Hyppää sisältöön

Aarnio istuu 13 vuoden tuomiosta nyt 3 vuotta, miten se on mahdollista? Tässä vuosituhannen huumejutun kiinnostavimmat luvut

Jari Aarnio on istunut tähän mennessä tutkintavankeudessa kolme ja puoli vuotta. Hänellä on vankeutta jäljellä vielä kolme vuotta.

Jari Aarnio Helsingin käräjäoikeudessa maaliskuussa 2019. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Päivi Happonen

6 vuotta

Jari Aarnioon kohdistunut rikosprosessi on kestänyt tähän mennessä kuusi pitkää vuotta.

Vuonna 2013 marraskuussa Helsingin huumepoliisin päällikkö Jari Aarnio oli lähdössä töihin kotoaan Helsingissä.

Aarnio ei koskaan saapunut kotinsa läheisyydessä sijaitsevalle työpaikalleen Helsingin poliisilaitokselle. Hänet napattiin kiinni, kun hän astui ulos kotitalostaan.

Alkoi vuosituhannen rikostarina, jossa vauhtia ja käänteitä on riittänyt.

Aluksi Aarniota epäiltiin muun muassa törkeistä virkarikoksista ja lahjusrikoksesta Trevoc-seurantalaitteisiin liittyvässä tutkinnassa.

Todellinen pommi räjähti joulukuussa vuonna 2013, kun Aarnio vangittiin epäiltynä törkeistä huumerikoksista.

1 vuosi 8 kuukautta

Se oli rangaistus, jonka Helsingin käräjäoikeus langetti Aarniolle kesäkuussa 2015.

Tuomio tuli Trevoc-seurantalaitteisiin liittyvässä jutussa muun muassa törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja lahjuksen ottamisesta.

3 vuotta

Helsingin hovioikeus kovensi käräjäoikeuden antamaa Trevoc-seurantalaitteisiin liittyvää tuomiota. Hovioikeus määräsi Aarniolle kolmen vuoden ehdottoman tuomion. Tämä tuomio on lainvoimainen.

791 kiloa hasista

Käräjäoikeus ja hovioikeus ovat katsoneet, että Jari Aarnio on ollut niin sanottu Pasilan mies, joka toi maahan ja levitti 791 kiloa hasista.

6 tynnyriä

Käräjäoikeus ja hovioikeus totesivat, että hasishuume tuotiin Suomeen kuudessa tynnyrissä.

64 800 euroa

Poliisi löysi esitutkinnassaan vuonna 2014 Aarnion Porvoossa sijaitsevan talon pihalta kukkapenkkiin piilotetun ämpärin. Sieltä löytyi käteistä rahaa 64 800 euroa.

Aarnion puolustus sanoi, että kyseessä on lavastus. Käräjäoikeus ja hovioikeus katsoivat, että Aarnio itse oli piilottanut huumekaupasta saamiaan rahoja.

447 000 euroa

Aarnio sanoi oikeudessa, että hänen käytössään olleet 447 000 euroa oli saatu eräältä liikemieheltä, jolle Aarnio oli tehnyt turvallisuusasiantuntijan töitä. Oikeus ei tätä uskonut, vaan katsoi, että myös nämä rahat oli saatu huumekaupasta.

1 306 000 euroa

Hovioikeus pysyi käräjäoikeuden päätöksessä, jonka mukaan Aarnio velvoitetaan maksamaan valtiolle rikoshyötynä 1 306 000 euroa. Lisäksi Aarnio menettää valtiolle rikoshyötyänä Porvoossa sijaitsevan kiinteistönsä.

13 vuotta

Jari Aarniolla on nyt yhteensä 13 vuoden pituinen ehdoton vankeustuomio. Hovioikeus langetti Aarniolle 10 vuoden huumetuomion.

Tätä ennen hänet on tuomittu kolmen vuoden pituiseen vankeuteen Trevoc-seurantalaitteisiin liittyvässä jutussa.

3 vuotta 6 kuukautta

Jari Aarnio on istunut tähän mennessä tutkintavankeudessa 3 ja puoli vuotta. Hänet on ehditty vapauttaa tutkintavankeudesta useita kertoja rikosprosessin aikana.

Hovioikeus määräsi Aarnion heti vangittavaksi huumetuomion jälkeen.

3 vuotta

Tällä hetkellä Aarniolla on siis yhteensä 13 vuoden vankeustuomio.

Koska Aarnio on ensikertalainen, hän istuu saamastaan tuomiosta puolet eli kuusi ja puoli vuotta.

Aarnio on istunut tähän mennessä tutkintavankeudessa kolme ja puoli vuotta. Tämä aika vähennetään hänen vankeusrangaistuksestaan.

Käytännössä Aarniolle jää siis jäljelle vankeustuomiota kolme vuotta.

Lue lisää:

Aarnion asianajaja Ylelle: "Tämä on Aarniolle pettymys, hän ei ole syyllistynyt siihen, mistä hänet on tuomittu"

Jari Aarnio määrättiin heti vankilaan törkeistä huumerikoksista, Aarniolla nyt 13 vuoden tuomio – Joutuu maksamaan valtiolle yli miljoona euroa

Rikosoikeuden professori: Aarnion rikosvyyhti on Suomen rikoshistoriassa omassa luokassaan

Syyttäjä Aarnion kovasta huumetuomiosta: "Syyttäjä tekee työnsä niin hyvin kuin osaa, ei tätä nyt sen enempää nyt juhlisteta"

Suosittelemme sinulle