Joukko japanilaisia tutkijoita on mitannut kotigalaksimme Linnunradan koon tarkemmin kuin koskaan aiemmin.
Havaijilla Mauna Kean vuorella sijaitsevalla Subarun teleskoopilla työskennelleet tutkijat huomioivat mittauksissaan myös Linnunradan kiekkomaista keskiosaa reunustavan halon alueen.
Näin he saivat galaksimme säteeksi 520 000 valovuotta. Etäisyys keskustasta reunalle on siten 20 kertaa pidempi kuin matka omasta Aurinkokunnastamme Linnunradan keskustaan.
Reunojen halon alueilla lasketaan olevan noin miljardi tähteä ja noin 150 pallomaista tähtijoukkoa. Osa näistä tähdistä ja tähtijoukoista on jopa 12 miljardia vuotta vanhoja.
Alkuräjähdyksen lasketaan sattuneen 13,8 miljardia vuotta sitten.
Tämä tarkottaisi, että halon alueen tähdet ja tähtijoukot olisivat jäänteitä alkuperäisestä Linnunradasta. Tätä taas tutkijat tulkitsevat niin, että alkuperäinen Linnunrata oli alun perinkin selvästi laajempi kuin Linnunradan keskiosien kiekko, jonka alueella suurin osa tähdistä nykyisin sijaitsee.
Kuin metsän reunaa etsisi
Japanilaisten tutkijoiden mukaan halon ulkorajojen määrittäminen ei ollut helppoa. He vertasivat sitä metsän rajojen etsimiseen keskeltä metsää ympärillä olevia puita tarkkailemalla.
Tutkimuksessa käytettiin Subarun halkaisijaltaan yli kahdeksanmetristä teleskooppia. Sen avulla saatiin kuvattua halon reunan paljastavia hyvin heikkoja jälkiä. Tulkinnan Linnunradan reunan löytymisestä vahvisti sekin, että tuolla etäisyydellä – 520 000 valovuotta – tähtien määrä romahti huomattavasti.
Suomessa tutkimuksesta kirjoitti ensimmäisenä Tähdet ja avaruus. (siirryt toiseen palveluun)
Lue myös: