Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Kotipihan lennättäjät ja drooniharrastajat ruotuun – robottilennokin käytöstä tulee laitonta ilman verkkokurssia

Uuden EU-asetuksen myötä kauko-ohjattavien lennokkien lennättäjien on suoritettava verkkokurssi ja -tentti.

Droonien lennättämisestä tulee säädellympää vuoden 2020 heinäkuussa.
Droonien lennättämisestä tulee säädellympää 1.7.2020. Kuva: Ville Tiirikainen / Yle
Ville Tiirikainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Vuoden kuluttua droonin lennättämisestä tulee laitonta ilman verkkokurssin ja -tentin suorittamista. Tähän asti droonilla lentämiseen on voinut hankkia oppia esimerkiksi alan vanhempien harrastajien roottorien suojissa. Näin teki myös drooni-ilmailua harrastava Marko Saikkonen.

– Minulla oli matkan varrella kaksi tuutoria, joilta sain alkutuntumaa ja vihjeitä, miten droonia kannattaa lennättää ja millä tavalla se on turvallista.

– Ohjeistuksessa korostui turvallisuus. Muun ilmaliikenteen huomioiminen, etäisyydet lentokenttiin ja muihin kohteisiin ja millä korkeudella ylipäätään on lupa lentää.

Suomessa droonien harrastajamäärät ovat kasvaneet viime vuosien aikana. Tarkkaa lukumäärää on vaikea arvioida, mutta liikenne- ja viestintävirasto Traficomin asiantuntijan Jukka Hannolan mukaan saatetaan puhua jopa 100 000 harrastajasta.

Verkkokurssitus lisää turvallisuutta

Droonien lennättäminen muuttuu 1. heinäkuuta 2020 nykyistä säädellymmäksi. Uuden EU-asetuksen mukaan jokaisen lennättäjän on muun muassa suoritettava ilmailuun liittyvä verkkokurssi ja -tentti.

– Tämä koskee uusia ja vanhoja harrastajia. Samalla kaikkien toimijoiden tulee rekisteröityä. Tämä on omiaan lisäämään turvallisuutta siitä näkökulmasta, että meillä on suora väylä tiedottaa turvallisuuteen liittyvistä asioista kaikille harrastajille.

Kaikilta vaadittava verkkotentti suoritetaan Traficomin verkkopalvelussa. Tentin maksuista päätetään liikenne- ja viestintäministeriössä myöhemmin.

Marko Saikkonen keskittyy droonin lennättämiseen.
Marko Saikkonen keskittyy droonin lennättämiseen. Kuva: Ville Tiirikainen / Yle

Drooni-harrastaja näkee pakollisen kurssin positiivisena

Drooni-ilmailua harrastavaa Marko Saikkosta ei haittaa pakolliseksi tuleva verkkokoulutus.

– Tiettyjen perustietojen pakonomainen opettelu saa myös kotipihan lennättäjät tietoisuuden pariin. Voi olla, että jotkut kokee sen hankalaksi. Toivottavasti tutkinnon suorittaminen tehdään mahdollisimman helpoksi. Silloin se ei herätä harrastajien keskuudessa niin suurta närää.

Uuden EU-asetuksen myötä myös droonien maksimilentokorkeutta lasketaan nykyisestä 150 metristä 120 metriin.

Suosittelemme sinulle