Hyppää sisältöön

Arkkipiispa Tapio Luoma: Samaa sukupuolta olevien vihkiminen kirkossa vain ajan kysymys

Arkkipiispa pitää todennäköisenä, että kirkko seuraa asiassa muiden Pohjoismaiden kirkkojen viitoittamaa tietä.

Arkkipiispa Luoma tapasi Pohjoismaiden piispoja keskiviikkona Lappeenrannassa. Kuva: Mikko Savolainen / Yle
Eero Mäntymaa

Kirkon päätös ryhtyä tällä viikolla vietettävän Helsinki Priden tukijaksi ei miellyttänyt kaikkia kirkon jäseniä. Kirkon äänekkäimpiä kritisoijia on ollut kansanedustaja Päivi Räsänen (kd), joka muun muassa uhkasi jopa erota kirkosta asian vuoksi.

Kielteinen palaute ei tullut arkkipiispa Tapio Luomalle yllätyksenä.

– Mutta se mikä yllätti, oli kielteisen palautteen laajuus ja syvyys, Luoma toteaa.

Hämmennystä on herättänyt muun muassa se, että vaikka lainsäädäntö sallii samaa sukupuolta olevien avioliiton, kirkon ylimmän päättävän elimen kanta ei ole muuttunut. Kirkolliskokouksen silmissä avioliitto on edelleen miehen ja naisen välinen.

Tämä on myös arkkipiispa Luoman henkilökohtainen näkemys (siirryt toiseen palveluun). Luoma kuitenkin uskoo, että kirkolliskokouksen kanta tulee ajan myötä muuttumaan.

– Vaikea sanoa mitään aikamääreitä. Mutta oma arvioni on, että ennen pitkää myös meillä samaa sukupuolta olevien vihkiminen tulee mahdolliseksi.

Näin tehdessään Suomen evankelisluterilainen kirkko seuraisi jälleen muiden pohjoismaiden kirkkojen viitoittamaa tietä. Kehitys kulki samansuuntaisesti esimerkiksi naispappeuden hyväksymisessä. Suomen kirkolliskokous hyväksyi naispappeuden vuonna 1986, eli vuosikymmeniä muiden pohjoismaiden jälkeen.

Oli lopputulos mikä tahansa, joku todennäköisesti pettyy, Luoma toteaa.

– Se kuuluu tällaisen arvokeskustelun luonteeseen.

Kirkolliskokouksen kanta muuttuu kuitenkin vasta kun asian taakse saadaan kirkolliskokouksen enemmistö, eli kolme neljäsosaa kirkolliskokouksen 109 jäsenestä.

Arkkipiispa on luottavainen, että ratkaisua odotellessa kirkon jäsenet pystyvät keskustelemaan aiheesta kunnioittavassa hengessä.

– Kirkko on kahden tuhannen vuoden aikana aina löytänyt tavan tulla toimeen muuttuneessa ajassa. Uskon siihen, että Jumalaan turvautuvina ihmisinä me löydämme tavan keskustella vaikeistakin asioista.

Suosittelemme sinulle