Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Siirtolaislaiva saapui Lampedusan satamaan – Italian sisäministeri raivona

Italian sisäministeri, oikeistopopulisti Matteo Salvini ilmoitti, ettei hän salli yhdenkään siirtolaisen nousta aluksesta maihin.

Saksalainen avustuslaiva Sea-Watch kuvattuna 26.6.2019 Lampedusan satamasta.
Saksalainen avustuslaiva Sea-Watch kuvattuna tänään Lampedusan satamasta. Kuva: AOP/ ELIO DESIDERIO
Inka Haukka
Avaa Yle-sovelluksessa

Yli 40 siirtolaislaista kuljettava avustuslaiva on saapunut Lampedusan saaren satamaan uhmaten näin italialaisviranomaisten kieltoa.

Saksalainen avustuslaiva Sea-Watch pelasti siirtolaiset kaksi viikkoa sitten kumiveneestä Libyan edustalla. Tämän jälkeen laiva on seilannut kansainvälisillä vesillä.

Laivan kapteeni kertoo, että tilanne laivalla on käynyt niin huonoksi, että hänen oli pakko ajaa laiva maihin. Jo aiemmin laivalta on evakuoitu 11 ihmistä terveyssyiden vuoksi.

Kapteeni myös muistuttaa, että kansainvälisen merioikeuden mukaan hänellä on velvollisuus auttaa jokaista merihädässä olevaa – kansalaisuudesta tai tilanteesta huolimatta.

Italian sisäministeri, oikeistopopulisti Matteo Salvini julkaisi Facebookissa raivokkaan videon, jossa hän ilmoitti, ettei salli yhdenkään siirtolaisen nousta aluksesta maihin ja uhkasi hälyttää poliisit paikalle.

Salvinin mukaan avustuslaivan olisi pitänyt matkata Maltalle, Tunisiaan tai pohjoisen Euroopan satamiin. Italia on lisäksi tiedustellut Hollannin vastuuta siirtolaisista, sillä alus kulkee Hollannin lipun alla.

Salvini katsoo, että siirtolaisia kuljettavat avustuslaivat toimivat yhteistyössä ihmissalakuljettajien kanssa, kun ne noukkivat siirtolaisia huonokuntoista veneistä turvaan.

Suosittelemme sinulle