Hyppää sisältöön

Naisten MM-futis rikkoo tv-ennätyksiä ympäri maailmaa – Englannin päävalmentaja Phil Neville yllättyi: ”En olisi voinut kuvitella tätä hetkeä”

Tv-katsojaluvut ovat olleet suuria ympäri maailmaa jo ennen naisten MM-jalkapallon huipennusta.

Ranska on kannattanut kovasti omiaan kesän MM-kotikisoissa. Kuva: EPA-EFE/SRDJAN SUKI
Roope Visuri

Naisten MM-jalkapallossa käynnistyvät puolivälierät torstaina. Ennen kisoja povattu suosion räjähtäminen kansainvälisesti on jo toteutunut, kun katsotaan tv-lukuja.

Esimeriksi Englannissa, Ranskassa, Brasiliassa ja Italiassa on tehty katsojaennätyksiä. Kansainvälisen jalkapalloliiton mukaan naisten MM-kisojen historian suurin tv-katsojamäärä nähtiin Brasilian ja Ranskan neljännesvälierässä.

Noin 202 miljoonan asukkaan Brasiliassa ottelua seurasi tv:n välityksellä keskimäärin 35 miljoonaa ihmistä. Ranskassa ottelua katsoi 10,6 miljoonaa ihmistä. Aiempi ennätys oli vuoden 2015 MM-finaalista Yhdysvaltojen ja Japanin välillä. Sitä seurasi Yhdysvalloissa Fox-kanavalta keskimäärin 25,4 miljoonaa ihmistä.

Paikoittain kaoottiseksi edennyttä Kamerun-neljännesvälierää seurasi Englannissa parhaimmillaan 6,9 miljoonaa tv-katsojaa. Kolme Englannin peliä MM-kisoissa lukeutuvat BBC:n kymmenen katsotuimman jalkapallolähetyksen joukkoon tänä vuonna. Vain Manchester Unitedin FA Cupin ottelut Arsenalia ja Chelseaa vastaan sekä finaali Manchester Cityn ja Watfordin välillä ovat olleet huipuiltaan katsotumpia. Näin laaja suosio naisten jalkapallolle olisi ollut ennenkuulumatonta vielä hetki sitten.

Torstaina Englanti ja Norja aloittavat MM-kisoissa puolivälieräkamppailut. Englannin päävalmentaja Phil Neville myöntää, että on yllättynyt suosion nopeasta kasvusta.

– Kun otin managerin pestin vastaan puolitoista vuotta sitten, en olisi voinut kuvitella tätä hetkeä, Neville totesi Guardianin mukaan (siirryt toiseen palveluun).

– Tämä on todellakin räjähtänyt. MM-kisat ovat auttaneet. Mutta ilman laatua kentällä ei olisi ollut mitään räjähdystä.

Myös Englannin joukkueen konkari Karen Bardsley sai puolivälierää edeltäneessä lehdistötilaisuudessa vastata kysymykseen, ollaanko MM-kisoissa keskellä naisten jalkapallon vallankumousta.

– Tuo on hauska tapa ilmaista asia, Bardsley totesi.

Englanti on yksi esimerkkimaa siitä, miten miesten puolella tunnetuksi tulleet isot seurat ovat alkaneet panostaa voimakkaasti naisten jalkapalloon.

– Aiemmin meillä on ollut vaikeuksia saada joukkueita sarjoihin. Nyt suurseurat ovat mukana ja pelaajista on tullut täysipäiväisiä ammattilaisia, Bardsley sanoo.

MM-kisojen puolivälieriin yllättäen edennyt Italia on saanut nauttia uudenlaisesta suosiosta. Paljon jalkapalloilijoiden epätasa-arvoisesta kohtelusta kirjoittanut päävalmentaja Milena Bertolini on huomannut myös menestyksen vaikutuksen.

– Tiedän, että kulttuuriset muutokset vievät paljon aikaa. Mutta tämä joukkue on onnistunut rikkomaan joitain ennakkoluuloja, Bertolini totesi.

Suomessakin MM-kisat ovat kiinnostaneet kansaa. Viime viikolla TV2:n kymmenestä katsotuimmasta lähetyksestä kahdeksan oli naisten MM-jalkapalloa. Edellä olivat vain yleisurheilukisat Kuortaneelta ja Jyväskylästä. Eniten MM-otteluista viime viikolla tavoitti Brasilian ja Ranskan neljännesvälierä. Ohjelmaan tavoittavuus eli ohjelmaa vähintään kolme minuuttia yhtäjaksoisesti katselleiden määrä oli 668 000. Ottelun keskikatsojamäärä oli 253 000.

Norja–Englanti to 27.6 klo 22.00. Lähetys TV2:ssa ja Areenassa kello 21.30 alkaen.

Yle näyttää suorana kaikki MM-kisojen ottelut. Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu, parhaimmat videoklipit sekä kisapelit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis.

Lue lisää:

Hurjaa huumaa! Naisten MM-futiksen huippupelin lipusta pitää pulittaa yli 300 euroa

Tämä kuva kertoo paljon MM-kisojen yllättäjästä – katastrofista noussutta Norjaa auttaa vaihtopenkillä professori, joka tilastoi jokaisen yläfemman

Kuukausia odotettu superpeli, tyylien taisto sekä Norjan ja Ruotsin mahdollisuus komeaan saavutukseen – lue analyysit ja tiedät asetelmat MM-jalkapallon huimiin puolivälieriin

"Tuomareita kohtaan epäreilu tilanne" – Yle Urheilu selvitti, kuinka paljon kohutut videotarkistukset ovat vieneet aikaa MM-kisoissa

Suosittelemme sinulle