Hyppää sisältöön

Patruunatehtaan räjähdyksen aiheuttanut kone palasi takaisin Lapualle

Pulttipistoolin patruunoiden latauskoneesta lentänyt kipinä aiheutti tuhoisan onnettomuuden huhtikuussa 1976. Onnettomuudessa menehtyi 40 tehtaan työntekijää.

Patruunatehtaan räjähdyksen aiheuttanut kone on ollut esillä Työsuojelumuseossa Tampereella. Nyt se on löytänyt paikkansa Lapuan Patruunamuseosta toisen samanlaisen latauskoneen vierestä. Kuva: Päivi Rautanen / Yle

Lapuan Patruunatehtaan räjähdyksen vuonna 1976 aiheuttanut patruunoiden latausrobotti on saatu esille Lapualle Patruunamuseoon.

Kyseisestä pulttipistoolin patruunoiden latauskoneesta lentänyt kipinä paljastui onnettomuuden jälkeisissä Puolustusvoimien tutkimuksessa räjähdyksen aiheuttajaksi.

– Puolustusvoimien tutkimuksissa on muutaman millimetrin tarkkuudella määritetty, että tästä se ketjureaktio sai alkunsa, Patruunamuseon intendentti Sakari Hanhimäki esittelee konetta.

Hanhimäen mukaan koneen osat olivat räjähdyksen jälkeen lentäneen laajalti eri puolille tehdasaluetta. Puolustusvoimat kuitenkin keräsi osat, jotka kaikki tiettävästi löydettiin.

Puolustusvoimien kuljettaessa latausrobottia onnettomuuden jälkeen, se on pudonnut ja siihen on tullut halkeama. Kuva: Päivi Rautanen / Yle

Tampereelta Lapualle

Latausrobotti on ollut vuodesta 1978 lähtien esillä Tampereella Työsuojeluhallinnon alaisessa työsuojelunäyttelyssä. Kun tuli mahdollisuus siirtää se sieltä jonnekin, Lapua oli selvä uusi sijoituspaikka.

– Ei siinä oikein muita vaihtoehtoja ollut, Hanhimäki sanoo.

Museolla esillä olevan latausrobotin etuosasta on irronnut pala. Kyse ei ole kuitenkaan räjähdyksen aiheuttamasta vauriosta, vaan kone oli pudonnut puolustusvoimien kuljetuksen aikana.

– Konetta on ilmeisesti ainakin osin siirretty miesvoimalla ja se on pudotessa haljennut. Se kesti räjähdyksen aika hyvin, mutta toisenlaista osumaa ei enää, Hanhimäki sanoo.

Onnettomuuden aiheuttaneen latausrobotin miljöö Patruunamuseossa on tarkkaan harkittu. Intendentti Sakari Hanhimäen takana on Kalevi A. Mäkisen kuva onnettomuuden uhrien arkkurivistöstä hautajaisissa 24.4.1976. Kuva: Päivi Rautanen / Yle

Tärkeä osa kokoelmia

Lapuan patruunatehtaan räjähdys tapahtui 13. huhtikuuta 1976 aamulla, kun tehtaalle töihin tullut aamuvuoro oli aloittelemassa työpäiväänsä.

Räjähdys vaati 40 tehtaan työntekijän hengen ja kymmeniä ihmisiä loukkaantui. Onnettomuuden vaikutukset tuntuvat edelleen monessa lapualaissuvussa.

Sakari Hanhimäen mukaan onnettomuuden aiheuttaneen robotin saaminen Patruunamuseoon on tärkeä osa museon kokoelmia. Mahdollisiin negatiivisiin reaktioihinkin on kuitenkin varauduttu.

– Voihan herätä negatiivisiakin kommentteja, että miksi kone halutaan esille. Kyseessä on historiallinen tapahtuma, jolla on isot vaikutukset kokonaiseen lapsisukupolveen Lapualla, Hanhimäki miettii.

– Tapahtuman tärkeys vaatii sen, että siitä pystytään puhumaan ja kertomaan.

Juttua korjattu 29.6. klo 12:12. Lapuan patruunatehtaan räjähdys tapahtui 13. huhtikuuta 1976, eikä 12. huhtikuuta, kuten jutussa aiemmin kirjoitettiin.

Lisää aiheesta:

Aika pysähtyi Lapualla kello 7.42 – patruunatehtaan räjähdys täytti uutiset 40 vuotta sitten

Lapuan patruunatehtaan onnettomuus Ylen Elävässä Arkistossa

Suosittelemme sinulle