Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Helsinkiläismies ripusti sateenkaarilipun parvekkeelle – talonmies ohjeisti ottamaan pois, mutta taloyhtiön hallitus hyväksyi lipun

Taloyhtiö saa määrätä, mitä se sallii julkisivussaan.

sateenkaarilippu
Pride-liput liehuvat tällä viikolla. Kaikkialle niitä ei saa ripustaa. Kuva: AOP
Marika Harjumaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Sateenkaariliput liehuvat Pride-viikon kunniaksi, mutta saako niitä roikottaa omalta parvekkeelta?

Helsinkiläinen Konsta Kettunen kertoi keskiviikkona Instagram-tarinassaan, että talonmies oli pyytänyt häntä poistamaan sateenkaarilipun ranskalaiselta parvekkeeltaan. Lippu roikkuu hieman parvekkeen ulkopuolellakin.

– Minulle toisaalta ehdotettiin, että ripustaisin lipun ikkunan väliin tai parvekkeen oven väliin. Se ei haittaisi. Lipun voi siis kuitenkin laittaa esille, mutta politiikka on, ettei julkisivua muuteta, koska vanha taloyhtiö jne, Kettunen sanoi Instagramissaan.

Isännöitsijä Jani Räisänen kertoi torstaina Ylelle, että taloyhtiön julkisivu on suojeltu ja sen vuoksi talonmies pyysi lipun poistamista. Taloyhtiön hallitus antoi kuitenkin Kettuselle luvan pitää lippua parvekkeella Pride-viikon loppuun asti.

– Lippua voi tämän viikon ajan pitää poikkeuksellisesti parvekkeella ja ikkunassa roikkumassa omalla vastuulla siten, että se ei vahingoita julkisivua tai muita rakenteita tai aiheuta vaaraa alla kulkijoille, Räisänen kertoi.

Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen vahvistaa, että taloyhtiö saa itse päättää omasta julkisivustaan.

– Parvekkeen ulkopuolella ei saa roikkua mitään. Joskus se voi olla kiinni viidestä senttimetristäkin. Tässä on kyse siitä, että osakas tai asukas ei saa kiinnittää julkisivuun mitään. Esimerkiksi tarroja ei saa laittaa ikkunoihin, Pynnönen sanoo.

Asunnon sisällä saa sisustaa mielensä mukaan

Asunnon sisäpuolella ja parvekkeen sisäpuolella asukas saa sisustaa haluamallaan tavalla. Näin ollen taloyhtiö ei voisi kieltää esimerkiksi sateenkaariverhoja.

– Eri asia olisi se, jos ripustaa ikkunaansa jotain, joka on objektiivisestikin katsottuna loukkaavaa. Esimerkiksi Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta pitää hakaristilipun esilläpitoa ihmisarvoa loukkaavana häirintänä, Pynnönen sanoo.

Isännöintiliiton puheenjohtaja Toivo Korhonen on samaa mieltä siitä, että Konsta Kettusen tapauksessa on kyse julkisivuasiasta. Joskus lippukiistat voivat johtua arvoista.

– Toisinaan taloyhtiöissä törmätään arvokysymyksiin eli siihen, mikä on soveliasta ja mikä ei. Joku voi pahoittaa mielensä siitä, että mattoja tampataan sunnuntaina, mutta kaikille se ei ole pyhäpäivä, Korhonen pohtii.

Juttua ja otsikkoa päivitetty ja korjattu 27.6.2019 klo 14.28: Alun perin lipun poistamista pyysi talonmies. Sitten taloyhtiön hallitus antoi lipulle luvan.

Suosittelemme sinulle