikoksiin.

Hovioikeus totesi, että Aarnio on käyttänyt hyväksi korkeaa virkaansa huumerikosten tekemiseen ja niiden peittämiseen.

Rikokset ovat olleet oikeuden mukaan erittäin vakavia ja vahingollisia. Ne ovat osoittaneet Aarniolta poikkeuksellista häikäilemättömyyttä, oikeus toteaa.

Hovioikeus tuomitsi Aarniolle 10 vuoden vankeustuomion kuten käräjäoikeuskin.

Aarniolla on nyt yhteensä 13 vuoden ehdoton vankeustuomio. Hänet on aiemmin tuomittu kolmen vuoden vankeuteen niin sanotussa Trevoc-jutussa.

Hovioikeus: Aarnio oli Pasilan mies

Hovioikeus kertoo tiedotteessaan, että tuomio perustuu pääosin kirjalliseen todisteluun.

Hovioikeuden saamat uudet todisteet vahvistivat käräjäoikeuden aiemmin tekemää johtopäätöstä, että Aarnio on ollut Pasilan mies.

Hovioikeus katsoo, että Aarnio on käyttänyt prepaid-puhelinliittymiä hasiksen maahantuonnin ja levityksen järjestelemiseen.

Useat eri seikat kunkin yksittäisen tynnyrilähetyksen kohdalla ovat yhdistäneet Aarnion tynnyreihin liittyviin tapahtumiin, eikä Aarnion osallisuudesta ole jäänyt epäilyä, oikeus toteaa.

Puolustus sanoi oikeudessa, että kyseiset puhelinliittymät ovat olleet huumepoliisin vinkkipuhelimia, joilla pidettiin yhteyttä tietolähteisiin.

Oikeus kuitenkin nyt katsoo, että näiden puhelinliittymien ainoa käyttäjä on ollut Aarnio. Ja puhelinliittymät ovat olleet ainoastaan Aanion hallussa ja käytössä.

Hovioikeus katsoo Aarnion tuoneen maahan ja levittäneen noin 800 kiloa hasista vuosina 2011-2012.

Näistä Aarnio tuomittiin

Aarnion kova tuomio koostuu monen eri rikoksen yhteisrangaistuksesta.

Hänet tuomittiin viidestä törkeästä huumerikoksia. Niiden lisäksi Aarnio tuomittiin kolmesta törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja yhdestä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Hänen katsottiin syyllistyneen oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamiseen ja törkeään todistusaineiston vääristelemiseen.

Aarnio tuomittiin myös kolmesta virkavelvollisuuden rikkomisesta, yllytyksestä virkavelvollisuuden rikkomiseen, yllytyksestä virkasalaisuuden rikkomiseen ja kahdesta virkasalaisuuden rikkomisesta.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi joulukuussa 2016 Aarnion 10 vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen kuudesta törkeästä huumausainerikoksesta ja 16 muusta rikoksesta.

Myös käräjäoikeus katsoi tuolloin, että Aarnio oli Pasilan mies.

Aarniolle maksettavaksi jättisuuret korvaukset

Aarnio menettää Porvoossa sijaitsevan talonsa valtiolle rikoshyötynä.

Lisäksi Aarnio tuomittiin maksamaan valtiolle rikoshyötyä yhteensä yli 1,3 miljoonaa euroa.

Oikeus katsoi, että Aarniolla ollut käteinen raha ja huomattava varallisuus ovat tulleet huumekaupasta.

Aarnion Porvoon talon pihalta löytyi kesken esitutkinnan rahakätkö, joka oli suuruudeltaan 64 800 euroa. Puolustus sanoi oikeudessa, että rahakätkö oli kostotarkoituksessa tehty lavastus.

Hovioikeus ei tätä uskonut.

Oikeus katsoi, että Aarnio oli itse piilottanut rahat tontilleen.

Hovioikeus otti kantaa myös siihen, mistä Aarnio oli saanut 447 000 käteistä rahaa.

Aarnio kertoi oikeudessa, että hän oli saanut tuon rahan liikemieheltä, jolle Aarnio oli tehnyt turvallisuusasiantuntijan töitä. Hovioikeus ei uskonut tätäkään.

Aarnion poikkeuksellisen suuri selittämätön käteisvarallisuus ei ole voinut olla peräisin mistään laillisesta toiminnasta. Sille ei ole tullut ilmi muuta uskottavaa selitystä kuin se, että rahat ovat peräisin huumausainekaupasta, hovioikeus toteaa päätöksessään.

Ex-jengipomolle myös 10 vuotta vankeutta

Aarnion lisäksi törkeistä huumerikoksista oli syytettynä myös entinen jengijohtaja Keijo Vilhunen.

Hovioikeus määräsi Vilhuselle 10 vuoden ehdottoman vankeustuomion. Oikeus katsoo, että hän on syyllistynyt kahteen törkeään huumerikokseen yhdessä Aarnion kanssa.

Hovioikeus muutti käräjäoikeuden tuomiota kahden Aarnion rikoskumppanin osalta.

Toinen heistä on niin sanottu Malmin nainen. Hänet tuomittiin hovioikeudessa kolmen vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen törkeistä huumerikoksesta. Käräjäoikeuden hänelle antama tuomio aleni vain hieman.

Samoin toinen käräjäoikeudessa huumerikoksista tuomittu nainen sai hovioikeudessakin vankeustuomion.

Hovioikeus alensi käräjäoikeuden hänelle antaman 7 vuoden vankeustuomion 2 vuoden ehdottomaksi vankeustuomioksi.

Aarnion alaisena toiminut poliisimies tuomittiin 60 päiväsakkoon neljästä virkavelvollisuuden rikkomisesta. Sakkojen määräksi tulee hänelle 1800 euroa.

Hovioikeuden ratkaisu on huomattavasti alhaisempi kuin käräjäoikeuden miehelle langettama tuomio. Käräjäoikeus oli tuominnut hänet ehdottomaan kolmen ja puolen vuoden vankeusrangaistukseen.

Aarnio ja kaksi muuta heti vangittavaksi

Hovioikeus määräsi Aarnion, Vilhusen ja niin sanotun Malmin naisen heti vangittavaksi.

Hyvin todennäköistä on, että heidät vangitaan tänään.

Hovioikeudessa laajan jutun käsittely kesti yhteensä kaksi vuotta. Oikeudenkäynti kesti vuoden, se päättyi viime kesänä. Siitä lähtien oikeus on pohtinut ja kirjoittanut ratkaisuaan.

Aarnio on ollut vuonna 2013 alkaneiden rikosprosessien aikana tutkintavankeudessa yhteensä kolme ja puoli vuotta.

Hän odotti vapaalla jalalla hovioikeuden ratkaisua.

Näin Aarnioon kohdistuneet rikosprosessit ovat edenneet

2013

TAMMIKUU: Prostituoitu "Saara" kertoo sisäministeriölle seksisuhteestaan Aarnioon ja tämän epäilyttävästä rahankäytöstä. Aarnion tekemisiä aletaan selvittää.

MARRASKUU: Aarnio otetaan kiinni asuntonsa läheisyydestä Helsingissä. Hänet vangitaan epäiltynä törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja törkeästä lahjuksen ottamisesta.

JOULUKUU: Aarnio vangitaan epäiltynä törkeistä huumerikoksista.

2015

KESÄKUU: Helsingin käräjäoikeus tuomitsee ns. Trevoc-jutussa Aarnion 1 vuoden ja 8 kuukauden ehdottoman vankeustuomioon muun muassa törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja lahjuksen ottamisesta.

MARRASKUU: Helsingin käräjäoikeus vapauttaa Aarnion tutkintavankeudesta.

2016

SYYSKUU: Helsingin hovioikeus tuomitsee ns .Trevoc- jutussa Aarnion 3 vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen muun muassa törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja törkeästä lahjuksen ottamisesta. Tuomio jää lainvoimaiseksi.

JOULUKUU: Helsingin käräjäoikeus tuomitsee Aarnion 10 vuoden vankeusrangaistukseen kuudesta törkeästä huumausainerikoksesta ja 16 muusta rikoksesta. Aarnio määrätään heti vangittavaksi.

2017

SYYSKUU: Laajan huumejutun pääkäsittely alkaa Helsingin hovioikeudessa. Oikeudenkäynti kestää noin vuoden.

2018

KESÄKUU: Huumejutun käsittely päättyy hovioikeudessa. Hovioikeus vapauttaa Aarnion tutkintavankeudesta odottamaan hovioikeuden ratkaisua. Aarnio sanoi vapautumisensa jälkeen Ylelle, että on mukavaa olla Helsingin keskustassa.

HEINÄKUU: Aarnio otetaan kiinni epäiltynä henkirikoksesta. Epäilyn mukaan Aarniolla olisi ollut etukäteen niin paljon tietoa vuonna 2003 tehdystä palkkamurhasta, että hän olisi voinut estää sen. Aarnio kiistää henkirikosepäilyn. Puolustuksen mukaan poliisilla ei ollut tietoa palkkamurhasuunnitelmista.

HEINÄKUU: 3 päivää kestäneen tutkintavankeuden jälkeen Aarnio vapautetaan. Häntä kuitenkin epäillään edelleen henkirikoksesta.

LOKAKUU: Helsingin käräjäoikeudessa alkaa tietolähteiden käyttöön liittyvä laaja virkarikosoikeudenkäynti, jossa Aarniolle sekä neljälle muulle entiselle ja nykyiselle poliisijohtajalle vaaditaan virkarikoksista sakkoja tai ehdollisia vankeusrangaistuksia.

2019

KESÄKUU: Helsingin käräjäoikeus hylkää Aarnion sekä neljän muun entisen ja nykyisen poliisipomon kaikki virkarikossyytteet tietolähteiden käyttöön liittyvässä jutussa. Syyttäjä aikoo "hyvin todennäköisesti" valittaa hovioikeuteen.

KESÄKUU: Helsingin hovioikeus antaa torstaina kello 9.30 laajan huumejutun tuomion.

Lue myös:

Syyttäjälle täystappio: Kaikki syytteet nurin Suomen suurimmassa poliisirikosjutussa – Valtiolle yli 600 000 euron kulut

Aarniolle 10 vuoden tuomio Suomen historian suurimmassa poliisirikosjutussa – törkeitä huumausaine- ja virkarikoksia

Jari Aarniolle kolmen vuoden ehdoton vankeustuomio – tuomio koveni hovioikeudessa

Suosittelemme sinulle